Tim Knol in een gulden Excelsior-zetel naar de start Tim Knol in een gulden Excelsior-zetel naar de start

Generale repetitie in thuishaven Hoorn

, Atze de Vrieze

Tim Knol in een gulden Excelsior-zetel naar de start

Generale repetitie in thuishaven Hoorn

Atze de Vrieze ,

Eind deze maand verschijnt het debuutalbum van Tim Knol. Op Noorderslag hoopt de zanger uit Hoorn vast een goede basis te leggen. Vanavond repeteert hij voor publiek met zijn band, inclusief Anne Soldaat en Matthijs van Duijvenbode (ex-Johan).

Generale repetitie in thuishaven Hoorn

“Het loopt helemaal mis met de gastenlijst. Er zijn allemaal vrienden die graag willen komen en die denken dat ik natuurlijk heus wel één persoon extra binnen kan laten.” Zo gaat dat: Tim Knol speelt vanavond een thuiswedstrijd in Het Huis Verloren in Hoorn, de plek waar hij zelf regelmatig muziekavonden organiseert. Een officiële albumpresentatie is het nog niet, die vindt 3 februari plaats in Paradiso. “We repeteren met de band voor Noorderslag”, zegt de singer-songwriter. “Daar moet alles goed gaan.”

Ook in zijn nieuwe band, waarmee Knol nog niet veel opgetreden heeft, zien we bekende gezichten terug. Anne Soldaat speelt gitaar en Matthijs van Duijvenbode (ex-Johan) toetsen. Drummer en bassist zijn oude vrieden uit Hoorn. Samen moeten zij ervoor zorgen dat Tim Knol live net iets meer rockt dan we tot nu toe van hem gewend zijn. “Zij hebben me ook in de studio geholpen. Een liedje als Sam, daar liep ik al twee jaar mee rond, dat heb ik met hen afgemaakt. Anne is zo muzikaal. Hij heeft ook een liedje voor me geschreven, Only Waiting. Zij hebben veel meer ervaring met liedjes schrijven en arrangeren dan ik. Als zij iets vinden, is het bijna altijd waar. Een betere begeleiding dan de afgelopen maanden kon ik me niet wensen, maar nu moet ik het zelf doen.”

Het jonge talent is inderdaad de afgelopen maanden door de Excelsior-familie in een zetel naar de startlijn gebracht. In de studio werd hij bijgestaan door onder meer toetsenist Matthijs van Duijvenbode, drummer Jeroen Kleijn en zanger Jacco de Greeuw van wijlen Johan. Niet helemaal toevallig, want ook Jacco de Greeuw komt oorspronkelijk uit Hoorn. “Mijn buurvrouw was zijn zus, dus ik ken Johan al heel lang”, zegt Knol. Hij was het vaste voorprogramma tijdens de laatste maanden van de band. “Johan was de grootste van Nederland qua liedjes”, zegt Knol.

“Het was een eer om met ze te mogen touren. Het was een rare tijd. In mei begon onze gezamenlijke tour, toen was er nog geen sprake van dat de band uit elkaar zou gaan. Ik herinner me nog goed in augustus in Alkmaar, toen het hoge woord er net uit was. Toen hing er echt geen leuke sfeer. Dat is gelukkig allemaal goed gekomen.” De tour bracht Tim Knol alvast heel het land door, met als persoonlijk hoogtepunt het optreden in Paradiso op 9 oktober. “De eerste keer dat trapje op, dat was geweldig. Dan moet je wachten tot het zaallicht uit gaat, en dan mag je omhoog.”

Tim Knol speelt zaterdag 16 januari op Noorderslag in Groningen. 3 februari is de cd-presentatie in Paradiso, daarna volgt een uitgebreide tour.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12