GRAM maakt tweede plaat met C-Mon GRAM maakt tweede plaat met C-Mon

Opvolger van Four-Letter Word in 2010 uit

, Erik Zwennes

GRAM maakt tweede plaat met C-Mon

Opvolger van Four-Letter Word in 2010 uit

Erik Zwennes ,

Vanaf september 2008 tot nu heeft Marg van Eenbergen iedereen dagelijks op de hoogte gehouden van de pre-productie van de tweede GRAM-plaat. Nu gaat ze offline. GRAM zal de komende maanden onder productionele leiding van Simon Akkermans (C-Mon) het tweede album opnemen.

Opvolger van Four-Letter Word in 2010 uit

Vanaf september 2008 tot nu heeft Marg van Eenbergen iedereen dagelijks op de hoogte gehouden van de pre-productie van de tweede GRAM-plaat. Nu gaat ze offline. “Ha, inderdaad. Al kan ik me niet voorstellen dat ik helemaal niet meer twitter hoor.” GRAM zal de komende maanden onder productionele leiding van Simon Akkermans (C-Mon) het tweede album opnemen.

Een webcam toonde 24/7 live beelden uit de homestudio, 69 weken lang plaatste Marg iedere week een filmpje met nieuwe songs. Dit alles werd aangevuld met foto's, blogs en tweets. “Het was echt heel erg leuk, ik zou het iedereen aanraden. Het werkt als een steun in de rug. Normaal bestaat interactie tussen artiest en publiek uit een korte babbel voor of na een show. Dan gaat het vaak niet dieper dan: ‘wanneer komt je nieuwe plaat uit?’. Ik wilde een echte inhoudelijke conversatie, niet enkel als promo. Er was immers nog geen plaat om te promoten.” Middels een stemming kon haar publiek tevens bepalen welk nummer als extra song op de plaat zal komen.

Marg heeft vele concrete voorbeelden van interactie rondom nieuwe nummers. “Ik twitterde dat een demo eigenlijk een mandoline nodig had. Direct reageerde iemand dat hij nog wel een madoline had liggen, of ik hem even wilde lenen. Nu is het instrument de basis van de track. Maar vaak liet ik ook weten dat ik er doorheen zat. Spontaan kreeg ik steunbetuigingen en muziekcompilaties met titels als ‘help Marg de winter door’.”

In C-Mon heeft Marg haar ideale producer gevonden. “Ik heb wel even in het buitenland gekeken, maar buitenlandse producers zijn of niet te benaderen of niet te betalen. C-Mon is mijn eerste keuze, maar hij had het te druk met de nieuwe C-Mon & Kypski-plaat. Toen deze af was benaderde hij me en heb ik alle andere gesprekken afgezegd. Ik ben groot fan van zijn muziek en aanpak.” “Hoe zeer het publiek alle demosongs al in het voortraject heeft kunnen zien groeien, ik weet zeker dat de plaat alsnog een grote verrassing zal zijn. Voor C-mon is het de eerste keer dat hij een 'normale' band produceert en de eerste tekenen van de muzikale collaboratie wijzen in een heel andere richting dan wat je op grond van zijn eigen platen zou verwachten. Ik ben zelf ook heel erg benieuwd naar het resultaat van de samenwerking.”

Juist nu het spannend wordt, gaat Marg offline. “Nou, zo spannend is een opnameproces niet hoor. Het ontstaan van liedjes in mijn thuisstudio is volgens mij veel leuker. Daarnaast is het ook heel intensief om constant een webcam op je gericht te hebben en mensen op de hoogte te moeten houden.” 

Bekijk het Doe Mee-profiel van GRAM met onder meer alle YouTube filmpjes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12