The Beatles eindelijk in iTunes Store The Beatles eindelijk in iTunes Store

Legendarische popgroep jarenlang de meest opvallende lacune in downloadwinkel

, Atze de Vrieze

The Beatles eindelijk in iTunes Store

Legendarische popgroep jarenlang de meest opvallende lacune in downloadwinkel

Atze de Vrieze ,

EMI en Apple hebben eindelijk een overeenkomst bereikt over de popgroep The Beatles. Jarenlang was het oeuvre van de legendarische popgroep een van de meest opvallende lacunes in de catalogus van de iTunes Store.

Legendarische popgroep jarenlang de meest opvallende lacune in downloadwinkel

EMI en Apple hebben eindelijk een overeenkomst bereikt over de popgroep The Beatles. Jarenlang was het oeuvre van de legendarische popgroep een van de meest opvallende lacunes in de catalogus van de iTunes Store. Vandaag werd al de hele dag gespeculeerd wat Apple aan gaat kondigen. Op de website van het bedrijf is sinds gisteren een klok te zien en de mysterieuze aankondiging ‘Tomorrow is just another day… that you’ll never forget’. Het toetreden van The Beatles was een van de geruchten, anderen zagen liever de lancering van streaming dienst of een in the cloud service. Inmiddels is al te zien dat het volledige ouevre van de band in iTunes te koop is.

Het ontbreken van The Beatles op digitale platoforms wordt regelmatig gebruikt als argument dat de muziekdindustrie niet genoeg doet om met zijn tijd mee te gaan. Maar de relatie tussen groep uit Liverpool en Apple is altijd al moeizaam geweest. Zo maakte het label van The Beatles – Apple – in 1978 al eens formeel bezwaar tegen het logo van de computergigant. De zaak werd in 1981 geschikt, met als voorwaarde dat het computerbedrijf zich niet in de muziekmarkt mocht mengen. Dat ging in 1989 al eens mis, toen Apple computers ging maken met meer muziekfunctionaliteiten. Ook die zaak werd geschikt. Apple betaalde de band in 1991 $29 miljoen. Logischerwijs maakte het platenlabel in 2003 opnieuw bezwaar toen de iTunes Store gelanceerd werd, maar die rechtszaak won het computerbedrijf.

In mei dit jaar liet de belangrijkste nog levende Beatle – Paul McCartney – al eens optekenen dat de impasse niet aan de band te danken was, maar aan de platenmaatschappij. “Om eerlijk te zijn weet niet precies hoe het zo gek heeft kunnen lopen”, zei hij tegen Newsbeat. “Ik weet dat iTunes het graag wil, dus op een dag moet het gebeuren. Er is zakelijk gedoe, niet met ons of met iTunes, maar met de mensen er tussen, het label. Er zijn allerlei redenen waarom ze het niet willen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12