Tim Kuik (Stichting Brein): “XS4all begrijpt niet hoe de wet werkt” Tim Kuik (Stichting Brein): “XS4all begrijpt niet hoe de wet werkt”

Internet provider schaart zich achter Ziggo in rechtszaak tegen Brein

, Eelco Couvreur

Tim Kuik (Stichting Brein): “XS4all begrijpt niet hoe de wet werkt”

Internet provider schaart zich achter Ziggo in rechtszaak tegen Brein

Eelco Couvreur ,

Stichting Brein probeert aanstaande maandag via een kort geding Ziggo te dwingen, de website The Pirate Bay te blokkeren voor al haar klanten. XS4all heeft nu laten weten zich achter Ziggo te scharen, met mogelijke juridische consequenties van dien. Tim Kuik van Stichting Brein reageert: “Dit is niet fraai.”

Internet provider schaart zich achter Ziggo in rechtszaak tegen Brein

XS4all schaart zich achter Ziggo (een dochteronderneming van KPN en derhalve een van de grotere providers) in de rechtszaak tegen piraterijbestrijder Stichting Brein. Via een kort geding wil Brein Ziggo dwingen, de toegang tot de site The Pirate Bay voor al zijn klanten te blokkeren. Aanstaande maandag dient de zaak bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens Ziggo en nu dus ook XS4all, kunnen providers niet verantwoordelijk worden gehouden voor informatie die staat op servers van derden. Volgens de woordvoerder van XS4all komt die handelswijze neer op censuur. "De website van The Pirate Bay staat niet op een server van Ziggo, dus kan Ziggo niet verantwoordelijk worden gehouden voor het blokkeren van die website. Brein is dus aan het verkeerde adres," zegt de woordvoerder in dit artikel.

Maar Tim Kuik van Stichting Brein denkt daar heel anders over. “Dit gaat niet over censuur maar over de basisprincipes van de rechtstaat waarin we leven,” aldus Kuik. Democratie werkt alleen als we ons aan de regels houden, iets wat het illegale The Pirate Bay fundamenteel niet doet. In de wet staat bovendien dat er geen recht is op toegang tot illegale websites. Dat zien Ziggo en XS4all over het hoofd.”

Kuik denkt dat XS4all verwarring wil zaaien door zo kort voor de zitting een dergelijk bericht naar buiten te brengen. “Dit is een handelswijze die wel vaker wordt toegepast. Ze willen waarschijnlijk verwarring zaaien of aansturen op uitstel. Het kan wel degelijk juridische gevolgen hebben, we zijn nog aan het uitzoeken hoe dat precies zit. Op drie mei jongsleden gaf XS4all al aan dat ze Ziggo steunden. Ik vind deze actie dan ook rijkelijk laat en niet fraai.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12