Pinkpop beboet vanwege vrijwilligers zonder werkvergunning Pinkpop beboet vanwege vrijwilligers zonder werkvergunning

Festival krijgt geldstraf van 48 duizend euro voor twee studentenkrachten

, Christiaan Walraven

Pinkpop beboet vanwege vrijwilligers zonder werkvergunning

Festival krijgt geldstraf van 48 duizend euro voor twee studentenkrachten

Christiaan Walraven ,

De twee studenten, van Bulgaarse en Mexicaanse afkomst, hadden geen werkvergunning in Nederland en mochten dus ook niet vrijwillig werken. Dagblad Metro meldt dat organisator Jan Smeets vandaag met een petitie naar de Tweede Kamer stapt voor een hoorzitting.

Festival krijgt geldstraf van 48 duizend euro voor twee studentenkrachten

Pinkpop en uitzendbureau Abraxas hebben 48 duizend euro boete gekregen voor het vrijwillig laten werken van twee buitenlandse studenten op het festival in 2009. De twee studenten, van Bulgaarse en Mexicaanse afkomst, hadden geen werkvergunning in Nederland en mochten dus ook niet vrijwillig werken. Dagblad Metro meldt dat organisator Jan Smeets vandaag met een petitie naar de Tweede Kamer stapt voor een hoorzitting.

De organisator noemt het een ‘kronkel in de Wet Arbeid Vreemdelingen’ en meldt in de krant: “Bij arbeiders, want daar gaat het eigenlijk om, zou je nog kunnen zeggen dat het gaat om het verdringen van arbeidsplaatsen voor mensen die wel een werkvergunning hebben, maar daar is in dit geval geen sprake van.”

Er is wel een manier om voor deze vrijwilligers een arbeidsvergunning te regelen, maar dat is volgends Smeets praktisch onmogelijk. Hij meldt dat die vergunning drie maanden van tevoren aangevraagd moet worden en dat het vervolgens de afhandeling meer dan een jaar duurt. “Dat is voor een festival onmogelijk. Abraxas heeft wel een aanvraag gedaan voor iemand, om te kijken hoe snel het ging, en de beslissing is tot op de dag van vandaag nog steeds niet genomen.”

Naast het terugkrijgen van het geld, dat reeds betaald is, wil Smeets door zijn stap naar de Tweede Kamer ook zijn goede naam terug. “Ik ga daar ook zeggen dat ik mij zwaar gekrenkt voel. Ik heb een kast vol onderscheidingen en ik wil dit niet op mijn kerfstok hebben. Ik heb niks gedaan.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12