Lowlands opent frontale aanval op 'cultuurterrorist met de peroxidepruik' Wilders Lowlands opent frontale aanval op 'cultuurterrorist met de peroxidepruik' Wilders

Festival hoopt met brutale actie BTW-verhoging tegen te gaan

, Atze de Vrieze

Lowlands opent frontale aanval op 'cultuurterrorist met de peroxidepruik' Wilders

Festival hoopt met brutale actie BTW-verhoging tegen te gaan

Atze de Vrieze ,

Lowlands opent een frontale aanval op het cultuurbeleid van het nieuwe kabinet. Het festival is zojuist een actie gestart, met als concrete aanleiding de verhoging van het BTW-tarief op concertkaartjes. Op 18 november wordt daarover gestemd in de Tweede Kamer.

Festival hoopt met brutale actie BTW-verhoging tegen te gaan

Lowlands opent een frontale aanval op het cultuurbeleid van het nieuwe kabinet. Het festival is zojuist een actie gestart, met als concrete aanleiding de verhoging van het BTW-tarief op concertkaartjes. Op 18 november wordt daarover gestemd in de Tweede Kamer. Lowlands gebruikt alles behalve subtiele termen om zijn punt te maken: “De cultuurterrorist met de peroxidepruik heeft zijn eerste virtuele knieschot uitgedeeld. In ruil voor de gedoogsteun van de PVV hebben zijn handlangers Rutte en Verhagen de ’ontaarde’ kunst- en cultuursector zonder slag of stoot geofferd. Waar de gemiddelde bezuinigingen 8% bedragen, wordt de Nederlandse kunst- en cultuursector met 20% wraakkorting gestraft.”

Bente Bollmann, woordvoerder van Lowlands, licht de gekozen strategie toe: “Er zijn al verschillende acties gevoerd, en wij kiezen voor een andere insteek. Wij steunen bijvoorbeeld de actie Schreeuw Om Cultuur, maar het is wel een wat brave actie. Donderdag wordt een heel belangrijk besluit genomen. Wij willen ons nadrukkelijk uitspreken, in een taal die op het moment ook in Den Haag gebezigd wordt.” Het festival roept zijn bezoekers op rechtstreeks naar Kamerleden te mailen. Om dat gemakkelijker te maken heeft het de mailadressen op zijn website geplaatst.

Op de Lowlands-website staat verder: “Om zekerheid te verschaffen over de definitieve kreupelheid van de cultuursector gaat bovendien de BTW op alle cultuurkaartjes van 6% naar 19%. En dat betekent niet alleen dat Lowlands 13% duurder wordt, maar dat ook Henk en Ingrid langer moeten sparen voor een avondje uit. Clubshows in Paradiso, cabaret van Najib Amhali, musicals in het Circustheater, Frans Bauer in de feesttent in Zuidlaren, klassiek in het Concertgebouw en dans- en theaterstukken in het theatercircuit: nobody gets out alive.”

“De popzalen, de theaters én de bands, theater- en dansgroepen die deze kleinere zalen bespelen worden het hardst getroffen. Juist de plekken waar de bron ligt voor nieuwe cultuur als spiegel van de maatschappij, waar baanbrekende maatschappelijke trends en opinies als eerste gesignaleerd worden. Kortom: de hardste klappen vallen in de hoek waar de vrijheid van meningsuiting en vrije gedachtevorming de geperoxideerdevolkspopulismuspipo het minst welgevallig is. De dubbele moraal en het discrimineren van bevolkingsgroepen kenden we al en nu komt daar ook nog vrijegedachteverdelging bij. What’s next???”

Mocht de BTW-verhoging alsnog doorgaan, dan gaat Lowlands nog dit jaar in de voorverkoop. De verhoging zou namelijk per 1 januari in moeten gaan. Ook dance-organisator Loveland en festival De Zwarte Cross starten eerder met verkoop van evenementen in 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12