0ne Trick Pony schrijft frustraties en verdriet van zich af 0ne Trick Pony schrijft frustraties en verdriet van zich af

Jonge Friezin op 3VOOR12 Noorderslagpodium

, Erik Zwennes

0ne Trick Pony schrijft frustraties en verdriet van zich af

Jonge Friezin op 3VOOR12 Noorderslagpodium

Erik Zwennes ,

Dit jaar heeft 3VOOR12 weer een avond vol topbands geprogrammeerd tijdens Noorderslag 2010. Tot Noorderslag stellen we de artiesten (opnieuw) aan je voor. De opener in de Groningse Oosterpoort is een achttienjarige Friezin. Anne-Fleur Kan noemt zich op het podium 0ne Trick Pony.

Jonge Friezin op 3VOOR12 Noorderslagpodium

Vorig jaar debuteerde een achttienjarige Friezin op Lowlands. Anne-Fleur Kan, een iele lange blonde vrouw. Op het podium noemt ze zich 0ne Trick Pony. Haar vader huilde tijdens het optreden "dat doet hij altijd". Na het festival werd ze ook uitgenodigd op het eilandfestival Into the Great Wide Open op Vlieland en enkele maanden later staat ze op het VPRO 3VOOR12 podium op showcasefestival Noorderslag. "Ik ben filmpjes op YouTube gaan zetten, omdat ik niet voor een publiek durfde te spelen. Door een hacker ben ik nu alles kwijt."

"Mijn grootste droom was om ooit eens op Lowlands te spelen... dus ik kan eigenlijk wel stoppen," lacht ze. "Ik zou dit voor altijd willen doen. Ik hoef er niet per se mijn brood mee te verdienen." Amper twee jaar schrijft Anne-Fleur liedjes. Ze heeft wat pianoles gehad en volgt nu zangles. Voor haar optreden op Lowlands oefende ze extra lang met haar lerares. "Ik droomde dat ik naakt op het podium stond."

Haar liedjes zijn kleine sprookjes en absurde verhalen. Over een vrouw die verandert in een zeemeermin, of over een drenkeling die al het water in zee opdrinkt. In haar 'hit' bezingt de jonge vrouw haar penis. Anne-Fleur is fan van The Dresden Dolls, een Amerikaanse theatrale rockband, maar ook van Leonard Cohen en zangeres Regina Spector.

"Ik had net mijn VWO-diploma gehaald toen mijn trotse moeder brutaal mailde naar Mojo.  Ze hoopte een ontmoeting voor mij met Regina Spector te regelen, in haar mail stonden links naar mijn YouTube filmpjes. Het is toen niet gelukt, maar een boeker bij Mojo was onder de indruk van mijn liedjes. Hij belde mijn moeder die me daarna vertelde dat ik op Lowlands kon spelen. Ik geloofde haar helemaal niet, maar ze bleef zo blij voor me. Toen ben ik enorm hard gaan gillen, het was echt een enorm mooi eindexamenkado."

Haar optreden beleefde Anne-Fleur in een roes. "Het was zo snel voorbij. Ik was bang dat er niemand zou staan, maar er stonden veel mensen die aan het eind gingen meezingen en klappen." Na dat festival werd ze uitgenodigd voor het festival op Vlieland en nu dus op Noorderslag. Toch denkt de zangeres nog niet aan een band, een album en een tour. "Ik neem zelf wel eens wat op, maar omdat ik nog maar twee jaar bezig ben wil ik mezelf eerst ontwikkelen voordat ik dingen op ga nemen. Ik heb nu een tussenjaar en loop open dagen van conservatoria af. Ik ga toelating doen voor de Amsterdamse Kleinkunstacademie. We zien wel hoe het loopt."

Tot die tijd filmt ze zichzelf achter de piano, als een alternatieve variant op YouTube wereldster Esmée Denters. "Ik durfde niet voor anderen te spelen, maar wel voor een webcam. Steeds meer mensen gingen mijn filmpjes bekijken. Als je niet zoveel speelt is het een mooie manier om te weten hoe mensen reageren op je muziek. Nu heb ik geen moeite meer met een publiek." Recent werden haar sites gehackt en vanwege een gecrashte computer is ze alle filmpjes van de afgelopen twee jaar kwijt. "Verschrikkelijk. Ik durfde eerst geen nieuwe accounts aan te maken. Nu heb ik weer een Youtube-kanaal, maar ik ben bang dat die persoon er toch weer achter komt." Anne-Fleur heeft de frustratie en het verdriet van zich afgeschreven met het nummer 'What's Your Problem'. "Zo werkt het bij mij: dingen die ik meemaak vergroot ik sterk uit. Zo probeer ik iets neer te zetten wat heel tegenstrijdig lijkt, maar in mijn hoofd heel normaal is."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12