3VOOR12 Draait (week 44): Eklin, Modeselektion, Avey Tare, De Jeugd, James Blake 3VOOR12 Draait (week 44): Eklin, Modeselektion, Avey Tare, De Jeugd, James Blake

De favorieten van de redactie

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 Draait (week 44): Eklin, Modeselektion, Avey Tare, De Jeugd, James Blake

De favorieten van de redactie

Ingmar Griffioen ,

Grote ontwikkelingen rimpelden het muzieklandschap deze week, met slecht nieuws voor muziek op televisie en in de podia. De on- en offline muziekbeleving van de redactie lijdt er niet onder en zo maken vooral Eklin, James Blake, Modeselektion, Avey Tare en De Jeugd van Tegenwoordig talloze draaibeurten.

De favorieten van de redactie

Grote ontwikkelingen rimpelden het muzieklandschap deze week, met slecht nieuws voor muziek op televisie en in de podia. De on- en offline muziekbeleving van de redactie lijdt er niet onder en zo maken vooral Eklin, Modeselektion, Avey Tare, James Blake, The Medics en De Jeugd van Tegenwoordig talloze draaibeurten.

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Volbeat - Heaven Nor Hell (Universal)

3VOOR12 Album van de week
Warpaint - The Fool (Rough Trade/Konkurrent)

3FM Megahit
De Jeugd Van Tegenwoordig - Sterrenstof (Magnetron/Universal)

De top 10:

1. Eklin - Onwa (album, Lowin)

"De nieuwe plaat staat bomvol droompopliedjes met noise-invloeden" (Christiaan Walraven)
"Hele mooie triphop met ijle droomvocalen over bedachtzame instrumentatie" (Ingmar Griffioen)
"Met de komst van een drummer en zangeres heeft de drift plaatsgemaakt voor heerlijk dromerige triphop liedjes" (Tomas Delsing)

2. James Blake - Limit To Your Love (10 inch single, Polydor/import UK)
"Verslavend, deze eigenzinnige Feist cover. Keihard draaien, komt deze gatenkaas ook keihard binnen" (Menno Visser)
"Werkelijk prachtige cover met een even prachtige video" (Christiaan Walraven)
"Een pracht ballad met ballen, of beter gezegd bassen!" (Bart Snoeren)

3. Diverse Artiesten - Modeselektion (album, Monkeytown/NEWS)

"Nieuw materiaal van de meest vooruitstrevende producers van het moment: van techno (Shed, Dettmann) tot dubstep (Ramadanman, 2562, Digital Mystikz)" (Atze de Vrieze)
"Hier kom ik het weekeinde wel mee door. Heel veel fijne nieuwe tracks van veel van mijn favorieten in de dance" (Stephan van Peursem)

4. Avey Tare - Down There (album, Pawtracks/Konkurrent)
"Avey Tare bouwt rustig verder waar Merriweather Post Pavilion ophield, met mooi aan elkaar gesmolten popliedjes" (Atze de Vrieze)
"Gelukkig heeft hij alle onnodige moeilijkdoenerij aan de kant geschoven en maakt hij gewoon een goede (natuurlijk nog steeds geflipte) popplaat" (Stephan van Peursem)

5. De Jeugd van Tegenwoordig - Sterrenstof (Clip) / Huilend Naar De Club
"De opening van De Lachende Derde met Zo Volwassen, Zo Beleefd, Sexy Beesten, Sterrenstof is vintage Jeugd. ("Sander Kerkhof"
"Sterrenstof moet je minstens vier keer luisteren om alle woordspelingen en verwijzingen eruit te pikken." (Tomas Delsing)

6. The Medics - City (eigen beheer single, gratis download)
"De nieuwe Go Back To The Zoo komt uit Utrecht. Punt." (Menno Visser)
"In navolging van Go Back To The Zoo, weer een frisse Nederlandse band onder de noemer: Beter goed gejat, dan slecht gedaan!" (Bart Snoeren)

7. Kleine Viezerik - NZIEDEBOY (Pitu Records/Coast to Coast)
"Kaarsjes aan, zoete witte wijn en met je moppie op de bank. Met Kleine Viezerik kan het gewoon." (Derek van Winsen)

8. Weekend – Sports (Slumberland/Konkurrent)
"Gruizig, noisy, opzwepend en met het dromerige van shoegaze. Een plaat waarmee je gewoon binnen op de bank lekker bij kunt uitwaaien." (Stephan van Peursem)

9. Definitie van Dopeheid @ 013, Tilburg, 31-10-10
"Sterke schijt van Tastic, een harde, donkere set met KillingSkills beats van Pariaz en vooral heel hard moshen op de hiphop- en dubstep van Dret & Krulle." (Ingmar Griffioen)

10. Elton John & Leon Russell - The Union
"Twee verloren zonen van de rock 'n' roll schuiven de piano's tegen elkaar en maken samen DE kerstplaat van 2010" (Willem van Zeeland)


De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:


The Medics - City (eigen beheer single, gratis download)

De nieuwe Go Back To The Zoo komt uit Utrecht. Punt.

The Knocks - Make It Better (gratis download single, Neon Gold/HeavyRoc)
Nu alweer lente met deze meefluiter a la Young Folks. Deze New Yorkse producers staan zowaar ook op London Calling.

James Blake - Limit To Your Love (10 inch single, Polydor/import UK)
Verslavend, deze eigenzinnige Feist cover. Keihard draaien, komt deze gatenkaas ook keihard binnen. Dank aan collega Sander Kerkhof voor het attenderen, maar nu krijg ik 'm ook niet meer uit m'n kop.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT


Eklin - Onwa (album, Lowin)
Misschien wel de meest eigenzinnige band in Nederland. De nieuwe plaat staat bomvol droompopliedjes met noise-invloeden en dat pakt bijzonder goed uit. Deze band heeft een evolutie doorgemaakt sinds de show op Noorderslag 2009.

James Blake - Limit To Your Love (10 inch single, Polydor/import UK)
Werkelijk prachtige cover met een even prachtige video. Draai hem al weken stuk en wil het iedereen laten horen. Zorg wel dat je fatsoenlijke bassen uit je speakers kunt krijgen, want dan klinkt hij nog eens duizend maal beter.

London Calling samplers en LC cd 2
Ik ken nog lang niet alle bands, dus is die sampler wel een prachtige instap voor het festival. Krijg er gelijk weer zin in.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT

Kleine Viezerik - NZIEDEBOY (Pitu Records/Coast to Coast)

Kaarsjes aan, zoete witte wijn en met je moppie op de bank. Met Kleine Viezerik kan het gewoon. De Mooi Kwaai Boy uit Amsterdam brengt het allemaal terug, hierbij beken ik dat ik gisteren op "Meisje Luister" heb staan schuifelen met m'n vriendin alsof het weer 4 mavo schoolfeest was. Maar zonder dollen heeft Kleine Viezerik een gevarieerd debuut uitgebracht waarop zoet en oprecht prima naast elkaar klinken.

Zwart Licht - No JuJu (Top Notch/Universal)

Album van de week voor een reden. Nadat Zwart Licht al hard binnenkwam met bliksemschicht zijn ze nu alleen maar door ontwikkeld. De dubstep en grime invloeden zijn beter geintergreerd. Leeroy wordt steeds beter en Akwasi bewijst opnieuw dat hij 1 van de beste rappers van Nederland is. Bekijk ook het bewijs in de sessie die ze voor 3VOOR12 HipHop Vandaag deden. Dit weekend is Zwart Licht live te zien met The Xperience in de Smart Project Space in Amsterdam tijdens de Museumn8.

The Pains of Being Pure at Heart - Heart in your Heartbreak (Slumberland)
De band met de mooiste naam van de afgelopen jaren is bezig aan de opvolger van hun ijzersterke gelijknamige debuutalbum dat in maart volgend jaar uitkomt. Hier het eerste voorproefje wat hongerig maakt naar meer.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Nicki Minaj ft Eminem - Roman's Revenge

Ik hou me graag wat op de achtergrond als de hiphopheads discussieren over de sterren van morgen, maar bij Roman's Revenge spring ik even bij. Nicki Minaj ziet eruit als de Lady GaGa van de hiphop maar ze bewijst op deze track ook keihard en rauw te kunnen komen. Like a dungeon dragon!

Diverse Artiesten - Modeselektion (album, Monkeytown/NEWS)
Op een nieuw Modeselektor album moeten we tot volgend jaar wachten, maar nu is er al wel vast een compilatie onder hun leiding: Modeselektion. Enkel nieuw materiaal van de meest vooruitstrevende producers van het moment. Van techno (Shed, Dettmann) tot dubstep (Ramadanman, 2562, Digital Mystikz), bij elkaar het geluid van nu.

Avey Tare - Down There (album, Pawtracks/Konkurrent)
Animal Collective neemt een break. Althans, dat was het verhaal. Maar stiekem hebben ze zich vermenigvuldigd. Binnenkort een album van Panda Bear, nu al een soloplaat van Avey Tare. Die bouwt rustig verder waar Merriweather Post Pavilion ophield, met mooi aan elkaar gesmolten popliedjes.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Weekend – Sports (Slumberland/Konkurrent)

Gruizig, noisy, opzwepend en met het dromerige van shoegaze. Misschien wel mijn plaat van het moment. Een plaat waarmee je gewoon binnen op de bank lekker bij kunt uitwaaien.

Avey Tare – Down There (Pawtracks/Konkurrent)

De mannen van Animal Collective zijn al jaren helden voor me, alleen Avey Tare stelde in zijn solowerk teleur. Gelukkig heeft hij alle onnodige moeilijkdoenerij aan de kant geschoven en maakt hij gewoon een goede (natuurlijk nog steeds geflipte) popplaat.

Diverse Artiesten - Modeselektion (album, Monkeytown/NEWS)
Hier kom ik het weekeinde wel mee door. Heel veel fijne nieuwe tracks van veel van mijn favorieten in de dance: o.a. 2562, Dettmann, Apparat, Ramadanman en Shed.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Definitie van Dopeheid @ 013, Tilburg, 31-10-10

Nederlands grootste hiphopfestival huist 1 zondag lang in 013. Ik kon precies de eerste helft meepikken en dat viel niet tegen. Met voorzichtige beloftes als De Dichter, Vieira en FATA, een door DuvelDuvel geredde show van ROTTZ, sterke schijt van Tastic (komt eraan!), een harde, donkere eerste show met KillingSkills beats van Pariaz en vooral heel hard moshen op de hiphop- en dubstep van Dret & Krulle. Vervolgens snel terug treinen naar Utrecht om in EKKO muisstil te genieten van The Black Atlantic en Sam Amidon.

Yeasayer @ Tivoli + Incite/ @ No Label, Utrecht, 30-10-10

Veel van wat ik er van verwachtte en bij vlagen iets meer. Vooral in de disco- en hyperdisco-tracks (zelfs in wankele Mika-momentjes) ging de volgepakte Tivoli helemaal los. Na afloop viel ik per ongeluk in de No Label museumnacht (de volgende dag bleek dat je daar voor moest betalen), waar Incite/ het Utrechtse Archief sloopte met vette elektronica en visuals en Daniel Zuur subtieler afsloot.

Eklin - Onwa (album, Lowin)
Erg prettig album van het altijd verrassende collectief rond Michiel Klein (ex-Adept). Eklin maakt inmiddels hele mooie triphop met ijle droomvocalen over bedachtzame instrumentatie.


SANDER KERKHOF DRAAIT

De Jeugd van Tegenwoordig – Huilend Naar De Club (Magnetron Music/TopNotch)

Het tweede deel van hun derde album De Lachende Derde kan me nog niet echt boeien, maar de opening met Zo Volwassen, Zo Beleefd, Sexy Beesten, Sterrenstof is vintage Jeugd. Huidige favoriet is Huilend Naar De Club, a.k.a. de Nederlandse Purple Rain? Ja, nu al. Zin in de 3VOOR12 Presenteert op 16 november in de Amsterdamse Westerunie.
 
Avey Tare - Down There (album, Pawtracks/Konkurrent)
Voor wie na Merriweather Post Pavilion van Animal Collective verlangt naar meer is Avey Tare’s solo album een goede zoethouder.

Nederpopmix #2 (unreleased)

Rob de Nijs, Cherry Wijdenbosch, Spargo en Ross & Iba. Niet meteen de namen die je associeert met 3V12 Draait anno 2010, maar ze spoken al een week rond door mijn hoofd tijdens het maken van het tweede deel van VPRO’s Nederpopmix. Van Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen tot Stiekem Met Je Gedanst, over een week online in het kader van het tweede seizoen van de Nederpopshow. Deel 1 is hier nog steeds te beluisteren.


BART SNOEREN DRAAIT

The Medics - City (eigen beheer single, gratis download)
Als ware medicijnmannen weten ze de juist dosis ingredienten bij elkaar te brengen: Een grammetje Editors, een snuifje Franz Ferdinand, en nog een onsje Killers en voor je het weet heb je een The Medics! In navolging van Go Back To The Zoo, weer een frisse Nederlandse band onder de noemer: Beter goed gejat, dan slecht gedaan!

James Blake - Limit To Your Love (10 inch single, Polydor/import UK)
Een pracht ballad met ballen, of beter gezegd bassen!

Crystal Fighters - Plage (toekomstige Single) (PIAS)
Het beste van Mumford & Sons, Vampire Weekend, Jack Penate en Buraka Son Sistema in een nummer. Het kan! En dan heb je in de lente van 2011 gegarandeerd een hit!


TOMAS DELSING DRAAIT


Eklin - Onwa (album, Lowin)
Het is altijd afwachten wat er nu weer uit de koker van de groep rond Michiel Klein komt. Was er eerst de onstuimig gruizende noise van een voorjaarsstorm - sommigen zouden zeggen zonder kop of staart, met de komst van een drummer en zangeres heeft de drift plaatsgemaakt voor heerlijk dromerige triphop liedjes. Gelukkig maar, Onwa is een plaat om lekker binnen te blijven.

De Jeugd van Tegenwoordig - Sterrenstof (Clip)
De hype rond De Lachende Derde wordt zorgvuldig, heel zorgvuldig opgebouwd. Eerst de geweldige filmpjes op de site, nu de eerste track. Sterrenstof moet je minstens vier keer luisteren om alle woordspelingen en verwijzingen eruit te pikken. De toon is gezet, aftellen tot de zesentwintigste.

Ray Davies & Metallica - You Really Got Me (song van album Ray Davies: See My Friends, Universal)
The Kinks zanger Ray Davies is een geweldige liedjesschrijver, en niet te beroerd om die met vrienden te delen. Van alle inzendingen op See My Friends is die met Metallica het best. Of beter, het leukst. Het is onmogelijk om het woord night zo te typen dat het enigszins klinkt als de manier waarop Metallica-zanger James Hetfield het uitspreekt in You Really Got Me, I Can't Sleep At Night. Naaiaaghtahh is mijn beste poging. Hetfield is karikaturaal, hard en plat. En ik vind het geweldig.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT

Elton John & Leon Russell - The Union

Wie had dat ooit kunnen denken? Twee verloren zonen van de rock 'n' roll schuiven de piano's tegen elkaar en maken samen DE kerstplaat van 2010, prachtig geproduceerd door T-Bone Burnett.

!!! - Strange Weather, Isn't It?

De tijd van jaarlijstjes maken is al weer begonnen, dus ik gun vele twijfelgevallen een extra draaibeurt, waarbij sommigen in mijn achting stijgen, terwijl anderen juist dalen. Deze !!!-plaat vind ik ten onrechte weggezakt in de belangstelling. Hij is beter dan de laatste van LCD Soundsystem.

T-Bone Burnett - The Criminal Under My Own Hat
Nog een keer aandacht voor T-Bone Burnett, die met Elton John en Leon Russel weer bewijst een briljante producer te zijn. Check op Wikipedia de lijst met door T-Bone Burnett geproduceerde albums en een prachtig verborgen oeuvre opent zich met platen van onder andere Elvis Costello, Los Lobos, Robert Plant & Alison Krauss en de soundtrack van O Brother Where Art Thou. Zijn soloplaten mogen er ook zijn en ik draaide weer met veel plezier dit vergeten meesterwerk uit 1992.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12