3VOOR12 Draait (42): Amsterdam Dance Event, Gold Panda, Grinderman 3VOOR12 Draait (42): Amsterdam Dance Event, Gold Panda, Grinderman

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (42): Amsterdam Dance Event, Gold Panda, Grinderman

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Een paar dagen lang is Amsterdam ook even een city that never sleeps. Vijf nachten lang ADE en overdag ook nog eens een conferentie, levert genoeg inspiratie op voor 3VOOR12 Draait. Verder dansen we massaal op Gold Panda en aanschouwden we de derde jeugd van Nick Cave met zijn Grinderman.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week
De Jeugd Van Tegenwoordig - Sterrenstof (Topnotch/Universal)

3VOOR12 Album van de week
Belle & Sebastian - Write About Love (Rough Trade/Konkurrent)

3FM Megahit
Kane ft. Ilse DeLange - High Places (Universal)


De top 10:

1. Amsterdam Dance Event
"Steven Ellison was een beetje dronken, een beetje boel chaotisch, maar voornamelijk geniaal." (Atze de Vrieze over Flying Lotus)
"Een zeer gemengd publiek ging uit zijn dak en mr. Flying Lotus himself misschien nog wel het meest." (Stephan van Peursem over Flying Lotus)
"Zware, logge en ongelofelijk intense bassen, alles ambachtelijk by hand in elkaar gezet." (Tomas Delsing over Flying Lotus)
"Het was een experiment, maar het pakte wonderbaarlijk goed uit." (Willem van Zeeland over Dave Clarke's WHITENOISE)
"Voor wie zich wil 'inluisteren' in het festival, of brak op de bank nog even in de stemming wil blijven." (Tomas Delsing over Atze de Vrieze's ADE Spotify lijst)
"Hoe een toch al feestende tent in krap twintig seconden helemaal op zijn kop gezet kan worden: kondig Boys Noize aan." (Tomas Delsing over Boys Noize)
"De beatscene is - eindelijk! - dit jaar erg goed vertegenwoordigd." (Sander Kerkhof)
"Bizarre avond in het Bimhuis." (Ingmar Griffioen over Hyperrhythm)

2. Gold Panda - Lucky Shiner (Ghostly International/PIAS)
"Prettig gestommel en rommeldebommel in de marge om je huiswerk op te maken." (Menno Visser)
"Zeer catchy, maar ook slim genoeg om te blijven boeien." (Atze de Vrieze)
"Speels, inventief en soms euforisch." (Stephan van Peursem)
"Een van de beste electronica platen van het jaar!" (Bart Snoeren)

3. Grinderman live in Vredenburg Leidsche Rijn
"Nick Cave is aan zijn derde jeugd bezig. Hij speelde fel, gretig en luid." (Atze de Vrieze)

4. Belle and Sebastian - Write About Love (album, Rough Trade/Konkurent)
"Niks lelijks, alleen maar lieve, mooie muziek." (Lianne Dorscheidt)

5. No Age, Trouw 15 oktober 2010
"No Age's grommende noisepunk denderde vanaf het lage podium langs de kale muren en pilaren recht in de hoofden van een dertigtal vrolijk moshende pubers."

6. Houses - Suicide (liveclip, eigen beheer)
"Zien is geloven, Nederland is weer een passievolle indieband rijker."

7. Vanderbuyst - Vanderbuyst (album, Van Records)
Old school hardrock in de beste Hans van den Heuvel / Van Halen-traditie.

8. Plan B - The Recluse (Nero Remix) (UK Dig. Single) (Warner)
"Hoe je dubstep naar de radio moet brengen?! zo dus!" (Bart Snoeren)

9. Ariel Pink, Bitterzoet 17 oktober 2010
"Vanaf opener Bright Lit Blue Skies hing er bij iedereen meteen weer een glimlach rond de lippen." (Sander Kerkhof)

10. Duffy - Well, Well, Well (Single) (Universal)
"Duffy doet een mekkerende geit na en The Roots hebben er een heerlijke song omheen gespeeld." (Bart Snoeren)


De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:

Houses - Suicide (liveclip, eigen beheer)
Zien is geloven, Nederland is weer een passievolle indieband rijker.

Hollerado - Americanarama (single, Arts & Crafts/Bertus?/iTunes)
Niet alleen een leukere clip dan het verzamelde werk van OK Go, maar ook nog een prettig rocknummer in de stijl van de Fratellis.

Gold Panda - Lucky Shiner (Ghostly International/PIAS)
Prettig gestommel en rommeldebommel in de marge om je huiswerk op te maken.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Grinderman live @ Vredenburg Leidsche Rijn 20-10-2010
Nick Cave is aan zijn derde jeugd bezig. Hij speelde fel, gretig en luid. Zijn muzikale steun en toeverlaat Warren Ellis leek wel een bezetene, met meer haar op zijn kin dan aan zijn strijkstok. Hij rammelde met zijn sambaballen alsof ie zijn potentie wilde bewijzen. Grinderman, de enige rock n roll band die wegkomt met een lessenaar met teksten. Ageing rockstar in optima forma. Begon ok, sloot geweldig.

Flying Lotus live @ Amsterdam Dance Event, Melkweg 21-10-2010
Steven Ellison was een beetje dronken, een beetje boel chaotisch, maar voornamelijk geniaal. Zijn kracht is niet alleen de bas, maar die zuigende beats, met alle percussie er achteraan waardoor je een slepend effect krijgt, alsof er vijf tracks over elkaar heen liggen. Hoogtepunt voor mij was zijn bewerking van Portishead's Machine Gun, die op een goede dag maar eens op plaat moet verschijnen. Lotus was nauwelijks van het podium te slaan en liet zich uiteindelijk gretig opslokken in een euforische groepshug door het publiek. Wederom memorabel.

Gold Panda - Lucky Shiner (Ghostly International/PIAS)
Hij gebruikt dezelfde microsampling techniek als The Field, maar dan met stuiterballen in zijn buik. Geweldig leuke elektronicaplaat van deze berenvriend. Zeer catchy, maar ook slim genoeg om te blijven boeien.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Houses – All Night (Lefse Records)
Nu de dagen korter en kouder worden heb ik behoefte aan albums als All Night van Houses. Een hele warme, intieme plaat waarbij je lekker kunt wegdromen en waarop toch zoveel valt te ontdekken dat het nooit saai wordt. Dromerige elektronica, lo-fi drones en mooie melodieën struikelen over elkaar heen om daarna heel zacht te landen. Prachtige plaat.
 
Gold Panda – Lucky Shiner (Ghostly International/PIAS)

Speels, inventief en soms euforisch. Kleurrijke elektronische plaat die me keer op keer vrolijk maakt.
 
Dorian Concept & Flying Lotus live @ Amsterdam Dance Event, Melkweg 21-10-2010
Dorian Concept had een afwisselende, dansbare extatische set in de  Melkweg en zou op een normale dansavond een hoogtepunt zijn. Ware het niet dat daarna de aangeschoten grootmeester Flying Lotus nog moest komen. De man tot gisteren om verschillende redenen nog nooit live kunnen zien. Gisteren dan eindelijk wel. Na een rommelig begin in een erg volle Melkweg kwam ik er helemaal in. De beats, de subbassen en de verschillende lagen deden hun werk. Waar de platen Flying Lotus prachtig zijn, maar soms wat arty, was het live een groot feest. Een zeer gemengd publiek ging uit zijn dak en mr. Flying Lotus himself misschien nog wel het meest.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

White Noise live at Amsterdam Dance Event
Het was een experiment, maar het pakte wonderbaarlijk goed uit. Dave Clarke en Annemieke Schollaardt drie uur lang live vanaf Amsterdam Dance Event met heel veel muzikale highlights uit het ADE-programma en een indrukwekkende gastenlijst voor de interviews.

C-mon & Kypski play Musical Chairs - Tivoli - Utrecht
C-mon & Kypski in topvorm tijdens een speciaal concert in het kader van het Rietveldjaar, zie ook hun laatste videoclip The Sitdown. Vanavond te zien in het Van Goghmuseum als onderdeel van het Amsterdam Dance Event.

Vanderbuyst - Vanderbuyst
Old school hardrock in de beste Hans van den Heuvel / Van Halen-traditie. Da's ook wel weer eens lekker.


BART SNOEREN DRAAIT:

Gold Panda – Lucky Shiner (Ghostly International/PIAS)

Heerlijk dromerig en melancholiek en toch zo dwingend en stuwend. Een van de beste electronica platen van het jaar!

Duffy - Well, Well, Well (Single) (Universal)
Duffy doet een mekkerende geit na en The Roots hebben er een heerlijke song omheen gespeeld en dat maakt  dit uiteindelijk toch een heerlijke sate kambing.

Plan B - The Recluse (Nero Remix) (UK Dig. Single) (Warner)
Hoe je dubstep naar de radio moet brengen?! zo dus!


TOMAS DELSING DRAAIT:

Atze de Vrieze's Amsterdam Dance Event 2010 playlist op Spotify
Lekkere binnenkomer zo. Voor wie zich wil 'inluisteren' in het festival, of brak op de bank nog even in de stemming wil blijven. Sterke list met (bijna) alle in Amsterdam aanwezige acts.

Flying Lotus@ADE (live, Melkweg Amsterdam 22-10-10)
Zware, logge en ongelofelijk intense bassen, alles ambachtelijk by hand in elkaar gezet. Zwabbert heen en weer tussen dubstep, atmosferische hiphop, IDM, elektro en god weet wat al niet meer. Strak? Niet altijd. Hoeft ook helemaal niet. De bomvolle zaal at uit zijn hand. Aan het einde van de set mocht er nog vijf minuten extra gespeeld worden, het werden er bijna twintig. Middenin de aller-aller-allerlaatste toegift GNG BNG ("Because a lady requested it") moest bijna letterlijk de stroom eraf om te voorkomen dat FlyLo de boel nog een half uur zou weten te rekken. Fenomenaal.

Boys Noize@ADE SuperRauw (live, Melkweg Amsterdam 22-10-10)
Hoe een toch al feestende tent in krap twintig seconden helemaal op zijn kop gezet kan worden: kondig Boys Noize aan. Vanaf het moment dat de naam door spreekstalmeester Joost van Bellen werd genoemd, explodeerde de zaal. Dat waarmaken is dan vervolgens een tweede, maar niemand zal zich bekocht hebben gevoeld: drie uur lang veranderde de Max in een dampende, springende en crowdsurfende massa. Geen moment rust, geen uitzonderingen.


SANDER KERKHOF DRAAIT:

No Age, Trouw 15 oktober 2010
De Amsterdamse ondergrondse leeft, zo bleek weer eens vorige week vrijdag in De Verdieping, de kale betonnen kelder van Trouw in Amsterdam. No Age's grommende noisepunk denderde vanaf het lage podium langs de kale muren en pilaren recht in de hoofden van een dertigtal vrolijke moshende pubers. Daarchter, tussen honderden lege bierflesjes, stond de rest van de toeschouwers. De oudere generatie flashbacks kreeg naar Sonic Youth in 1990.

Ariel Pink, Bitterzoet 17 oktober 2010
Het eigenwijze prinsje was een paar uur te laat, zelf een beetje pissig op een promotor (die had gezegd dat het publiek toch echt om 11 uur toch echt met de bus naar huis zou gaan) en nog even moeilijk verstaanbaar als de vorige keer, eerder dit jaar in de Nieuwe Anita. Gelukkig had hij zo'n strakke band bij zich dat de 'hits' van Before Today - albumlijstjesmateriaal! -  herkenbaar bleven. Vanaf opener Bright Lit Blue Skies hing er bij iedereen meteen weer een glimlach rond de lippen.

Beats & bassen Amsterdam Dance Event 2010
De internationale dance scene is weer neergestreken op de Amsterdamse grachten. De beatscene is - eindelijk! - dit jaar erg goed vertegenwoordigd. Van Flying Lotus en Mike Slott tot Ramadanman en Girl Unit, ze komen allemaal langs om bij te praten en Nederland muzikaal up to date te brengen. Met dank aan het missiewerk van Nederlandse helden als Gomes, Juha, Cinnaman, Brutuzz (en vele anderen).


LIANNE DORSCHEIDT DRAAIT:

Sufjan Stevens – Age of ADZ  (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Deze plaat moet eerst een aantal keer gedraaid worden voordat ‘ie leuk begint te worden. Ik  moest er even aan wennen want is dit Sufjan!? Tja de overeenkomsten met illinois en Michigan waren ver te zoeken maar heb hem deze week vaak gedraaid en ben er toch een beetje verslaafd aan geraakt.
 
Warpaint – Undertow (Clip)
Hier word je toch gewoon vrolijk van! Vooral op een depressieve koude herfstavond, even deze clip kijken en je waant je weer in de zomer. Het album staat vanaf deze week ook op de luisterpaal.
 
Belle & Sebastian – Write About Love (Rough Trade/Konkurrent)
Niks lelijks, alleen maar lieve, mooie muziek. Perfect voor de lange treinreis naar huis!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Weekendje jureren en Plug & Play panel @ Haagse Popweek en Kei van Amersfoort.
De Kei van Amersfoort kreeg vrijdag een veelbelovende winnaar in A Polaroid View. De indierockband, waarvan frontman Tom Meijer eerder met Sheriff Of Hong Kong opzien baarde, overtuigde mnet sterke composities en toonde de meeste originaliteit en potentie. In het Koorenhuis was zaterdag een livepanel met shows van liefst negen bands als onderdeel van de Haagse Popweek. En de kwaliteit viel niks tegen, onder meer Hollandse Nieuwe-act Starcatcher, het jonge punkrockende Fexety en The Upstairs vielen op. Onder meer Elle Bandita, Paard-programmeur Majel Blonden en toetsenist Robert-Jan Stips voorzagen de jeugdige aanwas van feedback.

Mike Slott @ ADE Hyperrhythm, Bimhuis Amsterdam, 21-10-10
Bizarre avond in het Bimhuis, waar je later vandaag meer over leest. Afsluiter en hoofdgast Mike Slott kwam het sterkst (of: het meest toegankelijk) voor de dag met verknipte dubstep, hiphopbeats en was met de jazzy experimentele aanpak evenzeer op zijn plaats in het Bimhuis als Duitser Oval en Phonophani uit Noorwegen.

Pelican - Australasia
Nevermind de regen, de wind, de halflekke band, het hectische verkeer en de met bouwputten bezaaide stad: met dit brute oudje van Pelican op de iPod merk je er niks van. De instrumentale postrock en -metal laat ook alle ruimte om overige verkeersdeelnemers met een oerbrul te overrompelen en herinnert me eraan dat het hoog tijd wordt weer eens wat stevig gitaarwerk in de podia op te zoeken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12