Psychedelica-expert Fitz maakt volledig Nederlandse podcast voor Le Guess Who? Psychedelica-expert Fitz maakt volledig Nederlandse podcast voor Le Guess Who?

Fitz DOODcast host avond tijdens Utrechts festival

, Atze de Vrieze

Psychedelica-expert Fitz maakt volledig Nederlandse podcast voor Le Guess Who?

Fitz DOODcast host avond tijdens Utrechts festival

Atze de Vrieze ,

John Fitzgerald, beter bekend als Fitz en woonachtig in Londen, is psychedelicafreak. Speciaal voor festival Le Guess Who? maakte hij een speciale editie van zijn DOODcast (download), volledig gewijd aan Nederlandse psychedelische muziek.

Fitz DOODcast host avond tijdens Utrechts festival

John Fitzgerald, beter bekend als Fitz en woonachtig in Londen, is psychedelicafreak. Speciaal voor festival Le Guess Who? maakte hij een speciale editie van zijn DOODcast (download), volledig gewijd aan Nederlandse psychedelische muziek. Met relatief bekende namen als Q65, Mariska Veres van Shocking Blue en Golden Earrings, maar ook met obscuurdere bands als The Machine. “Ik een tijdje terug bij Bob van Heur van Le Guess Who? gelogeerd toen ik in Utrecht was. We zijn toen naar platenzaak Da Capo geweest, waar ik veel Nederlandse muziek heb gekocht.”

Die DOODcast maakt Fitz sinds een jaar ongeveer eens in de maand in zijn eigen woonkamer. Met veel galm over de microfoon en natuurlijk veel Amerikaanse muziek, maar ook kruisbestuivingen met Afrikaanse, Aziatische en Europese muziek. “Mike Allen, een vriend van me, kwam met het idee om een podcast te maken. In eerste instantie deden we het vooral voor onszelf, maar inmiddels zijn de podcasts al 10.000 keer gedownload. Kennelijk is er een publiek voor.” De lifestyle die oorspronkelijk bij de muziek hoorde - drugs, naaktheid, meer drugs - is niet helemaal de zijne. “Je moet maar eens een keer in de winter in een busje van Zweden naar Roemenië rijden, dan raak je elke hippieneiging wel kwijt.”

Dat deed hij dan ook letterlijk. Fitz reisde de afgelopen jaren veel, met name door Europa. Hij werkte met bands als Black Dice en Comets On Fire, met Animal Collective reed hij heel Europa door in de tijd dat die band overal nog voor tweehonderd man speelde. Op zijn tripjes door Europa belandde hij in vele obscure platenwinkels. “Ik hou van allerlei vormen van psychedelische muziek”, zegt hij. “Liefst zo verrassend mogelijk. Vaak laat ik me adviseren door iemand die in een stad de weg kent. Dat is wel nodig ook. Zo was ik eens in Istanbul in een winkel die er van buiten absoluut niet uitzag als een platenzaak, maar waar je de meest exotische muziek kon vinden. Zonder gids had ik die nooit gevonden.”

De laatste jaren is psychedelische muziek steeds populairder geworden, met trekkers als Black Mountain, Sleepy Sun, Tame Impala en Animal Collective, bands die gaandeweg steeds meer publiek weten te trekken. Op Le Guess Who? zal Fitz een avond hosten met bands als Sleepy Sun, Ganglians en Black Dice.”

De tracklist: 

1) DJ  
2) The Heralds - I wish I was Strong 
3) Mariska Veres - Is het Waar 
4) Golden Earings - Chunk of Steel 
5) DJ 
6) Linda van Dyck with Boo and the Booboos - Stengun 
7) Q65 -  Cry In the Night 
8) DJ 
9) The Outsiders - Touch 
10) The Outsiders - Doctor 
11) DJ 
12) Earth & Fire - Wild & Exciting 
13) Shocking Blue - Long and Lonesome Road 
14) DJ 
15) Cosmic Dealer - Child of the golden sun 
16) DJ 
17) The Machine - Lonesome Tree 
18) Cargo - Cross Talking 
19) DJ 
20) Groep 1850 - Lonelyness 
21) DJ 
22) Surprieze  - Lazarus

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12