3VOOR12 Draait (week 25): Aloe Blacc, Wolf Parade, Actress

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Een hippe soulkicker uit Amerika, een veelkoppig indiemonster en een diepe, broeierige elektronicaplaat stalen de harten van de 3VOOR12 redactie deze week. 3VOOR12 Draait!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio en op Spotify. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
The Roots - How I Got Over (Def Jam/Universal)

3VOOR12 Single van de Week
Aloe Blacc - I Need A Dollar (Stones Throw/Rush Hour)

3FM Megahit
Jacqueline Govaert - Overrated (Sony)


De top 10:

1. Aloe Blacc - I Need A Dollar (single Stones Throw/PIAS)
"Niet uit mijn hoofd te branden" (Menno Visser)
"Ik durf er best een dollar op in te zetten, dat jij dit ook een goed nummer vindt." (Bart Snoeren)
"Zomer, funk, soul, Aloe Blacc."

2. Wolf Parade - Expo 86 (Sub Pop/Konkurrent)Wolf Parade - Expo 86 (Sub Pop/Konkurrent)
"Na een aantal luisterbeurten blijft de rock overeind, maar blijkt er nog voldoende inventiefs op te staan om voorlopig grijsgedraaid te worden." (Erik Zwennes)
"Derde album van de Canadezen op Sub Pop is elf nummers lang helemaal raak." (Ingmar Griffioen)
"Expo ’86 staat vol pathos en grote gebaren maar wordt nooit ongeloofwaardig." (Stephan van Peursem)

3. Actress - Splaszh (album, Honest Jons/Konkurrent)
"Heerlijk donker en lekker moeilijk te doorgronden, waardoor ik telkens weer wil luisteren." (Stephan van Peursem)
"Samen met Baths (oke, en Floating Points) is Darren Cunningham een van mijn favoriete producers van nu." (Fiona Fortuin)
"Een diepe, broeierige house/technoplaat met de mentaliteit en de subbassen van een dubstepblazer." (Atze de Vrieze)

4.
Onra – Long Distance (All City/Rush Hour) 
"Rare beats, heerlijk funky en soms zelfs bijna lekker glijdende R & B." (Stephan van Peursem)
"Flying Lotus en Hudson Mowhawke kunnen wat mij betreft een dikke punt zuigen aan de plaat van de Franse Onra." (Eelco Courvreur)

5.
The Roots - How I Got Over (album, Def Jam/Universal)
"Het is niets nieuws onder de zon AT ALL en hun meest toegankelijke plaat in jaren. But I love it." (Atze de Vrieze)

6. Lola Kite - Different Story (Excelsior)
"Ik zet mijn geld in op Lola Kite als nieuwe Nederlandse band die groot gaat worden (al is het alleen maar in indie kringen)." (Fiona Fortuin)

7. Foster The People - Pumped Up Kicks (single, nog labelloos)
"Nog ongetekende New Yorkse band met een belachelijke naam en idemdito goede track." (Menno Visser)
"En dan is nu de vraag: welk label hapt als eerste op de MGMT van 2011." (Bart Snoeren)

8. LCD Soundsystem - You Wanted A Hit (Soulwax remix) (remix, te streamen)
“Vrolijke elektronische roadtrip door kleurrijk Australië.” (Atze de Vrieze)

9. I Am Kloot & Local Natives in Club 3VOOR12, 21-06-2010
"Binnenkort op 3VOOR12TV." (Atze de Vrieze)

10.
Bosco Delrey - Evil Lives/Wild One (single, Mad Decent/V2)
"Delrey is een elektronicavirtuoos met gevoel voor soul, maar schakelt net zo makkelijk over op bluesy rock en noise." (Erik Zwennes)


De lijstjes:

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Actress - Splazsh (Honest Jons/Konkurrent)
Het mooiste van Actress vind ik misschien wel dat zijn tracks zo ongrijpbaar zijn. Bij de eerste luisterbeurt was ik zelfs
teleurgesteld, echt. Omdat de plaat al vroeg op het net te vinden was, heb ik me voldoende kunnen voorbereiden op de release. Gelukkig, want ik kan nu zeggen: luister naar Splazsh. Wat eerst ongrijpbaar is, is zijn grootste pluspunt geworden. Het voelt nu alsof ik Splazsh eerst moest afstoffen om de schoonheid te horen van zijn gruizige, melancholieke muziek. Samen met Baths (oke, en Floating Points) is Darren Cunningham een van mijn favoriete producers van nu. En nu op
de Luisterpaal! 

Lola Kite - Different Story (Excelsior)
Ik zet mijn geld in op Lola Kite als nieuwe Nederlandse band die groot gaat worden (al is het alleen maar in indie kringen). Ook de nieuwe single Different Story van het Amsterdamse drietal is een juweeltje. Zoals het er nu naar uit ziet, komt het debuutalbum uit in september! Het nummer staat op Hollandse Nieuwe 8.

Robert Hood - Omega (M-Plant)
Groot geworden door zijn album Minimal Nation en na al die jaren terug met een langspeler dat dient als soundtrack voor de jaren '70 sf film The Omega Man, Hoods favoriete film. Omega kan weleens mijn favoriete album van Hood worden. Met een sterk futuristisch begin van waaruit de Detroit producer toewerkt naar zijn bekende handelsmerk; minimalistische techno met vaak tegendraadse ritmes.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Bosco Delrey - Evil Lives/Wild One (single, Mad Decent/V2)
Een nieuwe hippe vogel uit, hoe kan het ook anders, Brooklyn New York. topproducer Diplo tekende hem onlangs op zijn Mad Decent label en deze week kwam de debuut-dubbelsingle uit. Over twee weken komt er nog zo'n dubbelaar. Delrey is een elektronicavirtuoos met gevoel voor soul, maar schakelt net zo makkelijk over op bluesy rock en noise. Of zoals Diplo zegt: "He's doin the music I wish I could if I had bought a guitar"

Wolf Parade - Expo 86 (Sub Pop/Konkurrent)
Eerst voelde de nieuwe Wolf Parade als een pleasing rockplaat. Na een aantal luisterbeurten blijft de rock overeind, maar blijkt er nog voldoende inventiefs op te staan om voorlopig grijsgedraaid te worden. De show in Tivoli, enkele weken geleden, was weer hartstikke sterk. Nu al zin in Into the Great Wide Open waar de heren ook zijn geprogrammeerd.

Coolrunnings - Babes Forever EP (Bandcamp/eigen beheer/gratis download)
Laten we wel wezen: het gaat in het leven natuurlijk gewoon om de buitenkant. Zo stuitte ik op de hoes van deze gratis EP en maakte de muziek niet meer uit. Een leuk extraatje is dat Coolrunnings ook nog eens een bijzonder sterke EP heeft gemaakt. Van poppy afrobeat tot frisse soundscapes en een noisy melancholische balade. Sex sells en goede muziek trekt me al helemaal over de streep.


MENNO VISSER DRAAIT:

LCD Soundsystem - You Wanted A Hit (Soulwax remix) (remix, te streamen)
Inkoppertje, zegt men in voetbalsferen. You wanted a remix? That's what you do...

Foster The People - Pumped Up Kicks (single, nog labelloos)
MGMT kan inpakken deel zoveel. Nog ongetekende New Yorkse band met een belachelijke naam en idemdito goede track.

Aloe Blacc - I Need A Dollar (single Stones Throw/PIAS)
Niet uit mijn hoofd te branden ik ben niet eens zo'n soulkikker...dan moet het well een hit zijn.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Hollandse Nieuwe 8
Hele rijke oogst talenten weer op de Hollandse Nieuwe, met 22 verse acts waar je hier meer over leest. Nu favoriet: de Zuid-Afrikaans-Nederlandse electroclash van Skip & Die, Eklin (check die dubby triphop-ep), Lola Kite (steengoede single!), Palmbomen (tropische dance en Italo disco), Kassem & Wenki (rennen hard), Point Quiet (stemmige countrynoir), Mucky Mux (grime-step uit NoizBoiz-hoek), Accadians (ruwe Grunnen underground) en de relaxede samplehop van The Q4.

Otis & Screw Houston Start Screaming, live @ dB's, Utrecht, 18-06-10
Hardcore-package in dB's, waar het Utrechts-Brabantse Screw Houston Start Screaming (beste bandnaam in jaren) indruk maakt. Groep bestaat pas jaar en heeft o.a. zeer sterke frontman als troef. Otis is al wat langer bezig en dat hoor je: retestrakke in yer face west-Brabantse hardcore. Tweede plaat Storm Is Coming is regelrechte aanrader, aan nieuw spul wordt gewerkt.

Wolf Parade - Expo 86 (Sub Pop/Konkurrent) 
Heerlijke indierock uit Montreal. Derde album van de Canadezen op Sub Pop is elf nummers lang helemaal raak. Niets meer over zeggen; luisteren maar en mits zonder ITGWO-ticket: op 3 september naar Vlieland zwemmen.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The Roots - How I Got Over (album, Def Jam/Universal)
Bij de platenmaatschappij van The Roots hebben ze ongetwijfeld wel eens met de handen in het haar gezeten vanwege het ontbreken van een goede single. De band schijnt zelfs wel eens terug de studio in gestuurd te zijn. Het tegenovergestelde geldt voor dit album. Het is niets nieuws onder de zon AT ALL en hun meest toegankelijke plaat in jaren. But I love it.

I Am Kloot & Local Natives in Club 3VOOR12, 21-06-2010
Eerlijk is eerlijk: begin dit jaar in Tivoli de Helling vond ik er weinig aan, dat Local Natives. Dat kan een gevalletje net te grote zaal geweest zijn, het kan ook zijn dat de band inmiddels toch behoorlijk gegroeid is. In Desmet zat de set strak en overtuigend in elkaar. Krachtige powerfolk met een hoog popgehalte, die fans van Mumford & Sons zou kunnen aanspreken. I Am Kloot deed het op hun nieuwe album met de strijkers van Elbow, en dat pakte ook live goed uit. Het balletintermezzo van de strijkers in drankliedje To The Brink is mijn favoriet. Balthazar helaas gemist, maar om het goed te maken wel heel hard gedraaid in de auto op weg naar huis. Binnenkort op 3VOOR12TV.

Actress - Splaszh (album, Honest Jons/Konkurrent)
Een diepe, broeierige house/technoplaat met de mentaliteit en de subbassen van een dubstepblazer. Ritmisch, gelaagd, erg goed.


BART SNOEREN DRAAIT:

Aloe Blacc - I Need A Dollar (single Stones Throw/PIAS)
Ik durf er best een dollar op in te zetten, dat jij dit ook een goed nummer vindt.

Foster The People - Pumped Up Kicks (single, nog labelloos)
En dan is nu de vraag: welk label hapt als eerste op de MGMT van 2011

Karen Elson - The Ghost Who Walks (Beggars/V2)
Het vriendinnetje van Jack White blijkt een multi-talent te zijn. Naast haar modellenwerk, nu ook een prachtig rootsy melancholiek album.


EELCO COURVREUR DRAAIT:

Aloe Blacc - I Need A Dollar (Stones Throw/Rush Hour/PIAS)
Hele fijne 3VOOR12 single van de week. Zomer, funk, soul, Aloe Blacc. Geef die man alsjeblieft een paar centen.

Onra – Long Distance (All City/Rush Hour)
Flying Lotus en Hudson Mowhawke kunnen wat mij betreft een dikke punt zuigen aan de plaat van de Franse Onra. Long Distance is een perfecte balans tussen R&B en beats. Heel diep maar tegelijkertijd ook commercieel genoeg om een breed publiek aan te spreken. Negen-en-een-half uit tien.

The Michael Jackson, Fela Kuti Remix Expierence: The King Meets The President in Africa
Een mooier eerbetoon had The King of Pop zich niet kunnen wensen. Een jaar na zijn dood, verschijnt er een mashupalbum van tracks van Jackson, gecombineerd met de afrobeat van Fela Kuti. Organisch, origineel, voorbestemd en heel aanstekelijk. Billie Jean is Shakara!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Onra – Long Distance (All City/Rush Hour) 
Franse producer Onra heft een topplaat gemaakt. Rare beats, heerlijk funky en soms zelfs bijna lekker glijdende R & B. Alsof Prince is gaan jammen met Hudson Mohawke en Dam-Funk. Retrofuturistische muziek voor mensen van nu.
 
Actress – Splazsh (Honest Jons/Konkurrent) 
Heerlijk donker en lekker moeilijk te doorgronden, waardoor ik telkens weer wil luisteren. Diepe subbassen, donkere soundscapes, goede drive en weirde ritmes. Lekker hoor.
 
Wolf Parade – Expo ’86 (Sub Pop/Konkurrent) 
Op het eerste gehoor viel ie wat tegen, die nieuwe Wolf Parade. Teveel doorsnee rock, ik voelde niet de diepte en dynamiek van hun vorige platen. Toch groeit het album en laat het me niet los. Het is namelijk wel gewoon een hele goede rock plaat. Expo ’86 staat vol pathos en grote gebaren maar wordt nooit ongeloofwaardig. Dat kunnen er maar weinig. Bij de eerste luisterbeurt gaf ik de plaat een klein zesje, ondertussen is het voor mij een ruime acht. Benieuwd hoe hoog ie aan het einde van het jaar scoort.