Eklin bewaart album tot na CMJ Eklin bewaart album tot na CMJ

Experimentele fase leidde tot ‘popliedjes’

, Atze de Vrieze

Eklin bewaart album tot na CMJ

Experimentele fase leidde tot ‘popliedjes’

Atze de Vrieze ,

Eklin vertrekt woensdag naar New York voor het CMJ festival. De Friese band (een reïncarnatie van noiseband Adept) zal daar bovendien zijn EP lydl / tellet opnieuw uitbrengen op een van hun favoriete labels, Night People. Bij thuiskomst in november ligt voor de Nederlandse liefhebbers een album klaar.

Experimentele fase leidde tot ‘popliedjes’

Eklin vertrekt woensdag naar New York voor het CMJ festival. De Friese band (een reïncarnatie van noiseband Adept) zal daar bovendien zijn EP lydl / tellet opnieuw uitbrengen op een van hun favoriete labels, Night People. De Amerikaanse versie bevat een aantal nieuwe tracks. Ook Bebe Fang, een band die aan Eklin verwant is, zal een EP bij het undergroundlabel uitbrengen. “Ik heb verschillende platen van Night People in de kast staan”, vertelt Keimpe Koldijk, die lid is van beide groepen. “Voor ons is het een grote eer dat we daar tussen mogen staan. Het label focust zich op tapes en vinyl.”

Koldijk heeft de afgelopen maanden voorwerk verricht. Samen met zijn vriendin en de andere helft van Bebe Fang, Berber Visser trok hij in mei naar New York, om muziek te maken en interessante mensen te ontmoeten. “Dat is gelukt”, zegt Koldijk. “Het was fantastisch. De stad is niet heel toegankelijk, toch scheidt het kaf snel van het koren. Er zijn enorm veel bands in New York, maar ook heel veel slechte. We hebben die twee releases voor elkaar gekregen, en doordat we nu wat mensen kennen spelen we tijdens CMJ op een paar toffe plekken. We staan geboekt in de Cake Shop, Glasslands, Vaudeville Park, Piano’s en Goodbye Blue Monday’s. Met Eklin hebben we ook wel eens op CMJ gespeeld, maar dan sta je in een zaal van het NPI met alleen maar Nederlandse bands voor een Nederlands publiek. Dat kunnen we net zo goed in Amsterdam doen.”

Begin november keert Eklin terug naar Nederland, waar debuutalbum Onwa klaar ligt. Het verschijnt op eigen label Lowin. Het zou kunnen dat Night People het in een later stadium ook opnieuw uitbrengt, maar Eklin heeft geen haast. “We willen eerst eens zien wat de EP doet”, zegt Koldijk. Onwa ontstond uit dezelfde sessies als de EP, in april. Na een experimenteel begin met veel noise en drones, ontwikkelde zich een dromerig geluid met zangeres, een soort ambient popsongs. “We hebben eerst vooral geïmproviseerd, ook op het podium. Michiel (Klein, red.) heeft er vervolgens liedjes van gemaakt. Wij noemen het zelf popliedjes”, zegt Koldijk. “Ze hebben coupletjes en refreintjes, structuur.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12