3VOOR12 Draait (week 45): Shigeto, The Black Keys, Crystal Fighters 3VOOR12 Draait (week 45): Shigeto, The Black Keys, Crystal Fighters

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (week 45): Shigeto, The Black Keys, Crystal Fighters

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Soms kruipen de dagen voorbij. Niet deze week! De komkommertijd lieten we al een tijd achter ons, maar de afgelopen dagen ging het wel erg hard: nieuws over landelijke en lokale politiek, veel interviews, aankondigingen en updates. In alle hectiek een moment van rust gezocht, waarin we onszelf afvroegen wat de huidige favorieten zijn. Nu snel naar Paradiso. Prettig weekend!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week

White Lies - Bigger Than Us (Universal)

3VOOR12 Album van de week
Triggerfinger - All This Dancin' Around (Excelsior/V2)

3FM Megahit
Brandon Flowers - Only The Young (Universal)


De top 10:

1.
Shigeto - Full Circle (album, Ghostly International/PIAS)
"Luister hem gewoon en laat je overtuigen!" (Christiaan Walraven)
"Juist doordat hij alle elementen een eigen draai geeft is het een spannende plaat. Knap." (Stephan van Peursem)
"Saginaw zelf noemt “shoyu, garlic, sesame oil and chili in all forms” als invloeden. Kan ook." (Tomas Delsing)

2. The Black Keys live in 013, Tilburg, 10-11-10
"Wat stijgen ze met hun laatste album Brothers op spectaculaire wijze boven zichzelf uit." (Willem van Zeeland)
"Jaaa in tijden niet zo gênant en pleine public ge-luchtgitaard. Auerbach en Carney leveren een gedroomde opening met oud werk als Stack Shot Billy en Girl Is On My Mind." (Ingmar Griffioen)
"The Black Keys klinken in het begin als The White Stripes met een drummer die in tegenstelling tot Meg wel retestrak is." (Bart Snoeren)

3. Crystal Fighters – Plage (albumtrack, Star Of Love, PIAS, release januari)
"Mumford & Sons meets het Baskische zonnetje. Hit." (Menno Visser)
"Het beste van Mumford & Sons, Vampire Weekend, Jack Penate en Buraka Son Sistema in een nummer. Het kan!" (Bart Snoeren)

4. Triggerfinger – No Dancin’ Around (album, Excelsior/V2)
"Triggerfinger stoempt weer lekker door: volume vol open, wijdbeens in de woonkamer en meebrullen met die fenomenale frontman Ruben Block!" (Tomas Delsing)
"Eigenlijk moest hier die moeder####end harde plaat van de Antwerpse Rockmachien staan." (Ingmar Griffioen)

5. Modeselektor presents Modeselektion
"Mooie compilatie met veel beatnamen die er nu toe doen." (Sander Kerkhof)
"Moest helaas al veel te snel weer van de luisterpaal af. Misschien als we nou met z’n allen heel lang blijven zeuren?" (Tomas Delsing)

6. James Blake – Limit To Your Love (10 inch, import Atlas/Polydor UK)
"Zelden zet ik iets 2x in mijn Draait. Deze Feist cover is simpelweg te mooi. Check!" (Menno Visser)
"Een pracht ballad met ballen, of beter gezegd met bassen!" (Bart Snoeren)

7.
Crossing Border Luisterpaal
Aan die prachtige platenbundeling op de Crossing Border-paal kunnen we natuurlijk niet voorbij gaan." (Ingmar Griffioen)

8.
Cee-Lo Green - The Ladykiller (album, Warner)
"Een gelikte soulplaat die toch spannend is, dat hoor je niet veel." (Atze de Vrieze)

9.
The Tunes - Pududu! (album, Chrysalis/Rough Trade)
"Ontzettend blije plaat van deze Amsterdamse folk & roll helden. De eerste nummer knallen er zo hard in dat je niet anders kan dan met een vrolijk humeur verder luisteren." (Christiaan Walraven)

10. Zwart Licht XL in Smart Project Space tijdens de Museumnacht
"Met achtkoppige begeleidingsband en gastbijdragen van Skinto en D.Lipps was er geen zwak moment te vinden in deze bijna twee uur durende show van Zwart Licht en The Experience." (Christiaan Walraven)


DE LIJSTJES


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Eklin - Onwa (Lowin)

De transformatie is compleet. Van de nerveuze noiseband Adept naar de
kalme onderwatermuziek van Eklin in twee jaar tijd. Gisteren werd
album Onwa officieel gepresenteerd in OT301, meer presentaties volgen
elders in het land.

Cee-Lo Green - The Ladykiller (album, Warner)
Hij kwam tot twee keer toe niet opdagen in Paradiso, en dus zaten we met zijn allen chagrijnig met onze armen over elkaar op de bank toen The Ladykiller eindelijk kwam. Maar de stuurse blik maakt al snel plaats voor een grote glimlach. Een gelikte soulplaat die toch
spannend is, dat hoor je niet veel. Ook een pluim voor de Vlaamse
rijzende ster Selah Sue, die hier weer eens bewijst een veel
opwindender zangeres te zijn dan op haar eigen te kabbelsingle.

Idiot Glee - All Packed Up (single, Moshi Moshi)
Hoog Fleet Foxes gehalte heeft deze debuutsingle van Idiot Glee,
vooral door de galmende meerstemmige zang. Maar All Packed Up bloeit niet uit tot een ronkende folksong, maar wordt in toom gehouden door kalm repeterende drums. Meer broeierig dan groots. Was al te zien op Incubate, binnenkort terug voor Le Guess Who?.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

The Tunes - Pududu! (album, Chrysalis/Rough Trade)

Ontzettend blije plaat van deze Amsterdamse folk & roll helden. Al jaren de energiekste liveband van Amsterdam en nu eindelijk het debuutalbum. De eerste nummer knallen er zo hard in dat je niet anders kan dan met een vrolijk humeur verder luisteren. Ik benalvast erg benieuwd naar de meer dan strak uitverkochte albumreleaseshow in Paradiso komende donderdag.

Zwart Licht XL in Smart Project Space tijdens de Museumnacht
Met achtkoppige begeleidingsband en gastbijdragen van Skinto en D.Lipps was er geen zwak moment te vinden in deze bijna twee uur durende show van Zwart Licht en The Experience. Jammer dat het geluid niet zo goed was, maar desalniettemin de perfecte opener van de museumnacht afterparty.

Shigeto - Full Circle (album, Ghostly International/PIAS)
Wat een irritante bandnaam, ik kan hem maar niet onthouden. Toch ben ik iedere keer overtuigd wanneer Stephan hem weer eens opzet op de redactie. Luister hem gewoon en laat je overtuigen!


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Janelle Monae - The ArchAndroid (album, Warner)

Een verrassend interview met Prince deze week in de Volkskrant. Hij raadt iedereen aan te luisteren naar het debuutalbum van deze soulzangeres en verdomd, daar was het bij mij nog steeds niet van gekomen. Het is inderdaad een heel mooi en warm album met vele singlekandidaten van precies zo'n zeldzame artiest die erin slaagt een hoge kwaliteit te koppelen aan een groot potentieel publieksbereik. Ik denk dat de gemiddelde liefhebber van Prince of John Legend er heel blij van zal worden om deze cd onder de kerstboom te vinden. Helaas net iets te laat ontdekt om in mijn OOR-jaarlijstje te kunnen zetten.

Bert van de Kamp - En Zij Noemden Hem Bono (boek, uitgeverij Ambo Anthos)
De afgelopen weken heb ik met veel plezier gelezen in de verzamelde Bono-interviews van de Nederlandse popjournalist Bert van de Kamp. Het zijn mooie gesprekken, vaak meer conversaties dan interviews en wat is die Bono toch een heerlijke prater die nooit verlegen zit om een rake quote of een scherpe analyse. Jammer dat Bert ze niet bij ieder album heeft gesproken, waardoor er een paar gaten vallen in de geschiedenis.

The Black Keys live in 013, Tilburg, 10-11-10

Vroeger vond ik The Black Keys net iets te veel een gewoon bluesrockbandje, maar wat stijgen ze met hun laatste album Brothers op spectaculaire wijze boven zichzelf uit. Niet voor niets de nr 2 in mijn jaarlijstje. Helaas komt bij het concert in 013 net iets te vaak dat te gewone bluesrockbandje boven drijven, maar ze leveren desalniettemin een heel behoorlijk concert af.


MENNO VISSER DRAAIT:

Crystal Fighters – Plage (albumtrack, Star Of Love, PIAS, release januari)

Mumford & Sons meets het Baskische zonnetje. Hit.

Vaccines - Wreckin’ Bar (Ra, Ra, Ra) (Marshall Teller Records, import UK)
U wilde een meezinger? Anderhalve minuut lang slechts en noopt dus tot opnieuw opzetten.

James Blake – Limit To Your Love (10 inch, import Atlas/Polydor UK)
Zelden zet ik iets 2x in mijn Draait. Deze Feist cover is simpelweg te mooi. Check!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Diverse Artiesten  - Tradi Mods vs Rockers: "Alternative Takes on Congotronics" (Crammed/Coast To Coast)

Oorspronkelijk zou het geen dubbel-cd worden, deze compilatie met diverse congotronics-tracks in de remake door de crème de la crème van de alternatieve muziek.  Dertig acts waren gevraagd door het label Crammed om de tracks van Congolese helden als Konono No1 en Kasai Allstars naar hun hand te zetten; bijna allemaal zeiden ze ja. Resultaat is een hele fijne verzamelaar met acts als Deerhoof, Animal Collective, Megafaun, Oneida, Andrew Bird die de versterkte duimpiano en gekke ritmes op een hele natuurlijk manier in hu8n muziek verwerken.  Groovend, spannend, dansbaar,  speels zijn de steekwoorden. Ik krijg er een goed humeur van. Misschien wel de leukste compilatie van het jaar.

Shigeto – Full Circle (album, Ghostly/PIAS)
Zach Saginaw (de man achter Shigeto) gooit  zo’n beetje elementen van de meeste van mijn favorite danceplaten van het jaar op een hoop:
-De tinkelende belletjes en andere geluiden van Pantha Du Prince.
-De schokkerige ritmes die de Brainfeeder (het label van Flying Lotus met o.a Teebs en Gaslamp Killer) releases zo kenmerken
-De warme melancholie van Four Tet
-De speelse, funky synths en springerige bassen van Oriol en Dam-Funk
Is het dus een plaat die eigenlijk niks eigens heeft? Nee dat niet juist doordat hij alle elementen een eigen draai geeft is het een spannende plaat die vanaf de eerste draaibeurt wel vertrouwd klinkt, maar toch steeds weet te verrassen. Knap.

Twin Shadow – Forget (album, 4AD/V2)
Forget klinkt als  een vergeten pareltje uit de jaren ’80.  De 26 jarige George Lewis, Jr. uit Brooklyn ontpopt zich op deze plaat (die toch echt uit dit jaar is gekomen) als de zwarte Morrissey, met een uitstekend gevoel voor goede liedjes vol melancholie. 


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

The Black Keys & DeWolff, live in 013, Tilburg, 10-11-10

Jaaa in tijden niet zo gênant en pleine public ge-luchtgitaard. Nadat DeWolff de uitverkochte 013 al redelijk om kreeg met een toch voor hun doen wat lauwe psychedelische set, leveren Auerbach en Carney een gedroomde opening met oud werk als Stack Shot Billy en Girl Is On My Mind. Tussendoor verschijnen twee nieuwe bandleden en een reusachtige glitterbol voor de hit Everlasting Light, maar het derde deel is weer voor de betere rauwe bluesrock van vroege Keys. En het moet gezegd; 013 Tilburg is de betere rocktempel voor gitaarconcerten, met een klasse ambiance en vooral geluid.

Popronde Amersfoort, live in de Keistad, 06-11-10
In haar tweede Popronde-jaar groeide de Amersfoortse editie zomaar uit tot de grootste van Nederland. Voorwaar een hele prestatie met 58 shows op 30 locaties, waaronder een Hollandse Nieuwe podium in de gezellige Coffee Corazon (bokbier voor 1 euro) met goede shows van Homemade Empire en Marlon Penn en een uitblinkende I am Oak. Ook Corijn overtuigde in de Vereeniging en Birth of Joy psychrockte Cafe Brutus helemaal plat met een tussen Shaking Godspeed en DeWolff hangend bluesy seventies-sound.

Crossing Border Luisterpaal
Eigenlijk moest hier die moeder####end harde plaat van de Antwerpse Rockmachien staan, maar aan die prachtige platenbundeling op de Crossing Border-paal kunnen we natuurlijk niet voorbij gaan. Man man mannn wat een mooie platen van The Walkmen, Timber Timbre, Blitzen Trapper, Local Natives, Spoon en The National! En Nederlandse klasbakken als I am Oak en Praise The Twilight Sparrow misstaan daar evenmin als op het Haagse festival.


BART SNOEREN DRAAIT:

The Black Keys live in 013, Tilburg, 10-11-10
The Black Keys klinken in het begin als The White Stripes met een drummer die in tegenstelling tot Meg wel retestrak is. Halverwege de set worden ze bijgestaan door een bassist en een toetsenist en een discobol om de prijsnummers van hun laatste album te spelen, waarmee ze terecht zijn doorgebroken naar een veel groter publiek. Op het moment dat het neigt saai te worden, gaan ze verder weerverder als duo met een stevig potje onvervalste rock n' roll.

Crystal Fighters - Plage (toekomstige Single) (PIAS)
Het beste van Mumford & Sons, Vampire Weekend, Jack Penate en Buraka Son Sistema in een nummer. Het kan! En dan heb je in de lente van 2011 gegarandeerd een hit!

James Blake - Limit To Your Love (10 inch single, Polydor/import UK)
Een pracht ballad met ballen, of beter gezegd met bassen!


SANDER KERKHOF DRAAIT:

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

G.O.O.D. Friday's, een belachelijk pompeuze film en op het laatste moment nog even een toch wel bizar interview in de 'Today' show. Kanye West flipt (de script). De meeste tracks stonden al dankzij zijn moderne manier van campagne voeren in eenieders iTunes, maar als geheel is My Beautiful Dark Twisted Fantasy de ultieme #emotweet van 2010. Kinderlijk eerlijk, narcistisch, ut leven. Of, zoals Habbekrats' Victor Ponten schrijft op State: "Bij Kanye zit geen enkel filter meer tussen idee en uitvoering."

Modeselektor presents Modeselektion

Mooie compilatie met veel beatnamen die er nu toe doen. Bok BOk, SBTRKT, Ikonika, 2562, Marcel Dettmann en Ramadanman leveren allemaal nieuwe tracks.

Pulp - The Story Of Common People
Blijft heerlijk, die documentaires die jaren later het verhaal achter de muziek proberen te ontrafelen. De BBC is er over het algemeen een meester in. Dat heeft vooral te maken met tijd en geld. Kijk maar eens naar de (inmiddels al twee jaar oude) prachtige docu over Common People, de klassieke Britpophit van Pulp (ze zijn weer bij elkaar!) en tel de draaidagen die hier aan voorafgingen. Vooral de scene met de moeder van de altijd gevatte Jarvis Cocker is goud.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Modeselektor presents Modeselektion

Heerlijke electro die ik met veel plezier luisterde in de korte tijd dat ‘ie op de Luisterpaal stond. Moest er helaas al veel te snel weer vanaf. Misschien als we nou met z’n allen heel lang blijven zeuren?

Triggerfinger – No Dancin’ Around (album, Excelsior/V2)

Vlaams rocktrio reisde naar de andere kant van de wereld om hun derde op te nemen. En dat hoor je! Het gruizige livegeluid van What Grabs Ya – dat lang niet bij iedereen in de smaak viel – heeft plaatsgemaakt voor een veel cleaner geluid, zonder dat daarbij ingeboet wordt aan overtuiging. Triggerfinger stoempt weer lekker door: volume vol open, wijdbeens in de woonkamer en meebrullen met die fenomenale frontman Ruben Block!

Shigeto – Full Circle (album, Ghostly International/PIAS)
Hoe je het uitspreekt weet nog steeds niemand, maar Zach ‘Shigeto’ Saginaw heeft in ieder geval een heerlijke plaat gemaakt vol met fijne sfeervolle electro. Luisterpaal-maestro Stephan van Peursem slaat natuurlijk de spijker op de kop met het noemen van invloeden, Saginaw zelf voegt daar nog “shoyu, garlic, sesame oil and chili in all forms” aan toe. Kan ook.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12