Shaking Godspeed: rock 'n roll-band met poten in de blues Shaking Godspeed: rock 'n roll-band met poten in de blues

Wout Kemkens: "In mijn gitaarspel komt altijd de bluesfeel terug"

, Ingmar Griffioen

Shaking Godspeed: rock 'n roll-band met poten in de blues

Wout Kemkens: "In mijn gitaarspel komt altijd de bluesfeel terug"

Ingmar Griffioen ,

De nieuwe Achterhoekse rock 'n roll-formatie Shaking Godspeed zorgt voor de knallende afsluiting van het 3VOOR12-podium op Noorderslag. Voormalig Bloody Honkies-gitarist Wout Kemkens gaat nu als frontman verder waar de Honkies ophielden: met rauwe rock 'n roll geworteld in de blues. De eerste ep wordt donderdag 21 januari gedoopt in Merleyn, Nijmegen.

Wout Kemkens: "In mijn gitaarspel komt altijd de bluesfeel terug"

Het 3VOOR12-podium op Noorderslag wordt zaterdag 16 januari knallend afgesloten door de nieuwe Achterhoekse formatie Shaking Godspeed. Voormalig Bloody Honkies-gitarist Wout Kemkens is nu frontman met een heuse strot. Met bassist Maarten Rischen en drummer Pieter Holkenborg gaat hij verder waar de Honkies ophielden: met rauwe bluesy rock 'n roll en lange jams. Kemkens: "We zijn gewoon een rock 'n roll-band met de poten stevig in de blues." De eerste ep wordt donderdag 21 januari gedoopt in Merleyn, Nijmegen, najaar 2010 moet het album volgen.

Liefhebbers van The Bloody Honkies kunnen smullen, maar Shaking Godspeed zal ook fans van (psychedelische) bluesrock aanspreken. "Er is één bindende factor: ik ben een ontzettende blues-liefhebber. In alles wat ik doe, komt de bluesfeel in mijn gitaarspel terug." Geen 12 maten blues verzekert Kemkens, die een groot fan van Captain Beefheart is. "Dat is echt tof, zo raar en uitwaaierend." Kemkens heeft het niet zo op bands die met managers en trajecten achter hypes aanrennen en belooft: "gewoon oprechte muziek. Daar moeten mensen het mee doen. We merken dat mensen het live of helemaal geweldig vinden of niets. Laatst barstte na een zure recensie van een optreden in Nijmegen een discussie los. Dat vind ik erg belangrijk. Maar we geven 200% gas en dat is het. Take it or leave it."

Op 21 janauri komt het eerste, zelfgetitelde wapenfeit uit bij Quadrofoon Records, het label van ex-Spades-drummer Ries Doms. "Op artistiek vlak is er een goede klik", bevestigt Kemkens. "Alles klopt daar, er spreekt echt liefde voor muziek uit. Ze brachten net een lp uit van Hooghwater en die vind ik ronduit fantastisch." De eigen ep verschijnt alleen op vinyl en via iTunes. "Als je de plaat koopt krijg je een downloadcode, dan heb je 'm op je platenspeler en op je computer. 'The best of both worlds' vind ik." Drummer Pieter Holkenborg: "Het is voor ons allemaal de eerste vinyl-release. Erg tof, zeker omdat we zelf ook nog elpees kopen."

Toen Holkenborg na 4,5 jaar stopte als drummer van Woost wist hij niet wat hij verder in de muziek wilde. Hij jamde al wel een tijdje met Wout Kemkens in diens Magic Barn. Toen de laatste met The Bloody Honkies stopte kreeg dat meer vorm. "Wout had een hoop ideeën, hij was ook met Torre van De Staat aan het klooien. We zochten nog een bassist en kwamen uit bij Maarten, die we nog van Lawn en The Morphines kenden." Pieter en Wout kennen elkaar al heel lang uit 'het dorp' (Lichtenvoorde). "Het is supertof om een keer structureel met Wout muziek te maken." De aandacht voor Shaking Godspeed heeft Holkenborg wel verbaasd. "Ik wist niet dat The Bloody Honkies zo'n merknaam was. Ik dacht dat zijn gewoon Wout en die andere gasten hier uit het dorp. Iemand schreef een stukje over Shaking Godspeed, we deden nog een optreden en vervolgens werden we voor Noorderslag geboekt." Droogjes: "Ik ben gewend dat het wat langer duurt. Noorderslag, daar staan toch bands waarvan mensen denken dat het dat jaar wel wat wordt. Ik zit zelf altijd in bands waarvan het in geen één jaar wat wordt."

De vijf nummers tellende debuutplaat is een typisch DIY-product. Wout Kemkens schreef de muziek en de teksten. In de vaste oefenruimte kregen de nummers vorm en werden ze ook opgenomen. Kemkens: "Door onze bassist Maarten in de Magic Barn. We hebben daar destijds oude planken vloeren uit een gymzaal ingelegd en dat klinkt heel goed als je ruimtelijke geluiden wil opnemen. Zo klinkt het drumstel fantastisch. De Speeldoos is hier ook voor de helft opgenomen door Torre. Het is hetzelfde verhaal: Torre heeft gewoon goede oren. Als je iemand hebt met goede oren en gasten die kunnen spelen, heb je geen studio nodig."

Er was ook sprake van een split met het Groningse Green Hornet. "Dat plan hebben we even een paar maanden vooruitgeschoven, we wilden toch de eerste release op eigen naam doen", legt Kemkens uit. "Maar het gaat er zeker wel van komen en als het aan mij ligt ook op Quadrofoon. De planning is nu om vanaf februari een tourtje te doen, dan de split uit te brengen en in het najaar met een album te komen." De voorjaarstour moet ook voeren door Duitsland en België, waar Quadrofoon ook distributie heeft. Holkenborg: "Ries heeft daar goede contacten, waar die niet allemaal heeft gespeeld..."

Volgens Kemkens staat het 3VOOR12-podium zaterdag "een rauwe bende" te wachten. "Live is het een heel stuk rauwer een raarder dan op plaat, horen we. We freaken best wel. We hebben nu vijf shows gedaan, met elke keer een compleet andere set. Een keer speelden we anderhalf uur, terwijl we maar tien nummers hebben... Dat is wel het toffe: ik wil geen twee keer hetzelfde doen, daar ben ik wel een beetje klaar mee."


De ep is nu te beluisteren op de Luisterpaal. Shaking Godspeed staat zaterdag 16 januari van 2.15 tot 2.45 uur in de 3VOOR12 Zaal op Noorderslag. Mensen die geen kaartje hebben, kunnen een dag eerder terecht op de Quadrofoon showcase in de Groningse Rock 'n Roll Pub Crowbar. De ep-presentatie volgt donderdag 21 januari in Merleyn, Nijmegen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12