22tracks sluit overeenkomst met Buma/Stemra 22tracks sluit overeenkomst met Buma/Stemra

iPhone app wacht nog op akkoord Apple

, Atze de Vrieze

22tracks sluit overeenkomst met Buma/Stemra

iPhone app wacht nog op akkoord Apple

Atze de Vrieze ,

Muzieksite 22tracks viert zijn eenjarig bestaan met een Buma-overeenkomst. De streaming playlistsite tekende vanochtend het contract met de auteursrechtenorganisatie, vertelt Gilles de Smit. "We willen dat de artiesten met onze site het geld verdienen dat ze toekomt."

iPhone app wacht nog op akkoord Apple

Muzieksite 22tracks viert zijn eenjarig bestaan met een Buma-overeenkomst. De streaming playlistsite tekende vanochtend het contract met de auteursrechtenorganisatie, vertelt Gilles de Smit. "Eindelijk", zegt hij. "Dat het zo lang geduurd heeft lag niet bij ons. We hebben ons zodra we begonnen wij Buma/Stemra gemeld. We willen dat de artiesten met onze site het geld verdienen dat ze toekomt."

Dat het Buma/Stemra enige tijd kostte om tot een goed resultaat te komen, is in dit geval geen slechte zaak. Ruim een jaar geleden publiceerde de auteursrechtenorganisatie Fair Play, een set regelingen voor muziekgebruik op internet. Daar kwam veel kritiek op, en dus nam Buma de tijd zich te heroriënteren. 22tracks profiteert daar nu van. "Onze timing is fantastisch, onbedoeld. Er waait een nieuwe wind bij Buma/Stemra. Inmiddels is er een nieuw digitaal team opgezet. Wij hebben een hoge pet op van de mensen waarmee we spreken."

De overeenkomst met 22tracks gaat uit van het standaardtarief van een derde cent per afgespeelde stream, maar Buma/Stemra laat de site daar wel in drie jaar tijd naartoe groeien. "Ik kan er niet al te veel over zeggen, maar laten we het erop houden dat het ons de mogelijkheid geeft ons zelf te bewijzen.", zegt De Smit. "Buma heeft belang bij dat wij over drie jaar nog bestaan. Verder houden wij in een excel sheet bij wat precies afgespeeld is, zodat naar rato betaald kan worden. Natuurlijk zouden dit soort dingen op termijn automatisch moeten gaan, bijv. doormiddel van een API. Wij zouden graag zien dat Buma/Stemra eenvoudiger inzichtelijk maakt wat wel en niet onder hun repertoire valt. Nu moet per track worden uitgezocht of het aangesloten is of niet."

Het andere verjaardagscadeautje laat nog even op zich wachten. 22tracks hoopt tijdens Amsterdam Dance Event zijn iPhone app te lanceren, maar de applicatie wacht nog op akkoord van Apple.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12