Song van het Jaar: de keuze van Torre Florim Song van het Jaar: de keuze van Torre Florim

"Shaking Godspeed's Wout Kemkens heeft schijt aan de regels"

, Tomas Delsing

Song van het Jaar: de keuze van Torre Florim

"Shaking Godspeed's Wout Kemkens heeft schijt aan de regels"

Tomas Delsing ,

De stembussen zijn weer open. 16 december wordt de Song van het Jaar 2010 bekend gemaakt, en tot 13 december kun jij bepalen welk liedje dat wordt. 3VOOR12 vroeg Torre Florim naar zijn vijf favorieten in de 200 songs die het VPRO Hitteam nomineerde.

"Shaking Godspeed's Wout Kemkens heeft schijt aan de regels"

De stembussen zijn weer open. 16 december wordt de Song van het Jaar 2010 bekend gemaakt, en tot 13 december kun jij bepalen welk liedje dat wordt. 3VOOR12 vroeg Torre Florim naar zijn vijf favorieten in de 200 songs die het VPRO Hitteam nomineerde (luisteren kan hier op Spotify, dank @joris_stereo). Zijn eigen band De Staat, vorig jaar goed voor een derde plaats met The Fantastic Journey Of The Underground Man, komt niet voor op de shortlist. Wel is Florim op persoonlijke titel genomineerd voor Torre & Roos - Iemand Dood. "Eigenlijk had ik die ook in de top vijf willen zetten, maar dat is toch iets té egocentrisch."

The Black Atlantic - Fragile Meadow
"Ik leerde The Black Atlantic afgelopen jaar kennen als jurylid van de 3VOOR12 Awards. Daarvoor had ik er eigenlijk nog nooit van gehoord, terwijl het toch een Nederlandse band is. Ik weet verder dan ook heel erg weinig van ze, behalve dan dat ik de plaat heel bijzonder vindt. Het is hele filmische muziek, gemaakt met bijzonder instrumentarium. Hele mooie, zweverige producties. Dat ze Nederlands zijn weegt dan ook echt niet mee."

Rox - My Baby Left Me

"Ik heb Rox leren kennen toen we afgelopen jaar met De Staat in Engeland op het Dot to Dot festival stonden, een soort internationale Popronde voor onbekende bands. Ze was toen een beetje ziekig, maar zelfs dan is het een geweldige zangeres. Ze speelde dit liedje toen akoestisch. Normaal vind ik de productie iets te gladjes - echt een popliedje - maar live is het verschrikkelijk goed. Ik denk echt dat zij een van de beste soulzangeressen kan worden."

The xx - Islands
"Het is zo langzamerhand een beetje een cliché aan het worden, maar ik vind The xx echt helemaal fantastisch. Hele minimale muziek, die juist daardoor heel romantisch wordt. Echt uniek, ik had nog nooit zoiets gehoord."

Shaking Godspeed - Godspeed

"Ik ken Wout (Kemkens, frontman van Shaking Godspeed) heel goed. We hebben anderhalf jaar samen in een huis in Nijmegen gewoond. Ik denk dat hij de beste gitarist van Nederland is. Je hoort duidelijk de blues invloeden, maar toch speelt 'ie nooit wat je verwacht. Hij heeft schijt aan de regels! Hij kan alles spelen wat hij wil, maar is ook veel avontuurlijker dan de meeste anderen. Daarnaast is hij een goeie zanger en songwriter geworden. Ik heb een paar jaar geleden de plaat van The Bloody Honkies geproduceerd, de vorige band van Wout. Toen wilde hij perse alles live opnemen en moest alles zo rauw mogelijk blijven. Er mocht misschien net een clapje bij. Deze plaat is juist heel psychedelisch, gaaf dat je zó een andere kant op gaat. Dat is nu voor mij in de studio ook best inspirerend."

Balthazar - Fifteen Floors

"Balthazar heeft die bijzondere Belgische eigenheid. Belgen zijn vaak net iets lijper ingesteld dan Nederlanders, wat een heel typisch geluid geeft. De hele plaat luisteren vind ik meestal wel iets too much, maar dit nummer vind ik wel heel tof. Goed geproduceerd ook, maar dat is niet doorslaggevend. Ik luister naar liedjes als geheel."

Als de top-5 de revue is gepasseerd, wil Florim toch nog even kwijt dat hij een ander liedje in de lijst ook heel erg goed vindt: "Eigenlijk wilde ik Iemand Dood van Roos 'Roosbeef' Rebergen en mijzelf in de top-5 zetten. Ik ben gewoon nog steeds heel erg trots op dat project, maar er stonden ook heel veel andere goede liedjes in de lijst. Dan is het wel een beetje egocentrisch om iets van jezelf naar voren te schuiven."

De Song van het Jaar bestaat 25 jaar. Beluister nu de speciale Spotify playlist met ruim 2000 tracks. Breng hier je stem uit op de Song van het Jaar 2010.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12