Astroposer debuteert met ode aan broer Astroposer debuteert met ode aan broer

"Gezellige muziek met af en toe een moeilijk randje"

, Sander Kerkhof

Astroposer debuteert met ode aan broer

"Gezellige muziek met af en toe een moeilijk randje"

Sander Kerkhof ,

Robert van der Heijden stond eerder dit jaar met zijn live-set al op festivals als 5 Days Off en Off Centre. Deze maand is hij met Lois te vinden op de twaalfde editie van de Hollandse Nieuwe compilatie. Zijn debuut-EP Meet My Brother komt deze week uit op het Nederlandse DUB label en hij is binnenkort te zien op Le Guess Who?

"Gezellige muziek met af en toe een moeilijk randje"

Robert van der Heijden stond eerder dit jaar met zijn live-set al op festivals als 5 Days Off en Off Centre. Deze maand is hij met Lois te vinden op de twaalfde editie van de Hollandse Nieuwe compilatie. Zijn debuut-EP Meet My Brother komt deze week uit op het Nederlandse DUB label en hij is als Astroposer binnenkort te zien op Le Guess Who?

De broer van Robert (25) heet Paulus. Mensen in de dubstep en elektronica-scene kennen hem misschien wel als DJ+. Robert keek op naar zijn twee jaar oudere broer. “Hij hing met de oudere boys, die waren allemaal net iets stoerder natuurlijk.” Meet My Brother is een ode aan Paulus. “Hij heeft me van kleins af aan kennis laten maken met elektronische muziek.” Paulus installeerde Fruity Loops op de computer van zijn kleine broertje, die op zijn dertiende begon met het maken van hardcore gabber. “Ik begon met muziek maken voor mezelf, maar vooral om indruk te maken op m’n broer.”

Over zijn huidige muziekstijl zegt van der Heijden: “Tja, het is echt Astroposer. Met invloeden uit dubstep, hiphop, electro tot house. Gezellige muziek, zoals we dat in Brabant noemen, met af en toe een moeilijk randje. Het is op zich wel vrolijk en op de 1 of andere manier ook stoer.”

Meet My Brother komt uit op Djak Up Bitch, het label dat wordt gerund door de mensen achter Clone Records. Van der Heijden is groot fan van DUB, dat in het verleden onder meer Kettel, Dijf Sanders, EOG en Like A Tim uitbracht. Hij kwam in contact met Clone via een van zijn leraren op de Herman Brood academie. Volgens labelmanager Serge Verschuur is het label daarna min of meer tot stilstand gekomen omdat er binnen de electronicahoek weinig spannends meer gebeurde. “Dankzij dubstep en aanverwante stijlen die zich verder van de dansvloer doorontwikkelen is daar nu weer duidelijk nieuw leven ingeblazen. Er is nu zelfs voor oude releases weer nieuwe interesse, en er is vraag om een aantal dingen opnieuw uit te brengen”, aldus Verschuur.

De laatste vijf jaar is Van der Heijden echt serieus aan het produceren geslagen. “M’n broer luisterde veel naar oude DUB releases. Dat heeft me heel erg beïnvloed. Een plaat uitbrengen op DUB is voor mij is het wel echt een droomrelease. De nummers op de zes-track-EP zijn al wat ouder, maar vormen een goede introductie, denkt Van der Heijden. “Er staat al een tweede release op DUB in de planning voor eind december of begin januari. En ik ben ook met andere labels in gesprek.”

Waar het allemaal toe moet leiden met Astroposer weet Van der Heijden, inmiddels afgestudeerd aan de Herman Brood academie, nog niet. “Het belangrijkste is plezier houden in mijn eigen muziek. Wat ik vaak bij andere artiesten zie is dat ze met een vet debuut komen en zichzelf daarna achterna blijven jagen. Ik wil zelf niet weten welke kant ik op ga. Het belangrijkste is mezelf verbazen en blij zijn.”

Binnenkort is Astroposer te zien op het Hollandse Nieuwe podium tijdens het Le Guess Who? Festival in Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12