Barry van The Futureheads is al bevriend met 'Big Lizz' Barry van The Futureheads is al bevriend met 'Big Lizz'

"We play fast punkrock with angelic singing & demonic guitarplaying"

, Tekst en foto Ingmar Griffioen

Barry van The Futureheads is al bevriend met 'Big Lizz'

"We play fast punkrock with angelic singing & demonic guitarplaying"

Tekst en foto Ingmar Griffioen ,

The Futureheads stond al twee keer eerder op London Calling, maar dat maakt ze niet uit. De Sunderland punkrockers zijn, als we de droogkomische, sarcastische frontman Barry mogen geloven, altijd gedreven en bereid "alles te doen om populairder te worden in Holland. Hoe? We weten niet beter dan door een goede show neer te zetten."

"We play fast punkrock with angelic singing & demonic guitarplaying"

The Futureheads stond al twee keer eerder op London Calling, maar dat maakt ze niet uit. De Sunderland punkrockers zijn, als we de droogkomische, sarcastische frontman Barry mogen geloven, altijd gedreven en bereid "alles te doen om populairder te worden in Holland. Hoe? We weten niet beter dan door een goede show neer te zetten."

GEÏNTERVIEWDE:
Barry Hyde, zanger en gitarist van de Britse punkrockband The Futureheads, 29 jaar en "geboren en getogen in Sunderland".

HOE LAAT BEN JE VANMORGEN OPGESTAAN EN WAT WAS HET EERSTE DAT JE DEED?
"Ik werd om half elf wakker van mijn broer, die achterin de bus op zijn akoestische gitaar speelde en engelachtig zong. Ik heb meteen een kommetje met honeyloops cereal gemaakt, met wat Duitse melk en suiker lijkt me dat toch een redelijk gezond ontbijt."

WAT ONDERSCHEIDT JULLIE VAN DE ANDERE BANDS OP LONDON CALLING?
"Poeh ik zou het niet weten. Iedere band is weer anders. We play fast punkrock with angelic singing & demonic guitarplaying. Staat er een punkrockband met vierkoppige harmonieuze zang op de bill? Niet? Zo dus."

DOOR DE CRISIS WORDT OVERAL BEZUINIGD. WAAR KUNNEN JULLIE OP BEZUINIGEN?
"Ik zou een motor uitvinden die op regenwater loopt in plaats van op benzine, zodat we overal ter wereld kunnen touren. Althans als het regent. Om eerlijk te zijn, denk ik niet dat we nog ergens op kunnen bezuinigen. We hebben geen geld meer om te verspillen. Dat was vroeger wel anders, toen we nog getekend waren door Warner Bros. Toen kostte een clip gewoon 40.000 pond en hadden we altijd veels te veel crew bij ons. Achteraf gezien hadden we dat niet moeten doen. We hadden eerder verstandig moeten zijn. Maar he; het was een 'great ride'. Over de hele wereld touren als een teenager, het was nogal makkelijk om je daarin te verliezen. Het was eigenlijk een groot circus."

LONDON CALLING IS VAAK DE OPMAAT VOOR EEN MOOIE CARRIÈRE. WAT WIL JE BEREIKEN IN 2011?
"We stonden hier al eerder, dus het heeft blijkbaar weinig voor ons gedaan. Maar we doen het met liefde, het is mooi om op de bill te staan. Dit is natuurlijk een festival voor nieuwe, getalenteerde bands, maar We Are Scientists is geen nieuwe band en wij ook niet. We doen alles om populairder te worden in Holland. Hoe? We weten niet beter dan door een goede show neer te zetten en hopen dat het effect heeft."

QUEEN ELIZABETH ZIT NU OOK OP FACEBOOK. ACCEPTEER JE HAAR ALS ZE JE TOEVOEGT?
"Ik heb haar al eens ontmoet en haar maffe echtgenoot. Dat was eigenlijk best leuk, maar vooral heel raar. Ik werkte vroeger voor een jeugdproject in Sunderland. We wonnen een prijs en mochten naar Berlijn om de koningin te ontmoeten. Het gekste was nog dat we een halve dag moesten oefenen hoe we de hand van de koningin moesten schudden." Barry staat op en demonstreert het grijnzend: "Heel losjes, vooral niet knijpen. Haar man stelde me de meest wonderlijke vraag: 'How did the fickle finger of faith fall upon your head'. Het was een heel gekke dag ja. Dus jazeker: ik ben al bevriend met 'Big Lizz'."

WAT IS HET BESTE ALBUM VAN 2010?
"Een album van een Amerikaanse muzikant: Edie Sedgwick met de plaat Things are Getting Sinister and Sinisterer. Die is echt heel goed. Edie Sedgwick was een van de muzes van Andy Warhol. Deze Edie is een Amerikaanse man die zich kleedt in vrouwenkleding, no wave punkrock tunes maakt en al zijn instrumenten zelf opneemt. Al zijn songs gaan over Hollywood-sterren als Angelina Jolie en Rob Lowe. Hij maakt fantastische, licht gestoorde rock. Ik heb hem in Sunderland zien optreden. Eigenlijk zijn veel Amerikaanse bands beter, meer gedreven en professioneler dan Britse. Hoe dat komt? Als zij een US-tour doen zijn ze zes maanden bezig, een Britse tour doen wij in twee weken. Dat geeft ze een zekere strakheid en vaak een professionele houding en een goede performance. Niet zoals veel Engelsen naar de vloer staren en dronken worden."

OP WELKE ACT OP LONDON CALLING GA JE ZELF VANDAAG HELEMAAL LOS?
"Ik kijk erg uit naar de laatste act van vanavond: Ratatat. En Frankie & The Heartstring, dat zijn vrienden van me. Ze komen ook uit Sunderland en dit is de eerste keer dat we samen op een bill staan. Maar eigenlijk wil ik alles zien, het hele festival opsnuiven en dat ga ik ook doen."

HOE LAAT GA JE VANAVOND NAAR BED EN MET WIE?
"Helaas is mijn vrouw niet mee. Maar we hoeven niet voor morgenochtend 6.00 uur weg uit Amsterdam. Dus de nacht is nog jong. We gaan er een mooie nacht van maken en een feestje bouwen in het prachtige kosmopolitische dorp Amsterdam."

Alles over London Calling op de speciale festivalsite.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12