FTD volgens rechter onrechtmatig bezig FTD volgens rechter onrechtmatig bezig

Ronald Sievers: "Argumentatie lijkt wankel"

, Tomas Delsing

FTD volgens rechter onrechtmatig bezig

Ronald Sievers: "Argumentatie lijkt wankel"

Tomas Delsing ,

De rechtbank van Den Haag heeft vandaag ook in hoger beroep productiemaatschappij Eyeworks grotendeels in het gelijk gesteld in de zaak die het had aangespannen tegen FTD. Volgens de rechtbank creëert het platform vraag naar illegaal aangeboden bestanden en zou hiermee aanzetten tot een onrechtmatige daad. Bespreking van de film op FTD is echter geen openbaarmaking, het downloaden ervan is niet strafbaar, aldus de rechter.

Ronald Sievers: "Argumentatie lijkt wankel"

De rechtbank van Den Haag heeft vandaag ook in hoger beroep productiemaatschappij Eyeworks grotendeels in het gelijk gesteld in de zaak die het bedrijf had aangespannen tegen Usenet platform FTD. Volgens de rechtbank creëert het platform vraag naar illegaal aangeboden bestanden, in dit geval de Eyeworks-film Komt Een Vrouw Bij De Dokter, en zou hiermee aanzetten tot een onrechtmatige daad. Bespreking van de film op FTD is echter geen openbaarmaking, het downloaden ervan is niet strafbaar, aldus de rechter.

Het vonnis van de rechter maakt een einde aan de geruchtmakende uitspraak waarin FTD werd aangewezen als verspreider van de film. In het oorspronkelijke vonnis, waartegen FTD in beroep ging, werd het verwijzen naar een download gelijkgesteld aan het zelf online zetten ervan. "We zijn opgelucht dat het Hof dat vonnis nu heeft teruggedraaid", aldus FTD-directeur Ronald Sievers. Toch heeft het platform niet op alle punten haar gelijk gehaald. Het biedt gebruikers de mogelijkheid elkaar te wijzen op illegaal aanbod op internet, wat het uploaden daarvan zou stimuleren. Dat er geen directe links op FTD staan, maar er alleen in tekst wordt verwezen naar de locaties van bestanden, maakt voor de rechter geen verschil.

Sievers denkt dat er op de uitspraak wel wat af te dingen valt: "We zijn nu het vonnis aan het doorlezen, dat bestaat uit 21 pagina's juridisch jargon. Daarna gaan we ons beramen op verdere stappen, maar de argumentatie rond het 'aanzetten tot een onrechtmatige daad' lijkt me wankel. Dat is hetzelfde als stellen dat de aankondiging van een voetbalwedstrijd aanzet tot een onrechtmatige daad, omdat er tijdens die wedstrijd supportersrellen ontstaan."

De uitspraak zal ook invloed hebben op de bodemprocedure die auteursrechtenorganisatie Brein aanspande tegen FTD, verwacht Sievers: "Die zaak is grotendeels gebaseerd op de aantijging dat wij illegale content openbaar maken, en het downloaden ervan strafbaar zou zijn. Dat de rechter in deze zaak het tegendeel beweert, zal zeker zijn weerslag hebben in die zaak. De rechter heeft nu geoordeeld dat wij in het geval van Komt Een Vrouw Bij De Dokter onrechtmatig bezig waren, maar niet dat FTD onrechtmatig ís. Dat zou natuurlijk ons einde betekenen." Aanstaande woensdag zal de rechter naar alle waarschijnlijkheid uitspraak doen in de zaak Brein-FTD.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12