Le Guess Who? betrekt bezoekers bij programmering

“Het moet geen Bob en Johan feestje worden”

Fiona Fortuin ,

Het Utrechtse Le Guess Who? festival betrekt zijn publiek bij de samenstelling van het programma. Voor de aankomende editie in november vraagt de organisatie om vooral zoveel mogelijk tips te sturen. “Kijk, we zijn wel zo arrogant dat we vinden dat we zelf de beste keuzes kunnen maken, maar we nemen alle tips serieus."

“Het moet geen Bob en Johan feestje worden”

Het Utrechtse Le Guess Who? festival betrekt zijn publiek bij de samenstelling van het programma. Voor de aankomende editie in november vraagt de organisatie om vooral zoveel mogelijk tips te sturen. “Johan (Gijsen, medeprogrammeur, FF) en ik kennen ook niet alles”, zegt organisator Bob van Heur. “En het moet ook geen Johan en Bob feestje worden.”

Vorig jaar stonden de twee ook open voor suggesties, alhoewel er toen niet heel veel tips binnen zijn gekomen. Toch stonden acts als Nice Nice, Luke Abbott en Big A, Little A ook toen op het programma op aanraden van derden.

Na een eerste oproep op Twitter afgelopen weekend voor de editie van 2010 zijn er inmiddels al dertig mails binnengekomen. “Die nemen we allemaal serieus. Kijk, we zijn wel zo arrogant dat we vinden dat we zelf de beste keuzes kunnen maken. We zullen dan ook zeker de uiteindelijke beslissing maken. Maar het is nog erger als je je publiek helemaal geen inbreng geeft. We proberen bands, scenes en publiek aan elkaar te koppelen en aan elkaar voor te stellen. Dit is alleen mogelijk wanneer je niet vanuit een ivoren torentje je festival programmeert.  In ons eerste programmaboekje schreven we dat we een ‘ever changing format’ hebben, waarmee we bedoelen dat het format ondergeschikt is aan de bands. Daar staan we nog altijd achter.”

Uit de eerste tips heeft Le Guess Who? al een paar mooie namen weten te vissen. “Eén act die bij mij nog onbekend was, kan best een goede afsluiter zijn voor de zondag in De Helling. Daarnaast heb ik een aantal namen doorgekregen waar ik zelf nog niet aan had gedacht, maar wel goed kunnen passen.” De beste tips komen op een longlist terecht met 500 bands.

Van Heur denkt met zijn festival uit te groeien tot misschien wel de Primavera van Nederland. Primavera is het Spaanse festival dat jaarlijks in mei plaatsvindt en dit jaar bands als Grizzly Bear, Yeasayer, Cold Cave en Shellac op de line-up heeft staan. “Qua grootte kunnen we daar misschien niet naartoe groeien, maar wel in houding. Vorig jaar hebben we een grote stap gemaakt. Voor het eerst heb ik als organisator echt het gevoel met iets unieks en toonaangevends bezig te zijn.” Om de Nederlandse Primavera te worden, vindt Van Heur het niet nodig om dichter naar de data van het Spaanse festival te schuiven. “November is een mooie periode voor ons festival. De ego’s van mensen regenen weg, waardoor bij binnenkomst de focus echt op de bands ligt.”


Mailadres waar je tips  naartoe kunt sturen: info at distortedchannel dot nl
De data voor Le Guess Who Festival 2010 is geprikt op 25-28 november.