Caro Emerald heeft pure klasse Caro Emerald heeft pure klasse

Zangeres verovert Pinkpop op haar sloffen

, Tekst Fiona Fortuin, foto's Jelmer de Haas

Caro Emerald heeft pure klasse

Zangeres verovert Pinkpop op haar sloffen

Tekst Fiona Fortuin, foto's Jelmer de Haas ,

Caro Emerald komt op op flinke, witgelakte pumps. Ze wordt naar de middenstip begeleid door haar baritonspeler. Ze verlaat het podium met roze kaplaarzen, in de tussentijd toegereikt door Giel Beelen. Op haar sloffen verovert Caro Emerald Pinkpop.

Zangeres verovert Pinkpop op haar sloffen

Caro Emerald komt op op flinke, witgelakte pumps. Ze wordt naar de middenstip begeleid door haar baritonspeler. Zoalsbij een echte dame, elegant. Ze verlaat het podium met roze kaplaarzen, in de tussentijd toegereikt door Giel Beelen. Of die lompe dingen misschien haar gestileerde elegantie blootleggen? Nee, het is het bewijs dat Caro Emerald pure klasse bezit. Op haar sloffen verovert ze Pinkpop. 

CONCERT
Caro Emerald, Pinkpop Converse-stage, zaterdag 29 mei 2010
 
MUZIEK
Haar debuutalbum Deleted Scenes from the Cutting Room Floor stond zestien weken lang op nummer een van de Nederlandse Album Top 100 en bereikte binnen no time de platinastatus. Dat is een ongekende prestatie voor een debutant. Op Pinkpop reikt haar publiek tot ver buiten de tent. Ze heeft een blazerssectie mee, een contrabassist, gitarist en toetsenist, maar nog het meest opvallend: geen drummer maar een dj. Conservatoriumafgestudeerde Emerald speelt jazzy popnummers die de jaren vijftig ademen. Een tijd zo ver in het verleden: hoe kan het dat dat zoveel mensen aanspreekt? Natuurlijk, bijna al haar nummers werken enorm aanstekelijk. Maar wat het vooral is: zelfs wanneer ze diep in het verleden kijkt, weet ze het heden vast te houden. De dj scratcht af en toe als Jive Jones, die momenten mag je dan ook vergeten. Maar zijn soms erg diepe, bijna hip hop-achtige beats, boren diep tot in je buik. De fifties jazzsongs krijgen een nu-gevoel.

PLUS
Een klein, rokerig jazzcafé. Langzaam stapt ze het podium af. Haar volle Hollandse figuur gestoken in Franse elegantie. Een zwart strak jurkje onthult haar vormingen, op haar hoofd een baret. Ze loopt voorbij de tafeltjes bezet door mannen alleen, totdat ze achterin is. Daar waar ook een man alleen zit, die vanaf het begin zijn ogen op haar heeft gericht. Met haar hand in een parelwitte fluwelen handschoen raakt ze hem voorzichtig aan, terwijl ze croonend voor hem zingt. Haar mond dicht bij zijn oor. En de man zegt: wat kijk je lief. Dit is Caro Emerald ten voeten uit. Maar in plaats van een klein café kan Emerald met haar klasse een groot rockfestival als Pinkpop aan. Ze lacht lief en bescheiden naar haar publiek, maar weet evengoed als een stoere vrouw over te komen. Dat komt mede door haar krachtige stem. Halverwege het optreden schopt ze haar tien centimeter hoge hakken uit. Maar zelfs wanneer ze op sloffen op zou komen, zal ze Pinkpop veroveren. Emerald bezit pure klasse en samen met haar band weet ze echt een show neer te zetten.
 
MIN
Emerald heeft nogal eens de neiging iets te schaapachtig te lachen. En soms bereikt je het gevoel dat de optredens te veel zijn ingestudeerd, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. 

CONCLUSIE
Maar wanneer halverwege het optreden Giel Beelen haar roze kaplaarzen aanreikt, denkt ze geen seconde na of ze die wel zal aantrekken. Ze reageert heel natuurlijk en bewijst hiermee dat ze, ondanks sommige vermoedens, geen lopende-bandwerk levert. Zij en haar band zijn gewoon goed in hun vak. Caro Emerald leeft op het podium.
 
CIJFER: 8

Meer Caro Emerald op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Caro-Emerald.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12