De drie kanten van BP Fallon De drie kanten van BP Fallon

Duizendpoot met superband op Crossing Border

, Erik Zwennes

De drie kanten van BP Fallon

Duizendpoot met superband op Crossing Border

Erik Zwennes ,

Alsof hij uit een Tim Burton film is gestapt; een Roald Dahl verfilming. De Ierse DJ, manager, radiomaker, fotograaf, muziekfanaat en schrijver BP Fallon is een klein gesoigneerd mannetje halverwege de zestig. Fallon begon zijn opmerkelijke carrière eind jaren zestig bij Apple Records in Londen, label van The Beatles. Zijn taak was naar eigen zeggen het testen van Paul McCartney's wiet.

Duizendpoot met superband op Crossing Border

Alsof hij uit een Tim Burton film is gestapt; een Roald Dahl verfilming. De Ierse DJ, manager, radiomaker, fotograaf, muziekfanaat en schrijver BP Fallon is een klein gesoigneerd mannetje halverwege de zestig. Te herkennen aan zijn lange zwarte plukkerige wenkbrauwen die afsteken bij zijn spierwitte haar dat immer is afgetopt met een klassiek bolhoedje. Fallon begon zijn opmerkelijke carrière eind jaren zestig bij Apple Records in Londen, label van The Beatles. Zijn taak was naar eigen zeggen het testen van Paul McCartney's wiet. Ook playbackte hij ooit basgitaar bij Top of the Pops met John Lennon.

BP Fallon werkte als publicist, woordvoerder en manager van bands en artiesten als T. Rex, Thin Lizzy, Joe Cocker, Jimmy Cliff, Led Zeppelin, Bob Geldof en Ian Dury. Hij kreeg al zijn favoriete artiesten voor de camera. Van Jerry Lee Lewis tot Public Enemy, van Emmylou Harris to Iggy Pop. Bands vroegen hem mee op tour. Hij was dj rond shows van U2, My Bloody Valentine en The Kills. Inmiddels is BP Fallon een personality met een eigen online radioshow Wang Dang Doodle. Wekelijks luisteren zeven miljoen luisteraars wereldwijd naar zijn grappige en ontspannen shows.

Tijdens één van zijn Death Disco clubavonden ontmoette hij Jack White, voorman en producer van The White Stripes, The Raconteurs, The Dead Weather en labelbaas van zijn eigen Third Man Records. Een van de belangrijkste artiesten van het afgelopen decennium vroeg Fallon een plaatje met hem op te nemen en zo geschiedde. Vorig jaar verscheen Fame #9, de eerste vinyl-LP met drie kanten. Op de A-kant staat de titeltrack waarin Fallon over een Jack White riff preekt over het vreemde concept faam ('The biggest, most valueable thing in the world doesn't even exist'). Voor de andere twee kanten dient de luisteraar te spelen met de balans tussen de linker en rechter speaker. Aan de ene kant staat een interview tussen White en Fallon. Op de andere kant staat het nummer I Believe in Elvis Presley met teksten als 'I believe in vinyl records/I believe in MP3/I believe in Tutti Frutti/I believe in R&B/I believe in psychedelics/I believe in LSD'.

Jack White staat trouwens bekend om zijn creatieve benadering van plaatjes uitbrengen. Zo drukt hij dus nog veel vinyl - de catch frase van Third Man Records is "Your turntable's not dead" - en komt hij met inventieve promotiegrapjes. De LP met de drie kanten is er een, maar het is hem zelfs gelukt een single te verstoppen in een 12" vinylplaat. Nadeel, je moet de 12" er voor open slopen. White doopte zijn uitvinding de Triple Decker Record, maar of het een groot succes gaat worden is nog maar de vraag. Het zijn niet alleen maar grapjes en zijn eigen sterrenstatus die van White's label een interessant bedrijfje maakt. Naast zijn eigen bands brengt hij ook albums uit van zijn vrouw Karen Elson, van komiek Conan O'Brien, The Greenhornes en The Queen of Rockabilly: Wanda Jackson.

BP Fallon speelt op de Crossing Border vrijdag met zijn onlangs geformeerde superband, bestaande uit Aaron Lee Tasjan die - sinds de reünie - speelt met New York Dolls, en de ritmesectie van Blondie: Nigel Harrison en Clem Burke. Op Youtube is een fragment van een optreden te zien. Fallon begint als volgt: "My name is BP Fallon and we are going to do a couple of... things for you." Wat volgt is een gesproken presentatie voorzien van improvisaties en knappe gitaarpartijen. Een ervaring moet het sowieso zijn... en misschien komt Jack White ook nog wel langs.

Beluister Fame #9 op
de website van BP Fallon.
Bekijk op Youtube ook de video bij I Believe in Elvis Presley met gastbijdragen van Primal Scream's Bobby Gillespie en My Bloody Valentine's Kevin Shields.
BP Fallon is op zijn beurt weer te zien in twee Dead Weather video's bij het nummer I Cut Like A Buffalo.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12