De Staat, C-Mon & Kypski, Textures en Moke krijgen een jaar MusicXport+ subsidie De Staat, C-Mon & Kypski, Textures en Moke krijgen een jaar MusicXport+ subsidie

Vernieuwd exporttraject MCN en Buma moet bands structureel over grenzen helpen

, Ingmar Griffioen

De Staat, C-Mon & Kypski, Textures en Moke krijgen een jaar MusicXport+ subsidie

Vernieuwd exporttraject MCN en Buma moet bands structureel over grenzen helpen

Ingmar Griffioen ,

Op Noorderslag wordt het eerste jaar MusicXport+ tegen het licht gehouden, maar de regeling gaat hoe dan ook op de schop. Voortaan worden bands en managers een jaar lang als koppel gesteund. "Een tourtje Italië doen we niet meer." Jazz en wereldmuziek maken ook kans. Veertien acts zijn gekozen, waaronder: De Staat, Moke, Textures, C-Mon & Kypski, Wende, Monsieur Dubois en Amsterdam Klezmer Band.

Vernieuwd exporttraject MCN en Buma moet bands structureel over grenzen helpen

Op Noorderslag wordt in een seminar het eerste jaar MusicXport+ tegen het licht gehouden, maar de regeling gaat hoe dan ook op de schop. Voortaan worden bands en managers een jaar lang als koppel gesteund, op basis van een ingediend plan.Voorheen werd op projectbasis gewerkt. "Een tourtje Italië doen we niet meer." Ook komen jazz- en wereldmuziek-acts nu in aanmerking voor steun. Zes acts op popgebied, plus acht (jazz/world) zijn geselecteerd, waaronder: De Staat, Moke, Textures, C-Mon & Kypski, Wende, Monsieur Dubois en Amsterdam Klezmer Band.

"We hebben eigenlijk één geheel gemaakt van MusicXport en MusicXport+", legt Peter Smidt namens Buma Cultuur uit. "Managers kunnen een jaarplan voor hun groep en voor henzelf indienen. Zo van: 'hier sta je nu en in een jaar wil je dit en dat bereiken'. Als wij dat honoreren krijg je een jaar lang steun, dus niet incidenteel zoals bij de eerder afgedankte toursupport." Volgens Smidt kunnen groepen voor losse toursubsidie nog wel terecht bij het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK+).

Smidt, die naast manager bij Buma Cultuur ook creatief directeur van Stichting Noorderslag is, vindt het nieuwe traject een logische stap. "We hebben bewust gekozen geen losse tours meer te steunen. In onze visie zet dat geen zoden aan de dijk zonder goed management en marketingsupport." In de eerste ronde zijn zes acts geselecteerd in de categorie 'pop in de breedste zin van het woord'. "We verwachten dat we de steun aan dit zestal met dit budget kunnen waarmaken. Later dit jaar volgt er waarschijnlijk nog een ronde."

De geselecteerde bands met hun managers:
De Staat (Arjo Klingens)
Moke (Karin Koopmans)
Wende (Elselinda Schouten)
Textures (Daniel Regan)
Laura Jansen (Robert Swarts)
C-Mon & Kypski (Nancy Poleon)

Daarnaast is er dus ook een selectieronde voor jazz- en wereldmuziekgroepen. "Omdat Buma Cultuur en Muziekcentrum Nederland zich ook voor jazz inzetten, hebben we geld vrijgemaakt voor MusicXport+ Jazz. Wereldmuziek leunt daar een beetje tegenaan."

De selectie jazz:
Tineke Postma
Monsieur Dubois
State of Monc
Peter Beets
Big Band Braam

Wereldmuziek:

Sexteto Canyengue
Amsterdam Klezmer Band
Quinteto Tango Extremo

Onderzoeksbureau Perfect & More presenteert vandaag ook de Nederlandse exportcijfers (in 2008 met 15% gestegen). Uit het rapport blijkt dat André Rieu, Tiësto, Armin van Buuren en Ferry Corsten weer de belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn. Verder zijn de sterren van dj's als Laidback Luke, Marco V, Sander Kleinenberg, Menno de Jong, Fedde Le Grand, Sander van Doorn en Richard Durand hard stijgende in het buitenlandse clubcircuit. Op rockgebied gaat Within Temptation nog altijd hard en verrichten volgens het rapport vooral Epica, Antillectual, Born From Pain, No Turning Back en Peter Pan Speedrock veel werk over de grenzen.

Volgend jaar wordt opnieuw de balans opgemaakt. Het is te hopen dat een aantal van de veertien geselecteerde acts dankzij de nieuwe aanpak dan haar naam in dit rijtje terugvindt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12