3VOOR12DRAAIT (wk 6): Spoon, Willem, The Dillinger Escape Plan

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

3VOOR12 neemt niet voor niets het optreden van Spoon op in beeld en geluid, 18 februari in Paradiso. Transference is alweer het zevende album van de band, toch flikken ze het weer.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll (A-Trak remix) (Beatport.com)

3VOOR12 Album van de Week
Spoon - Transference (Anti/Epitaph)

3FM Megahit
The Heavy - How You Like Me Now (PIAS)


DE TOP 10:

1. Spoon - Transference (Anti/Epitaph)
Een typische groeiplaat noemt men dit. (Bart Snoeren)
Spoon blijft een bizarre mix van enorm toegankelijke popliedjes met een twist die de grote massa ook deze keer op afstand zal houden. (Ron van der Sterren)

2. Willem (The Opposites) - Licht Uit (single) (TopNotch/Universal)
Na Broodje Bakpao van Twan is het nu de beurt aan de andere Opposites voorman Willem voor zijn eerste single Licht Uit. (Bart Snoeren)
Oe, wat is ie corny, die 80s discobeat van SoundG8, maar ik val er als een blok voor. (Atze Vrieze)

3. The Dillinger Escape Plan live @ Paradiso 9-2-2010
Ik was onder de indruk van Mastodon, afgelopen zaterdag in de Melkweg. Maar dan zie je een paar dagen later Dillinger Escape Plan; intensiteit van een geheel andere orde. (Fiona Fortuin)
De nacht na het concert niet geslapen. (Ron van der Sterren)

4. The Brian Jonestown Masacre - Who Killed Sgt. Pepper (A Records/Bertus) 
Gruizig en opzwepend. En dat terwijl je al twee decennia bezig bent. (Stephan van Peursem)
Als ik even snel tel is dit de 13e studioplaat van de band die zich zijdelings vernoemde naar een massa-zelfmoord van een sekte. (Erik Zwennes)

5. Die Antwoord – $O$ (album)
Ik ben je vlindertje Ninja, ik heb je bescherming nodig. Moet een grap zijn toch, Die Antwoord. (Atze de Vrieze)

6. Sir Ian - Apathology (Dying Giraffe)
Zondag presenteert Bart Hoevenaars in hometown Rotterdam zijn eerste solo-album. Verwacht geen muziek a la Mono, zijn vorige band. Bart lijkt op Apathology meer zijn gevoel te volgen. (Martijn van der Vlist)

7. Blaudzun - Seadrift Soundmachine (album, V2)

Blaudzun doet een Moss. (Menno Visser)

8. Awakenings 06-02-2010 Klokgebouw, Eindhoven
Mijn hoogtepunten: Makam, langzaam en sexy. Redshape ingehouden, Mathias Kaden de glimlach, de funk en dus de mooie meisjes. (Atze de Vrieze)

9. Pantha du Prince - Black Noise (Rough Trade/Konkurrent)
Mooie nieuwe van Pantha du Prince, met vocalen geleend van Pandabear. Werkelijk prachtige combinatie. (Fiona Fortuin)

10. THC Recordz - Mixtape vol.2 (THC Recordz/Top Notch/Universal)

THC Recordz begint pas. 2010 wordt het jaar van de rerelease van Rocks' soloalbum, van de release van RB's De Onderbaas en van Artikel 141. (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:

Blaudzun - Seadrift Soundmachine (album, V2)
Blaudzun doet een Moss: eerst een rukdebuut maken en dan keihard terugslaan met je tweede. De Utrechter heeft de weg naar Beirut gevonden.

The Soft Pack - More Or Less (albumtrack, The Soft Pack, V2)
Surfriedeltjespop voor een ieder die de sneeuw zat is.

Plan B - Stay Too Long (single, 679/Warner UK/iTunes NL)
Mars geeft nieuwe energie, Plan B heeft heel wat in zijn mars. Eentje voor de afdeling radiohits.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Shearwater - The Golden Archipelago (Matador/V2)
Net als al zijn voorgangers betoverend van begin tot eind. Niet altijd even makkelijk, dus neem er de tijd voor....Mooiste nummer op The Golden Archipelago is Castaways. En de schoonheid van de albumhoes gaat niet overtroffen worden dit jaar...

Sir Ian - Apathology (Dying Giraffe)

Zondag presenteert Bart Hoevenaars in hometown Rotterdam zijn eerste solo-album. Verwacht geen muziek a la Mono, zijn vorige band. Bart lijkt op Apathology meer zijn gevoel te volgen. Intiem en harmonieus, soms zelfs ingenieus. Check Sir Ian ook op de Hollandse Nieuwe-compilatie.

The Irrepressibles - Mirror Mirror (V2)
Kijk al een tijd uit naar dit debuutalbum van The Irrepressibles. Ze overrompelden mij een aantal jaar geleden met In This Shirt, de filmmuziek bij The Forgotten Circus. Het duurde even, maar het wachten wordt met Mirror Mirror rijkelijk beloond: theatraal, excentriek en bovenal genre-overstijgend. Gaat dat horen!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Action Beat
Na een fijne slotshow met drie gitaristen, drie drummers en een bassist op State-X New Forms komen ze weer terug: de Britse punky noise-wave-groep Action Beat is bevestigd voor Incubate 2010. September is nog ver weg, MySpace biedt uitkomst.

Lee 'Scratch' Perry @ Metropop Lausanne
3VOOR12 nam de onvolprezen dubmeester op in de buurt van zijn huidige 'secret laboratory': in Lausanne. Lee 'Scratch' Perry introduceerde de drumcomputer in reggae en is met King Tubby grondlegger van de dub. Bob Marley, Max Romeo; vrijwel iedere belangrijke reggae-artiest uit de jaren '60 en '70 heeft met 'The Upsetter' gewerkt. De Jamaicaan mag dan in Zwitserland wonen; hij paart nog altijd genialiteit aan gekte. Spacen.

 11 bands in 4 dagen: Suimasen, Neon Rainbows, I am Oak & Eklin
Van donderdag t/m zondag kwamen in Utrecht elf acts op m'n pad: van de gekte van noiseband tot Railcars tot een fenomenale close harmony groep met liedjes uit de jaren '30. De top 4 bestond uit Ned. bands:
- Suimasen: Eindhovense rockgroep plant vinyl release van uitstekend comeback album Stay.
- Neon Rainbows: Vervolg op Feverdream, Rotterdammers klinken nu voller en spannender dankzij extra gitarist.
- I am Oak: Na onvaste start beklijven de stemmige folksongs steeds meer, album eind april verwacht
- Eklin: Adept 3.0, nu met zangeres, die dromerige triphoplijnen zingt en meer gelaagde electronoise


BART SNOEREN DRAAIT:


Spoon - Transference (Anti)
Een typische groeiplaat noemt men dit. Wat bij mij ook met de dag groeit is de zin om Spoon live te zien, want daar hebben we erg lang op moeten wachten. Volgende week 3voor12 presenteert...Spoon in Paradiso, en de kaarten kun je natuurlijk bij ons winnen.

Willem (The Opposites) - Licht Uit (single) (TopNotch/Universal)
Na Broodje Bakpao van Twan is het nu de beurt aan de andere Opposites voorman Willem voor zijn eerste single Licht Uit. Licht Uit is subtieler, recht door zee en net zo verslavend als hetgeen waar het nummer het over gaat.

Yeasayer - Odd Blood (PIAS)
Deze plaat kan ik eigenlijk wel gewoon voor de rest van het jaar in mijn draait blijven zetten.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Willem ft Big2 (aka The Opposites) – Licht Uit (single, Top-Notch/Universal)
Oe, wat is ie corny, die 80s discobeat van SoundG8, maar ik val er als een blok voor. Licht Uit is het nieuwe anthem voor mensen die vol overgave dingen die eigenlijk niet goed voor ze zijn. Wij allemaal dus.

Awakenings 06-02-2010 Klokgebouw, Eindhoven
Ik was zo laf om niet tot zeven uur in het Klokgebouw te blijven hangen. Toen ik naar mijn auto liep heb ik nog even bewonderend staan kijken naar de bezwete ramen, die stonden te trillen in hun sponningen. Mijn hoogtepunten: Makam, langzaam en sexy. Redshape ingehouden, Mathias Kaden de glimlach, de funk en dus de mooie meisjes. Vervolgens zonder omkijken de diepte in met Klock & Dettmann, twee shirts zonder hals en zonder opdruk. Het was een mooie editie. De sets staan online.

Die Antwoord – $O$ (album)
Ik ben je vlindertje Ninja, ik heb je bescherming nodig. Moet een grap zijn toch, Die Antwoord. Maar wel een goede grap, uitgevoerd door drie rappende Zuid-Afrikanen, voor wie het leven een videogame is. Kunnen deze gasten niet bij de opening van het WK optreden, in plaats van die verantwoorde werelmuziekgrootheden?


FIONA FORTUIN DRAAIT:

The Dillinger Escape Plan live @ Paradiso 9-2-2010
Ik was onder de indruk van Mastodon, afgelopen zaterdag in de Melkweg. Maar dan zie je een paar dagen later Dillinger Escape Plan; intensiteit van een geheel andere orde en elke keer weer indrukwekkend. Een uur van te voren had ik nog een fijn gesprek met zanger Greg. Kreeg een omhelzing na afloop, nog spierpijn van de massa spieren die mij omringden. Noem deze band geen gevoelloze types, dat maakt ze pas echt boos.

Dimlite @ Viral Radio, Trouw
Bijna zo onnavolgbaar als The Gaslamp Killer, maar dan live en fijner.

Pantha du Prince - Black Noise (Rough Trade/Konkurrent)
Mooie nieuwe van Pantha du Prince, met vocalen geleend van Pandabear. Werkelijk prachtige combinatie.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

The Dillinger Escape Plan - live in Paradiso 9-2-2010
Vorig jaar was het Amerikaanse periferiepop ten top met Grizzly Bear enzo. Allemaal heel mooi, maar ik was wel toe aan iets anders en Dillinger Escape Plan levert het gewenste. De nacht na het concert niet geslapen. Een uur Dillinger Escape Plan is nog steeds genoeg informatie om vijf uur van wakker te liggen. Tel daarbij op dat er op het nieuwe album ook meezingers staan voor mensen zonder een 8 voor Wiskunde en je snapt t. De hele nacht die refreintjes in stilte schreeuwen, heerlijk.

The Album Leaf - A Chorus Of Storytellers

Die winter, ik vind het heerlijk. Maar geeft toe, het wordt weer tijd voor blaadjes aan de bomen.

Spoon – Transference
Spoon blijft een bizarre mix van enorm toegankelijke popliedjes met een twist die de grote massa ook deze keer op afstand zal houden. Jammer, voor die massa.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Brian Jonestown Massacre - Who Killed Sgt. Pepper (cd, A Records)
Als ik even snel tel is dit de 13e studioplaat van de band die zich zijdelings vernoemde naar een massa-zelfmoord van een sekte. 13 mei spelen ze in de Melkweg. Er staan 13 nummers op de nieuwe plaat en ojah...Who Killed Sgt. Pepper is een geweldig album. Ga gewoon luisteren, kuht.

THC Recordz - Mixtape vol.2 (THC Recordz/Top Notch/Universal)
THC Recordz begint pas. 2010 wordt het jaar van de rerelease van Rocks' soloalbum, van de release van RB's De Onderbaas en van Artikel 141. Lees hier meer http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/43095788 en luister de plaat voor een prettig voorproefje.

The Soft Pack - S/T (Coop/V2)
Bij de eerste luisterbeurt hoor je een geinig indiebandje, de tweede en derde keer blijft er wat hangen. Maar pas na een aantal keer deze plaat op repeat te hebben gehad, hakt 'ie er goed in. The Soft Pack heeft een aanstekelijke topplaat gemaakt.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Pawel - Pawel (Dial/Kompakt/NEWS)
Net niet zo mooi als het prachtige nieuwe album van Pantha du Prince (zie de draait van vorige week), maar zeker een mooi en sfeervol electronica plaatje.

Field Music - Field Music (Measure)
Ik vind die nieuwe Field Music pretentieus. Normaal zou ik dit album dus hoogst irritant vinden. Nu niet dus. Nu vind ik het o zo leuk dat deze Britse jongens de slimste jongens van de klas proberen te zijn.

The Brian Jonestown Masacre - Who Killed Sgt. Pepper (A Records/Bertus) 
Gruizig en opzwepend. En dat terwijl je al twee decennia bezig bent. Met de energie van jonge honden als oude rotten je op je 13e album jezelf toch nog verbeteren.