The Tunes wil Nederland veroveren met zijn eigen kreet Pududu The Tunes wil Nederland veroveren met zijn eigen kreet Pududu

Amsterdamse folk & roll band presenteert debuut in Paradiso

, Atze de Vrieze

The Tunes wil Nederland veroveren met zijn eigen kreet Pududu

Amsterdamse folk & roll band presenteert debuut in Paradiso

Atze de Vrieze ,

Hun album moet nog uitkomen, maar bijna alle doelen zijn al gehaald. Enthousiaste recensies, een uitverkochte releaseshow in Paradiso en een plekje in de Noorderslag line-up. Dat kan twee dingen betekenen: of het gaat heel goed met The Tunes, of hun doelstellingen waren te bescheiden. Het nieuwe doel: “Volgend jaar willen we Nederland veroveren.”

Amsterdamse folk & roll band presenteert debuut in Paradiso

Hun album moet nog uitkomen, maar bijna alle doelen zijn al gehaald. Enthousiaste recensies, een uitverkochte releaseshow in Paradiso en een plekje op de Noorderslag line-up. Dat kan twee dingen betekenen: of het gaat heel goed met The Tunes, of hun doelstellingen waren te bescheiden. Misschien ligt de waarheid zelfs wel in het midden. Hoe dan ook: donderdag presenteert de Amsterdamse band zijn debuutalbum Pududu! in Paradiso, een extra concert is toegevoegd op 30 december. Van bescheidenheid kan daarna geen sprake meer zijn, vindt zanger Misha Velthuis. “Volgend jaar willen we Nederland veroveren.”

Dat doet The Tunes met een potpourri aan stijlen die het zelf folk & roll noemt. Een opmerkelijke tegenstelling, die volgens Velthuis voortkomt uit de verschillende achtergronden van de muzikanten. “Zelf houd ik bijvoorbeeld erg van The Kinks, drummer Aram van funkband The Meters. Hij is dan ook van nature meer een jazz/funk drummer. Dat hoor je terug, bijvoorbeeld in onze single Humantiy Insanity. Daar tegenover staat wel een trekharmonica. Onze gitarist is groot fan van Jimi Hendrix. Hij heeft zelfs zijn zoon naar hem genoemd. Als je al die invloeden samenvoegt krijg je het type band waar ik in wil spelen.”

Een allegaartje aan invloeden dus, maar het werkt wel, merkte The Tunes zelf. De band manifesteert zich graag als de act die ieder festival erbij kan hebben, met vrolijke, uptempo liedjes. Toch werd er niet van tevoren over nagedacht. Het kwartje viel toen de band een keer samen naar Frankrijk ging. “We speelden daar op de hoek van een straat, en alle mensen bleven staan. Vanaf dat moment zijn we het idee verder uit gaan bouwen. Daarom zijn we ook enorm blij dat we op Noorderslag mogen spelen, daar kunnen veel boekers ons zien. De bedoeling is dat iedereen komende zomer Pududu brult.”

Dat pududu is niet alleen de titel van de plaat, het is de lijfspreuk van de band. “Het is een woord dat we zelf bedacht hebben”, legt Velthuis uit. “Fans van de band kennen het inmiddels als onze energiekreet, het nummer waarmee we altijd afsluiten. Iedereen gaat na afloop met een glimlach naar huis.” Die glimlach is het voornaamste doel, zo lijkt het als je naar een liedje als Apples luistert. Kern daarvan is de aloude spreuk ‘an apple a day keeps the doctor away’, volgens Velthuis de som van alle filosofische wijsheden.  Al vindt The Tunes zichzelf niet zo oppervlakkig als naam en albumtitel doen vermoeden. “Ik merk bij mezelf dat ik onbewust de tegenstelling opzoek”, zegt Velthuis. “Als ik vrolijke liedjes maak, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om er ook nog eens vrolijke teksten bij te schrijven. Er moet soms een donker randje aan.”

The Tunes presenteert Pududu! donderdag 18 november in Paradiso. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12