Beach House geeft Le Guess Who? een innige zoen Beach House geeft Le Guess Who? een innige zoen

Een winterdonsdekbed en drie gloeiende pyramides

, Tekst Sander Kerkhof, foto's: Tomas Delsing

Beach House geeft Le Guess Who? een innige zoen

Een winterdonsdekbed en drie gloeiende pyramides

Tekst Sander Kerkhof, foto's: Tomas Delsing ,

2010 was het jaar van Beach House. De groep is één van de grote publiekstrekkers van Le Guess Who?. Na shows in onder meer Paradiso en op Lowlands sluit de band het jaar in Nederland af in Utrecht, waar ze twee jaar geleden ook te zien waren tijdens een eerdere editie van het festival. "It's great to be back", zei zangeres Victoria Legrand dan ook.

Een winterdonsdekbed en drie gloeiende pyramides

"Ik dacht dat het een man was?" Voor wie vanavond voor het eerst live kennis maakte met Beach House was het misschien even schrikken. Daar stond een zweverige, langharige vrouw met schoudervullingen de sterren uit de hemel te plukken. 2010 was het jaar van Beach House. De groep is één van de grote publiekstrekkers van Le Guess Who?. Na shows in onder meer Paradiso en op Lowlands sluit de band het jaar in Nederland af in Utrecht, waar ze twee jaar geleden ook te zien waren tijdens een eerdere editie van het festival. "It's great to be back", zei zangeres Victoria Legrand dan ook.

GEZIEN:
Beach House, Tivoli, Le Guess Who?, 26-11-10

MUZIEK:
Beach House is zangeres Victoria Legrand en gitarist Alex Scally, live uitgebreid met drummer en toetsenist. De band brak met hun derde album Teen Dream dit jaar definitief door naar de Lowlandsgeneratie and beyond.

PLUS:

Allereerst een dikke pluim voor de geluidsman. De uitwaaierende sound van Beach House hangt als een winterdonsdekbed over het toch al flink opgewarmde Tivoli. Victoria Legrand's stem klinkt zoals het hoort: als een omlaaggepitchte Stevie Nicks. Haar gezicht blijft het grootste gedeelte van de show verborgen onder haar lange donkere krullen. De magie wordt vergroot door tegenlicht en de drie gloeiende pyramides (eerder te zien bij het optreden van de band op Lowlands) achter haar. Met grootse, maar niet al te overdreven armgebaren neemt ze af en toe voor heel even afstand van haar trouwe metgezellen: de zwarte en witte toetsen. "Ik hoop dat men bij het luisteren van Teen Dream herinneringen een plek geeft en dat men intimiteit, liefde en samenzijn ervaart", zei Victoria Legrand in een interview met 3VOOR12, eerder dit jaar. Haar hoop wordt in ieder geval waarheid tijdens het derde nummer van de Beach House set in Tivoli OG. Tegen een pilaar achterin de zaal wordt de langste en innigste zoen van de avond gezet.

MIN:
Voor echte pieken en dalen ben je bij Beach House aan het verkeerde adres. Het gevaar van eenvormigheid ligt soms op de loer.

CONCLUSIE:
Stroomstootjes schieten door Tivoli. Beach House maakte de verwachtingen als 'hoofdact' van de vrijdag helemaal waar. Met een fantastisch zaalgeluid, loepzuivere zang van Victoria Legrand en een sfeervolle, vaak sprookjesachtige podiumaankleding leek alles op zijn plek te vallen. Een mooi, meeslepend optreden, zonder een echt uitzonderlijk verhaal.

CIJFER:

8,5

Alles over Le Guess Who? op de speciale festivalsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12