Feestorganisator Chemistry op rand faillissement Feestorganisator Chemistry op rand faillissement

“Het bedrijf bevindt zich in een deplorabele toestand, de stapel rekeningen is heel erg hoog”

, Erik Zwennes

Feestorganisator Chemistry op rand faillissement

“Het bedrijf bevindt zich in een deplorabele toestand, de stapel rekeningen is heel erg hoog”

Erik Zwennes ,

De Amsterdamse feestorganisator Chemistry staat op de rand van een faillissement. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het bedrijf definitief bankroet is. Chemistry werd in 1995 opgericht en organiseerde onder meer feesten en festivals als RUSH en Generations of Love.

“Het bedrijf bevindt zich in een deplorabele toestand, de stapel rekeningen is heel erg hoog”

De Amsterdamse feestorganisator Chemistry staat op de rand van een faillissement. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het bedrijf definitief bankroet is. Mede-oprichter en algemeen directeur Eelko Anceaux ziet vooralsnog geen opening voor een toekomst of doorstart van Chemistry. “Het bedrijf bevindt zich een deplorabele toestand. Het is ons niet gelukt in een veranderende danswereld een stevige positie te behouden.” Chemistry werd in 1995 opgericht en was onderdeel van de opkomst en hoogtijdagen van de house in Nederland. Het bedrijf organiseerde onder meer jarenlang RUSH en Generations of Love.

Anceaux legt uit dat het al enige jaren vrij moeizaam gaat met Chemistry. “We zijn inmiddels één van de velen. We zijn met onze vaste clubavonden gestopt en moeten al tijden geld zien te verdienen met losse evenementen. Neem afgelopen Koninginnedag met ons evenement op het Amstelveld (Amsterdam): volgens velen hebben wij daar het leukste feest van de stad georganiseerd. Maar wat zie je, mensen nemen hun eigen drank mee. Pas vanaf zes uur ’s avonds beginnen de bierpompen te draaien en kunnen we beginnen met het terugverdienen van de investering van een halve ton. Uiteindelijk verdien je dus met een geslaagd evenement niet genoeg.” In 2005 werd de samenwerking tussen Escape en Chemistry beëindigd.  Hiermee kwam een einde aan de vaste avonden RUSH en Chemistry.

Volgens Anceaux is de situatie in de gehele danswereld onrustig. “Er zijn veel redenen te noemen. Het komt er op neer dat mensen tegenwoordig anders uit gaan. De focus bij organisatoren ligt op grote feesten en bekende namen. Men gaat op veilig en je ziet dat de housescene al een tijd over zijn top heen is. Er is enorm veel concurrentie en de recessie heeft ook niet geholpen. Het is ons niet gelukt de bakens te verzetten en een nieuwe plek te veroveren.”

De directeur geeft toe dat het nu feitelijk neerkomt op een einde breien aan de lopende zaken en dan de stekker er uit trekken. Wanneer dit zal gebeuren, kan Anceaux niet voorspellen. “Dat hangt ook af van andere partijen. Een doorstart is zeker niet uitgesloten, maar ik zie nu niet hoe. Ik heb veel partijen benaderd en naar oplossingen gezocht, maar het is vooralsnog niet gelukt.” De situatie bij Chemistry is behoorlijk ernstig te noemen. De stapel onbetaalde rekeningen is enorm hoog. “Het is heel vervelend en uiteraard gaan wij  hier geen vrienden mee maken.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12