Gem verliest drummer en gitarist Gem verliest drummer en gitarist

Maurits Westerik en Jeroen Kikkert in de studio met gastmuzikanten

, Sander Kerkhof

Gem verliest drummer en gitarist

Maurits Westerik en Jeroen Kikkert in de studio met gastmuzikanten

Sander Kerkhof ,

Een maand geleden schreef 3VOOR12 al over de plannen voor een nieuw Gem album. Vorige week ging de band daadwerkelijk de studio in, maar wel zonder Vincent Lemmen, gitarist van het eerste uur, en drummer Wouter Rentema. De twee hebben de band al eerder dit jaar verlaten.

Maurits Westerik en Jeroen Kikkert in de studio met gastmuzikanten

Een maand geleden schreef 3VOOR12 al over de plannen voor een nieuw Gem album. Vorige week ging de band daadwerkelijk de studio in, maar wel zonder Vincent Lemmen, gitarist van het eerste uur, en drummer Wouter Rentema. De twee hebben de band al eerder dit jaar verlaten. Dat liet Maurits Westerik deze week weten op de Gem website.

“Het was al een tijdje bekend, maar we hebben het nog maar even laten bezinken”, zegt Westerik vandaag, na een eerste week van opnames voor album nummer vier. Na het slot van de tournee rond New was iedereen toe aan een langere periode van rust. “Ik had zelf ook wel het gevoel dat er even wat frisse wind door de oefenruimte moest waaien.”

Lemmen en Renkema kwamen er achter dat ze de energie niet hadden om weer een Gem traject van twee jaar in te gaan. “Voor Vincent woog het zwaarder, vooral omdat hij er vanaf het begin bij is geweest. Vincent was er creatief helemaal klaar mee. Hij wist dat hij niet meer kon bieden dan wat hij al die jaren had gedaan.  Maar we zijn altijd goede vrienden geweest en hij heeft heel duidelijk uitgelegd waarom hij wilde stoppen.” Lemmen is even helemaal niet meer bezig met muziek maken, drummer Rentema is op het moment wel heel actief. Hij zit nu op de kruk bij onder meer Jaqueline Govaert en Laura Jansen. “Voor Wouter was het wel apart misschien, die was nog maar twee jaar bij de band. Hij wilde veel spelen.”

Toen Rentema en Lemmen bekend maakten dat ze er mee wilden stoppen heeft de gedachte om Gem helemaal op te heffen wel even door zijn hoofd gespeeld, zo bekent Westerik. “Het is natuurlijk niet echt motiverend als twee mensen stoppen. En het is ook niet de eerste keer. Dan denk je: ligt het aan mij? Moet ik wel doorgaan? Maar Vincent en Wouter zeiden: jij bent Gem, het is aan jou. En het voelde voor mij wel nog steeds als het vaste uniform waar ik in kon rondlopen.”

Een gebrek aan succes zal zeker een rol gespeeld hebben bij het vertrek van zijn twee ex-bandleden, denk Westerik. “Als ze er een hypotheek van hadden kunnen betalen dan waren ze denk ik wel gebleven. Niets ten nadele van hen, maar in Nederland hebben muzikanten sowieso snel de neiging om ergens mee te stoppen.” Wat er met New is gebeurd valt hem niet tegen. “Het was een kostbare plaat, maar we hebben er twee jaar veel mee gespeeld.” En uiteindelijk ging het Westerik altijd al meer om de band en de muziek dan om verkoop en succes. “Gelukkig belde Excelsior voor de zomer weer op om te vragen of ik weer een plaat wilde maken. Dan ben ik al helemaal blij.”

Met een vierde plaat moet je echt alles op alles zetten, vindt Westerik. “Ik wilde echt een aantal zaken veranderen. Eens proberen om muziek te maken zonder vaste bezetting. ”  Vorige week heeft hij samen met vaste bassist Jeroen Kikkert – die ook veel gitaar speelt nu - en drummer Ben Bakker de eerste opnames gemaakt in de studio van Excelsior-huisproducer Frans Hagenaars in Weesp. “We gaan anders te werk, doen een paar takes per liedje. Zodat het niet helemaal doodkookt. Het is de spannendste plaat ooit voor mij, omdat we deze nieuwe nummers nog niet live hebben gespeeld. Ik hoop dat het net zo’n gevarieerde plaat wordt als ik in mijn hoofd heb.” Westerik rekent op een release ergens in de lente van 2011. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor een tweede album van The Giants Of Husavik, zijn samenwerkingsproject met Jason Kohnen (Bong-Ra).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12