Dret & Krulle in de winning mood Dret & Krulle in de winning mood

101 Barz wint Beeld en Geluid Award

, Atze de Vrieze

Dret & Krulle in de winning mood

101 Barz wint Beeld en Geluid Award

Atze de Vrieze ,

In december won hiphopduo Dret & Krulle de Grote Prijs in de categorie hiphop, gisteravond stond Dret weer met een bokaal in zijn handen. Het BNN-programma 101 Barz won een Beeld en Geluid Award in de categorie Multimedia.

101 Barz wint Beeld en Geluid Award

In december won hiphopduo Dret & Krulle de Grote Prijs in de categorie hiphop, gisteravond stond Dret weer met een bokaal in zijn handen. Het BNN-programma 101 Barz won een Beeld en Geluid Award in de categorie Multimedia. De rapper is weliswaar niet het gezicht van het programma – dat is Rotjoch – als cameraman en editor is hij belangrijk in de crew. De makers van het programma zien het als erkenning. “Het publiek weet al dat wij het grootste hiphopplatform van Nederland zijn, maar in de media heeft dat een tijdje geduurd. De cijfers liegen er niet om, maar ze snappen hiphop gewoon niet zo goed in Hilversum.”

De kracht van 101 Barz is dat het onversneden hiphop is, en dat bleek ook gisteren. Terwijl alle coryfeeën in pak bij de uitreiking zaten, zag de 101 Barz crew er lekker hiphop uit. “We hadden net een vakantie achter de rug. Rotjoch was ’s middags pas geland. Eerlijk gezegd hadden we ook niet verwacht dat iedereen zo opgedirkt zou zijn, maar het was goed zo.” Voor Dret is 101 Barz een volledige job. “Als het alleen studiosessies zouden zijn, zou ik elke week drie uur werken en weer naar huis gaan. Het zijn de reportages en andere items die tijd kosten. We steken er meer tijd in dan in ons contract staat, maar we doen het met liefde.”

Ook in zijn eigen muziek steekt Dret steeds meer tijd. De EP New Skool MC’s die hij met zijn broer Krulle maakte, is bij 101 Barz inmiddels 100.000 keer gedownload en bij Puna ruim 6.000 keer. De track Verder groeide uit tot een undergroundhit. “Die EP is goed ontvangen, door een veel breder publiek dan we hadden gedacht. De komende tijd hebben we opvallend veel shows in het zuiden van het land. Eindhoven, Dordrecht, Nijmegen, zelfs Antwerpen. Mensen waarderen kennelijk aan ons dat we een act zonder gimmick zijn. We hoeven geen gekke dingen te doen om op te vallen.”

Zelf komen Dret & Krulle uit Amsterdam Zuid-Oost. Ze zijn nauw verbonden met de Grote Prijs winnaars van vorig jaar – M.O. & Brakko – en platforms Bijlmerstyle en Samen Sterk records. Dat gaat verder dan hiphop; Bijlmerstyle heeft zelfs ambities in de Amsterdamse politiek. “Dat zijn vooral Robbie en Gikkels”, zegt Dret. “Zij hebben in het verleden al met allerlei mensen gesproken over problemen in de buurt, maar zien dat het niet helpt. We proberen iets goeds op te zetten, iets dat meer is dan een dom conceptje. Als een oude grijze kakker met een stropdas en een bril komt vertellen wat goed is voor de jeugd, dan werkt het niet.”

De mentaliteit van het moment ligt besloten in Dret & Krulle’s undergroundhit Verder. Geen politiek statement, maar een persoonlijke track. “Veeg het vuil van je schouders en ga”, zegt Dret. “Ik wil zeker niet zeggen dat mijn leven slecht is, maar het kan altijd beter. Winning mood? We zijn in de working mood. We zijn bezig met een tour en met een Bijlmerstyle project genaamd Pariaz. Dat zal een klein project zijn, ongeveer 7 tracks, in samenwerking met Killing Skills (producers, red.). Met een album hebben we geen haast. Zolang er continuïteit in zit, wachten we daar nog even mee. We gaan in elk geval serieus hard werken. Ik heb mijn borst vast nat gemaakt.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12