RipTidE: “Liever geen Tiëstopraktijken voor mij” RipTidE: “Liever geen Tiëstopraktijken voor mij”

Laat RipTidE maar lekker in een hoekje op het podium staan

, Casper Sikkema

RipTidE: “Liever geen Tiëstopraktijken voor mij”

Laat RipTidE maar lekker in een hoekje op het podium staan

Casper Sikkema ,

Wanneer RipTidE, het DJ-alias van Max Bedeker, op het Spaanse festival Benicassim Erol Alkan ziet, weet hij het zeker. DJ worden, dat is wat hij wil. En dan bij voorkeur zo’n goede DJ dat Erol Alkan zijn platen draait. Die droom is inmiddels uitgekomen. Met een nog deze maand te verschijnen EP, een veelgeprezen track op de Hollandse Nieuwe-verzamelaar en een nog op te zetten eigen label is Bedeker hard op weg meer te worden dan zomaar een DJ.

Laat RipTidE maar lekker in een hoekje op het podium staan

Max Bedeker was ooit kapper, een carrière die hem langs wereldsteden als Hilversum, Amsterdam en Parijs voerde. Na het zien van Erol Alkan beleefde hij zijn levensveranderende eureka moment:  DJ worden, dat is wat hij echt wilde. En dan gedraaid worden door Alkan. Die droom kwam met zijn succesvolle remix van Jeniffer Delano’s ‘Amsterdam’ uit onder de naam RipTidE. Alkan draaide het en menig dansvloer ging er op kapot. Voordat hij zijn volgende droom (een nummer voor Lady Gaga schrijven)  zal verwezenlijken, wachten eerst nog een EP-release, een set op 5 Days Off en de oprichting van een eigen label. 

Zaterdag draait RipTidE tijdens 5 Days Off in Paradiso. Een mooie plek voor een jonge, beginnende DJ. Compleet anders dan de donkere krakersholen waar hij begon. “In die tijd was ik nog laptop-DJ op krakersfeestjes waar iedereen zo naar de tering was, dat ik alle vrijheid had om lekker aan te klooien. Een perfecte plek om te beginnen.” Inmiddels draait hij op feesten als Rauw en nu dus 5 Days Off. “Ik had het er laatst nog met een vriend over. Het lijkt allemaal zo groot ineens. De mensen zijn stukken kritischer en er wordt echt gelet op wat je doet. DJ Tommie Sunshine omschreef dat mijn muziek klinkt zoals drugs voelt. Wat mij betreft de spijker op z’n kop.”  
 
RipTidE heeft geen behoefte showman te zijn. “Liever geen Tiëstopraktijken voor mij. Ik doe zelf graag mee aan het eren van een goede DJ, maar zelf op het podium sta ik het liefst in een hoekje op het podium. Daar voel ik me meer in mijn element. Ik hoef niet zo nodig in de spotlights staan.” Dankzij het succes van zijn Amsterdam-remix komt RipTidE makkelijker op interessantere plekken binnen. “Maar dat ik nu een boekingskantoor heb, werkt ook mee. Zo sta ik deze zomer op een paar festivals en hoop ik op termijn de stap naar het buitenland te maken. Er zijn in ieder geval al wat oriënterende gesprekken in die richting.” 

Voordat het zover is komt eerst zijn eerste EP uit bij BMKLTSCH RCRDS. ”Vandaag gaat de EP naar de distributeur en over een paar weken moet hij helemaal klaar zijn. Wat ik ervan kan verwachten is moeilijk te zeggen, ik hoop vooral dat mensen ervan zullen genieten. Op ‘Fk Me’, de hardste track op de EP die ook op de Hollandse Nieuwe-compilatie staat, heb ik veel positieve reacties van DJ’s gehad.”

Naast het produceren en draaien is RipTidE ook bezig met het opstarten van zijn eigen label ‘House of Sound’. “Op dat label wil ik dingen uitbrengen die ik echt goed vindt en dat hoeft niet per sé dance te zijn. Ik ben bijvoorbeeld zelf groot fan van de singer-songwriter Isaac Sinclair. Ik heb hem leren kennen in de tijd dat ik kapper was in Parijs en het zou te gek zijn om dat hier uit te brengen. De ontwikkeling van het label zit nu nog in de beginfase. Ik hoop er snel meer over te kunnen vertellen. ” 

Drukke tijden voor Bedeker. Inspirerende tijden ook. “Ik maak de dingen die ik wil maken en de mensen vinden dat nog leuk ook. Een groot voordeel is dat ik tegenwoordig alles wat in me opkomt zelf kan omzetten in muziek. Ik heb geen muzikanten nodig. Zelfs de wat meer rockgeoriënteerde dingen die ik op de plank had liggen maar praktisch onuitvoerbaar leken, zijn nu technisch mogelijk. Het enige dat ik echt niet kan is zingen. Zelfs met autotune klinkt het slecht.”

RipTidE draait zaterdag in Paradiso tijdens 5 Days Off

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12