Florence and the Machine vangt vlinders Florence and the Machine vangt vlinders

Veel Florence voor je geld

, Tekst Atze de Vrieze, foto's Bart Notermans

Florence and the Machine vangt vlinders

Veel Florence voor je geld

Tekst Atze de Vrieze, foto's Bart Notermans ,

Florence Welch is zo'n type dat naakt onder de volle maan danst, huilend als een onschuldig jong wolfje. Op haar blote voetjes huppelt ze continu over haar podium, waarbij ze zorgt dat haar spiritueel blauwe jurk continu in beweging is. Deze dame eist zowel letterlijk als figuurlijk alle ruimte op.

Veel Florence voor je geld

Florence Welch is zo'n type dat naakt onder de volle maan danst, huilend als een onschuldig jong wolfje. Op haar blote voetjes huppelt ze continu over haar podium, waarbij ze zorgt dat haar spiritueel blauwe jurk continu in beweging is. Haar handen grijpen in de lucht, alsof ze vlinders vangt. De band – inclusief harpist – staat op gepaste afstand. Deze dame eist zowel letterlijk als figuurlijk alle ruimte op.

CONCERT
Florence and the Machine, Pinkpop Converse-stage, zondag 30 mei

MUZIEK
Rode Florence is een bijzonder fenomeen, dat zich weinig aantrekt van heersende trends. Haar indiepop is barok, gelaagd, theatraal en toch stoer.

PLUS
Je krijgt een hoop Florence voor je geld. Hate it or love it. Ze is een diva die voor dubbele gevoelens geen ruimte laat. Wie na het ietwat zweverige begin nog twijfelt, krijgt aan het slot vier keiharde hits op rij voor de kiezen. Die strategie blijkt de juiste op een festival als Pinkpop. Eerst die gedragen cover van You Got The Love. Al bij Dog Days krijgt ze vervolgens de hele tent aan een konijnendansje. Kiss With A Fist gaat in een gejaagde hardrockversie, en Rabbit Heart bewijst zich als het mooiste liedje van de plaat.

MIN
Soms krijg je zelf iets te veel Florence voor je geld. Ze gaat tot het randje en soms zelfs wat erover. Zo zingt ze wat zwabberend als ze te veel heen en weer rent (en dat doet ze nogal veel), maar bovenal zingt ze heel veel. Hoog, laag, galmend met vibrato. We hebben haar bovendien wel eens scherper gezien, en dat zou natuurlijk best kunnen na de oneindige tour die ze achter de rug heeft. Achterin de tent wordt de spoeling wat dunner omdat wat sommige mensen vinden dat het best een onsje minder mag. Voorin neemt de intensiteit alleen maar toe en houdt een fan bordjes omhoog met titels van zijn favorieten.

CONCLUSIE
Het is hard gegaan met Florence and the Machine, en terecht. Hier staat een artiest die zich helemaal geeft en daar respect mee afdwingt.

CIJFER
7

Meer Florence and the Machine op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Florence-and-The-Machine.html

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12