Kyteman wint de Pop Prijs niet Kyteman wint de Pop Prijs niet

Kenners: jury heeft het dit jaar makkelijk

, Atze de Vrieze

Kyteman wint de Pop Prijs niet

Kenners: jury heeft het dit jaar makkelijk

Atze de Vrieze ,

Wie wint aanstaande zaterdag de Pop Prijs? Elk jaar wordt op het Noorderslag festival de prestigieuze prijs aan de belangrijkste Nederlandse act van het afgelopen jaar. De kenners zetten hun geld op Kyteman, maar die denkt zelf van niet. "We hebben een tv-optreden in Hamburg."

Kenners: jury heeft het dit jaar makkelijk

Wie wint aanstaande zaterdag de Pop Prijs? Elk jaar wordt op het Noorderslag festival de prestigieuze prijs aan de belangrijkste Nederlandse act van het afgelopen jaar. In het verleden wonnen onder meer Spinvis, 2 Unlimited, Armin van Buuren en De Dijk. De winnaars worden traditioneel angstvallig goed geheim gehouden. Zo ook dit jaar. Al denken de kenners een veilige gok te kunnen wagen.

Journalist Jochem Geerdink weet het dit keer bijna zeker: “Kyteman was het afgelopen jaar hét ding in Nederland. De prijs is bedoeld voor de artiest die het meest heeft bijgedragen aan de Nederlandse popcultuur. Maar de jury van de Pop Prijs is altijd erg onvoorspelbaar. Vorig jaar had ik echt gedacht dat de prijs naar Krezip zou gaan. De Dijk had ik echt niet verwacht, al hadden ze dat jaar wel een goede plaat uit gebracht. In het verleden is de prijs ook wel eens naar totaal verrassende acts gegaan. Arling & Cameron bijvoorbeeld, of Eboman. De belangrijkste andere optie is Johan, als eerbetoon. Of alsnog Krezip.”

Vera-programmeur Peter Weening staat met zijn hoofd bij het plafond op een steiger in zijn zaal. Het Groningse podium is donderdag en vrijdag weer een van de hoofdlocaties van het Eurosonic festival. Ook hij hoeft geen moment na te denken over de mogelijke winnaar: “Kyteman. Soms moeten acts langer moeite doen om zo’n prijs te verdienen, maar Kyteman is een exceptioneel geval. Een andere act zou ik zo een twee drie niet kunnen verzinnen. Dan kom ik al snel bij kleinere acts uit, zoals De Staat. Maar dat zou ik echt nog te vroeg vinden.”

Trompettist Kyteman (Colin Benders) zelf weet wel beter. Hij heeft uitgerekend zaterdag met zijn Hiphop Orkest een televisieoptreden in Hamburg zaterdag, vertelt hij. En dat is drie uur verderop. Jammer, vindt hij, want dan mist hij ook het optreden van zijn vrienden C-Mon & Kypski met het Metropole Orkest. Maar wie moet dan de Pop Prijs ophalen? “Johan lijkt me, die hebben hem wel verdiend. Voor zover ik weet krijgen wij die prijs niet, anders hadden we deze gig wel gecanceld. Of iemand moet een heel goede grap met me aan het uithalen zijn natuurlijk.” Mocht iemand zaterdag de Kytebus op de A28 bij Amersfoort rechtdoor zien rijden, meld het dan aan 3VOOR12.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12