Arnold de Boer (Zea): “Een beetje chaos is beter dan alles maar verbieden” Arnold de Boer (Zea): “Een beetje chaos is beter dan alles maar verbieden”

Eenmansband presenteert nieuw album in OCCII

, Atze de Vrieze

Arnold de Boer (Zea): “Een beetje chaos is beter dan alles maar verbieden”

Eenmansband presenteert nieuw album in OCCII

Atze de Vrieze ,

Vrijdag presenteert Arnold de Boer alias Zea zijn nieuwe album The Beginner. Het is een bijnaam die hij kreeg van een Ghanees. “Elke keer als ik langs zijn huis liep riep hij me na. ‘Zea, the beginner! You begin things!’"

Eenmansband presenteert nieuw album in OCCII

Toen Arnold de Boer twee jaar geleden een tijdje in Ghana werkte met een lokale muzikant, namen de meeste mensen niet de moeite zijn naam uit te spreken. Liever noemden ze hem bij de naam van zijn solo-project: Zea. De buurman van zijn muzikale partner zocht op wat die naam betekende: The Beginner. Het werd de titel van Zea’s nieuwe album,dat vrijdag gepresenteerd wordt in de OCCII in Amsterdam. “Elke keer als ik langs zijn huis liep riep hij me na. ‘Zea, the beginner! You begin things!’ In Ghana kunnen ze dat prachtig, dat soort verhalen vertellen. Ik vond het zo mooi dat het wel de titel voor het album moest worden.”

De omschrijving past hem wel, vindt De Boer zelf. Zo wil hij naar eigen zeggen ook nooit dezelfde plaat maken. Voor The Beginner liet hij zich onder meer inspireren door Afrikaanse muziek. Naast Ghana bezocht hij ook Ethiopië. “Ik bracht daar een live-cassette uit en heb daarvoor een speciaal nummer geschreven op basis van een bekende Ethiopische melodie. Dat is het eerste nummer op The Beginner geworden, Song For Electricity. Het is niet per se een Afrikaans liedje, maar door daar te werken kwam ik aan aanraking met andere ritmes en een ander gitaargeluid.”

Een van de meest opvallende nummers op het nieuwe album is We’ve Got A Crisis, een lichtvoetige tirade tegen de crisiscultuur die momenteel heerst. Van de Q-koorts tot de problemen op de financiële markt. Ook de paniek bij de Dodenherdenking deze week past in dat plaatje. “Je merkt dat op zulke momenten een collectieve code red aan gaat bij mensen. Dat is er de afgelopen negen jaar in gestampt. We reageren al snel met een soort superego, maar steeds meer verboden verzinnen helpt vaak helemaal niet. In dat nummer probeer ik het om te draaien. Het is helemaal niet erg als er wat chaos ontstaat. Dan gaan mensen weer serieus nadenken over het oplossen van problemen.”

Sinds een jaar is Arnold de Boer ook frontman van punkband The Ex, maar zijn eigen project hoeft daar niet onder delijden. “Dat kan makkelijk naast elkaar”, vertelt hij. “Vorig jaar hebben we met The Ex ongeveer 80 shows gedaan.Dan zijn er nog 280 dagen over.” Of en hoe zijn werk met The Ex invloed heeft op Zea, kan De Boer lastiginschatten. De meeste liedjes op The Beginner stammen als van zo’n twee jaar terug, maar ze werden pas recent opgenomen. “Het ei zit nooit op de kip. Natuurlijk inspireert alles je. Ik ben natuurlijk ook niet in The Ex gegaanomdat ik me verveelde.”

The Beginner van Zea verschijnt op Makkum Records. Het album wordt 7 mei gepresenteerd in OCCII in Amsterdam.Daarna vertrekt Zea voor een tour naar Frankrijk en Spanje. In het najaar moeten meer shows in Nederland volgen. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12