3VOOR12DRAAIT (week 1): Vampire Weekend, Adam Green, Jeffrey Lee Pierce eerbetoon 3VOOR12DRAAIT (week 1): Vampire Weekend, Adam Green, Jeffrey Lee Pierce eerbetoon

De favorieten van de redactie

, Erik Zwennes

3VOOR12DRAAIT (week 1): Vampire Weekend, Adam Green, Jeffrey Lee Pierce eerbetoon

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

Van de eerste DRAAIT van het jaar verwacht je een halfbakken opwarmertje. Het muzikale jaar moet toch nog beginnen, bijvoorbeeld op Eurosonic/Noorderslag. Meer nee hoor, de eerste hits zijn al daar. Te beginnen met Album van de Week Vampire Weekend's Contra.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week
The Mad Trist – Pay The Piper (PIAS)

3VOOR12 Album van de week
Vampire Weekend – Contra (XL/V2)

3FM Megahit
Go Back To The Zoo - Electric (Universal)


TOP 10:

1. Vampire Weekend – Contra (album, XL/V2)
"Net wat pretentieuzer en ingewikkelder dan op hun debuut, maar wel goed" (Atze de Vrieze)
"Zo'n stem die irritant snel kan vervelen, maar dat toch niet doet, dankzij de verpakking" (Ron van der Sterren)
"Knap dat je een gelaagde popplaat zo fris kan laten klinken" (Stephan van Peursem)

2. Adam Green - Minor Love (Rough Trade/Konkurrent)
"Adam Green is een held die elke twee jaar een sterk album voor een klein publiek uitbrengt" (Erik Zwennes)
"Hij is anders dan anders: Zijn luie stem, de muzikale variatie, en uiteraard de gave met zijn met humor doorspekte teksten de grauwe middelmaat te ontstijgen" (Martijn van der Vlist)
"Adam Green is gegroeid van het slimste jongetje van de klas wat altijd maar grappig probeerde te zijn naar een man die slim genoeg is om zijn liedjes voor zichzelf te laten spreken" (Stephan van Peursem)

3. We Are Only Riders - The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project (Glitterhouse/Munich)
"Prachtig eerbetoon aan The Gun Club-frontman Jeffrey Lee Pierce" (Martijn van der Vlist)
"Voor mensen die genieten van donkere winterdagen en die eigenlijk niet willen dat het lente wordt" (Stephan van Peursem)

4. Hole Live @ Paradiso 1995
"Om even te mijmeren en alvast vooruit te kijken naar 21 februari" (Martijn van der Vlist)

5. Mayer Hawthorne - You Ain't Lovin' Ain't Pleasin' Nothin' (potentiele single, Stones Throw)
"Als de plugger deze albumtrack eens als single zou uitdelen in Hilversum, heeft de Mayer een dikke hit te pakken"

6. Shining - Blackjazz (Indie Recordings)
"De sensatie van Eurosonic 2010?" (Erik Zwennes)

7. Broken Bells - The High Road (single, Columbia/Sony)
"Relaxed als Beck, nieuwerwets geproduceerd, maar bovenal zwaar mooi gezongen" (Menno Visser)

8. The Flaming Lips, Stardeath & White Dwars – The Dark Side Of The Moon (album, Warner)
"The Flaming Lips zijn de Pink Floyd klassieker te lijf gegaan met een gasbrander" (Atze de Vrieze)

9. Love is All - Kungen (Polyvinyl/EMI)
"Wat een geweldige indiehit. Laat dit alsjeblieft de doorbraak van deze Zweden betekenen" (Erik Zwennes)

10. Cold War Kids - Audience (Behave Yourself EP, V2)
"Simpelweg een zwak voor hun moderne blues met bloedend, bloedend hart" (Menno Visser)


DE LIJSTJES


JONA ROVERS DRAAIT:


Self Collapse - The Affliction (EP, eigen beheer)
Op een donker, jazzy tussenstuk af en toe (‘The Affliction’ of ‘Mechanical Process’) na, gaan deze gasten flink tekeer. In de gezegevierde Necrophagist, Braindrill, Fleshgod Apocalypse of The Shattering traditie wordt ijselijk strak gespeeld, vol staccato riffs, afgemeten grooves en vette drum(break)s. Canada staat bekend om haar technisch goed onderbouwde bands, en Self Collapse is daarop zeker geen uitzondering. Fantastische eerste EP!

Engorriment - Promo (demo, eigen beheer)
Als je op het idee zou komen om ‘Engorriment’ te googlen, levert de eerste treffer je een suggestie voor ‘Engorgement’ op, met daarbij bovenaan een site over borstvoeding, hoe vind je die! Als een traag broertje van Infernal Revulsion maakt het Spaanse Engorriment de vermoedens die je bij zo’n naam hebt waar: diep pruttelend, zwaar groovend en smerig beukende death metal van het zieke soort. Voor een selecte groep fans…

Hysteria - When Believers Preach Their Hangman's Dogma (album, Trendkill Recordings)
Even wennen aan de iets te harde vocals en lichtelijk neppe drums, want daarachter schuilt een werkelijk prachtige plaat. Flarden Gothenburg-sound (wat een sfeer in ‘The Unholy Creation’, bijna oude At The Gates!) met elementen uit de moderne metalcore (niet te veel), op een basis van flitsend technische death metal (denk aan Hour of Penance bijvoorbeeld). Als er nog mensen zijn die death metal kopen, is dit een verantwoorde aanschaf. Anders gewoon snel downloaden via.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Vampire Weekend – Contra (album, XL/V2)
Geen andere band zet zo nadrukkelijk in zijn bio welke studie welk bandlid gedaan heeft. Ook op hun tweede album Contra doen de New Yorkers ontzettend hun best om het slimste jongetje van de klas te zijn. Net wat pretentieuzer en ingewikkelder dan op hun debuut, maar wel goed. Mijn favoriet is White Sky.

The Flaming Lips, Stardeath & White Dwars – The Dark Side Of The Moon (album, Warner)
The Flaming Lips zijn de Pink Floyd klassieker te lijf gegaan met een gasbrander. Hun integrale uitvoering is net wat raarder en donkerder. Met Henry Rollins als voorzanger en Peaches als engeltje.

Delphic – Doubt (single, V2)
Deze Britse band beheerst de synthesizer zoals Bloc Party dat dolgraag zou willen. Kijk Kele, het is eigenlijk een stuk eenvoudiger dan jij denkt. Je zoekt het veel te moeilijk.


MENNO VISSER DRAAIT:

Broken Bells - The High Road (single, Columbia/Sony)
Producer Dangermouse met frontman van The Shins: het eerste echt mooie Liedje van het jaar. Relaxed als Beck, nieuwerwets geproduceerd, maar bovenal zwaar mooi gezongen.

Cold War Kids - Audience (Behave Yourself EP, V2)
Simpelweg een zwak voor hun moderne blues met bloedend, bloedend hart.

3OH!3 feat. Katy Perry - Starstrukk (single, Warner)
Waarom ook het jaar uebercredible beginnen? Topproductie, fluitjesgimmick, als je dan toch een hit wilt schrijven, doe het dan zo.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Love is All - Kungen (Polyvinyl/EMI)
Wat een geweldige indiehit. Laat dit alsjeblieft de doorbraak van deze Zweden betekenen.

Shining - Blackjazz (Indie Recordings)
De sensatie van Eurosonic 2010? In openingstrack The Madness and The Damage Done lijkt de wrede wederopstanding van het Vlaamse Millionaire een feit.

Adam Green - Minor Love (Rough Trade/Konkurrent)
Een genie of een gek? Beiden! Adam Green is een held die elke twee jaar een sterk album voor een klein publiek uitbrengt. Nu nog meer lo-fi en subtieler in zijn humor, maar oh zo sterk.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Menno Vissers muzikale nieuwjaarskaarten, up en slow
Ik heb t voorrecht om elk jaar een muzikale nieuwjaarskaart te ontvangen van onze muzieksamensteller. Elk jaar geeft ie zijn persoonlijke svhj top 50 weg, elk jaar verpakt zoals alleen Menno het kan. I'm sure 2010 won't sock Menno!

300 cd's uit 1998-2004
Voor t laatst doorgecrosst, want inmiddels al weggegeven. Teveel om bij naam te noemen, maar weet zeker dat neefje Luuk alles wat echt goed is eruit zal filteren. Dag plastic muziek.

Vampire Weekend – Contra (album, XL/V2)
Zo'n stem die irritant snel kan vervelen, maar dat toch niet doet, dankzij de verpakking.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Adam Green - Minor Love (Rough Trade/Konkurrent)
Al sinds The Moldy Peaches ben ik verliefd op Adam Green. Hij is anders dan anders: Zijn luie stem, de muzikale variatie, en uiteraard de gave met zijn met humor doorspekte teksten de grauwe middelmaat te ontstijgen. Maar, bij zijn vorige album Sixes & Sevens sloeg de verveling plots een beetje toe. Ik kende het wel. Godzijdank herstelt Green zich op Minor Love grotendeels, al haalt hij helaas zijn oude niveau niet meer.

Hole Live @ Paradiso 1995
Het legendarische concert van Courtney en haar Hole in Paradiso (1995) staat 'gewoon' bij ons in de archiefkast, en nu ook weer even online. Gewoon, om even te mijmeren en alvast vooruit te kijken naar 21 februari. De vraag is: weet ze zich dan wel te gedragen?

We Are Only Riders (Glitterhouse/Munich) 
Prachtig eerbetoon aan The Gun Club-frontman Jeffrey Lee Pierce  met onder anderen Nick Cave en Mark Lanegan. Maar vooral Lydia Lunch steelt met een tranentrekkende snik de show. Pikkedonker album!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Adam Green - Minor Love (Rough Trade/Konkurrent)
Adam Green is gegroeid van het slimste jongetje van de klas wat altijd maar grappig probeerde te zijn naar een man die slim genoeg is om zijn liedjes voor zichzelf te laten spreken. Met zo nu en dan een knipoog, dat dan weer wel.

Vampire Weekend - Contra (XLO/V2)
Nog meer slimme jongentjes met een uitmuntend gevoel voor goede liedjes en melodieën. Nergens vanzelfsprekend maar toch niet gezocht anders. Knap dat je een gelaagde popplaat zo fris kan laten klinken. Vanaf dinsdag op de luisterpaal.

We Are Only Riders - The Jeffrey Lee Pierce Session Project (Glitterhouse/Munich) 
The Gun Club heb ik nooit bewust meegemaakt. Ik was simpelweg te laat toe aan de intensiteit van Jeffrey Lee Pierce en zijn band. Nu ben ik te laat om ze ooit nog live te zien. Deze plaat met onuitgebrachte nummers verzacht het leed een klein beetje. Geïnterpreteerd en afgemaakte door o.a. Nick Cave en Mark Lanegan. Voor mensen die genieten van donkere winterdagen en die eigenlijk niet willen dat het lente wordt.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Kitty, Daisy & Lewis, live @ Melkweg, Amsterdam 29-12-2009
Op de valreep van het jaar nog een memorabel hoogtepunt in de volgeplempte oude zaal. De zusjes en broer Durham leggen een grote instrumentale techniek aan de dag en laten het niet bij een instrument. Begeleid door hun ouders blazen ze rockabilly, bluegrass, swing, blues en rock 'n roll een heel nieuw leven in. De Melkweg hangt vanaf de eerste tot de laatste noot aan hun welgetuite lippen en ontploft bij Going Up The Country.

Haribo Macht Kinder Froh - Highfives And Breakdowns (song, MySpace) 
Al was het maar vanwege de geniale bandnaam. Maar newjack-core/breedown/electro?!? Het zal wel. De hitgevoelige soundtrack voor de postdropgeneratie staat op MySpace.

Acid Junkies - Kinetic (2Junxion-remix) 
Smile! De Acid Junkies staan nog altijd garant voor de betere, pompende electro-techno. Op de nieuwe Kinetic ep vind je ook deze zwaar heftige remix van 2Junxion.


BART SNOEREN DRAAIT:

Isbells - Live @ Rotown 7-1-2010
Belgie heeft zijn eigen Bon Iver, en die doet niet onder voor de Amerikaanse. Verstilde pracht noemt men dat geloof ik. Isbells kreeg Rotown muis- en muisstil.

Beach House - Teen Dream (V2)
Ook dit noemt men verstilde pracht geloof ik. Ik vind het gewoon erg mooi.

Mayer Hawthorne - You Ain't Lovin' Ain't Pleasin' Nothin' (potentiele single, Stones Throw)
Als de plugger deze albumtrack eens als single zou uitdelen in Hilversum, heeft de Mayer een dikke hit te pakken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12