3VOOR12 Draait (week 50): Song van het Jaar 2010 3VOOR12 Draait (week 50): Song van het Jaar 2010

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (week 50): Song van het Jaar 2010

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van de week:
Shackleton - Fabric 55 (Fabric/NEWS)

3VOOR12 Single van de week:
Geen in verband met Serious Request

3FM Megahit:

Geen in verband met Serious Request


DE TOP 10:


1. Song van het Jaar uitzending, live in Melkweg 16-12-2010
"Hoogtepunten: Balthazar, Tim Knol, Sterrenstof van De Jeugd Van Tegenwoordig, die een Gouden Luisterpaal in ontvangst mochten nemen" (Willem van Zeeland)
"Balthazars uitvoering van Zebra  was misschien nog wel mooier dan het origineel van Beach House." (Ingmar Griffioen)
"Moss maakte indruk met hun Washed Out Cover, maar Balthazar blies werkelijk alles weg met hun prachtige versie van Beach House's Zebra. Het was een mooie avond." (Atze de Vrieze)
"De optredens van Tim Knol, Moss en vooral het Belgische Balthazar smaakte naar meer. Vooral de cover van The xx's Zebra van laatstgenoemde maakte heel, heel veel indruk." (Tomas Delsing)
"Goede sfeer, goede bands, goede songs, goede avond." (Stephan van Peursem)

2. DJ Sandeman Song van het Jaar, The Remixx 2010
"Een absoluut episch begin met Balthazar, De Jeugd en Kanye, maar eigenlijk blijft het van begin tot eind een gevecht tussen de beste songs van het jaar om het mooiste stukje van de mix te pakken." (Christiaan Walraven)
"Hoe een heel matig popjaar toch top kan klinken...klasse!" (Menno Visser)
"Het zal 'm best wel weer wat slapeloze nachtjes hebben opgeleverd, maar ook dit jaar heeft ons aller dj Sandeman weer een grootse jaarmix afgeleverd" (Tomas Delsing)

3. John Cage in 3VOOR12 Draait en DWDD
"Op de redactie is de hele middag gezinspeeld op een coverband of remixversie, uiteindelijk werd ´gewoon´ de echte versie gedraaid." (Tomas Delsing)
"TV-moment van het jaar wat mij betreft: pianist Reinbert de Leeuw mag bij De Wereld Draait door uitleg geven over John Cage's beroemde stuk 4:33, dat bestaat uit 4:33 stilte." (Atze de Vrieze)

4.
Applescal - Welcome To The Woods  (ep, Traum Schallplatten)
"Fijne nieuwe EP van deze jonge Amsterdammer. Sfeervolle en speelse techno met een mooie melancholische onderlaag. Goed bezig die jongen." (Stephan van Peursem)

5.
The Medics @ 3VOOR12 Utrecht Awards, EKKO, 11-12-2010
"De 3VOOR12 Selecteert van deze maand heeft naast een aantal hele sterke popsongs ook de podiumshow al in huis om het te maken. Check ze ook op de gang bij Eric Corton." (Ingmar Griffioen)

6. The Van Jets - Teevee (single)
"The Van Jets uit Oostende staan al twee weken op nr 1 in De Afrekening van Studio Brussel, met deze fraai single die van mij ook een hit mag worden in Nederland. Ze spelen op Eurosonic." (Willem van Zeeland)

7.
Neon Indian - Children Of The Revolution (Stereogum)
"Chillwave wunderkind Neon Indian covert een van mijn favoriete glamrockliedjes uit de jaren zeventig: Children Of The Revolution. Heel goed!" (Atze de Vrieze)

8.
Zoon van Snook - (Falling From) The Nutty Tree (album, Mush/Konkurrent)
"Gefreakte elektronica, rare beats, fijne bijgeluidjes en vreemde naam; meer moet dat soms niet zijn." (Stephan van Peursem)

9.
The Benelux - Girl Singer (ep, Non Records)
"Deze EP bevat twee hele toffe tracks en geweldige remixes door Bear, Palmbomen en The Walk & Rogerseventytwo." (Christiaan Walraven)

10.
NL hiphop op de Luisterpaal: Gikkels en Sillo
"Dat het goed gaat met de Nederlandse hiphop blijkt niet alleen uit de sterk bezette Grote Prijs-finale van afgelopen zaterdag. Er komen ook buiten de erkende labels heel veel goede NL hiphop-releases uit. Twee daarvan staan nu op de Luisterpaal." (Ingmar Griffioen)


DE LIJSTJES:

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Balthazar & Moss @ Song van het Jaar, Melkweg, 16-12-2010
Geslaagde zet, die verhuizing van de Song van het Jaar naar de Melkweg. Volle bak aan de Lijnbaansgracht en het onstuitbaar keuvelende muziekwereldje werd getrakteerd op zeven optredens, waarbij die van Tim Knol en Go Back To The Zoo niet onvermeld mogen blijven en Moss en Balthazar er bovenuit staken. Balthazars uitvoering van Zebra  was misschien nog wel mooier dan het origineel van Beach House.

The Medics @ 3VOOR12 Utrecht Awards, EKKO, 11-12-2010
Mooie awards-avond in een vol EKKO, met uitstekende winnaars en goede optredens van Belly Says (nieuwe band rond songwriter) Erny Green, de hele Hof van Jaeden stal (waarin Stabiel en J.A.E. zelve het sterkst voor de dag kwamen) en The Medics. De 3VOOR12 Selecteert van deze maand heeft naast een aantal hele sterke popsongs ook de podiumshow al in huis om het te maken. Check ze ook op de gang bij Eric Corton.

NL hiphop op de Luisterpaal: Gikkels en Sillo
Dat het goed gaat met de Nederlandse hiphop blijkt niet alleen uit de sterk bezette Grote Prijs-finale van afgelopen zaterdag. Er komen ook buiten de erkende labels heel veel goede NL hiphop-releases uit. Twee daarvan staan nu op de Luisterpaal. De naam Gikkels gonst al langer rond. De Bijlmer Stijl boy met politieke ambities zorgt voor weer een goede release uit Zuid-Oost. MC Sillo komt uit Almelo en staat ook met titeltrack Werknemer van de Maand ook op de Hollandse Nieuwe sampler. Zijn in eigen beheer uitgebrachte album staat vol met bangers, productionele en tekstuele vondsten en verdient meer aandacht.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Song van het Jaar uitzending, live in Melkweg 16-12-2010
Het was een feestelijke avond gisteren in de Melkweg: De traditionele Song Van Het Jaar-verkiezing van 3VOOR12. Hoogtepunten: Balthazar, Tim Knol, Sterrenstof van De Jeugd Van Tegenwoordig, die een Gouden Luisterpaal in ontvangst mochten nemen voor het meest beluisterde album van 2010, en natuurlijk de Eindejaarsmix van dj Sandeman.

Best Coast - Bitterzoet - Amsterdam
Best Coast maakte met Crazy For You een van de leukste platen van 2010, alsof Madonna in een garagebandje is gaan zingen. Was ook een zeer vermakelijke show in Bitterzoet, hoewel niet de overtreffende trap waar ik stiekem op hoopte.

The Van Jets - Teevee (single)

The Van Jets uit Oostende staan al twee weken op nr 1 in  De Afrekening van Studio Brussel, met deze fraai single die van mij ook een hit mag worden in Nederland. Ze spelen op Eurosonic.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Reinbert de Leeuw speelt John Cage's 4:33 bij DWDD

TV-moment van het jaar wat mij betreft: pianist Reinbert de Leeuw mag bij De Wereld Draait door uitleg geven over John Cage's beroemde stuk 4:33, dat bestaat uit 4:33 stilte. Na Rage Against The Machine's kerstcoupe vorig jaar probeert men in Engeland dit jaar John Cage op 1 te krijgen. Het stuk werd speciaal opnieuw 'opgenomen' door een keur aan Britse muzikanten, en geremixed door o.a. Fake Blood, Hot Chip en Aeroplane. De geweldige uitvoering van Reinbert de Leeuw werd niet eens gekort tot 1 minuut.

Song van het Jaar uitzending, live in Melkweg 16-12-2010

Moss maakte indruk met hun Washed Out Cover, maar Balthazar blies werkelijk alles weg met hun prachtige versie van Beach House's Zebra. De wodka van Annasaid ging tot de laatste druppel op en De Jeugd van Tegenwoordig ging naar huis met een gouden paal. Het was een mooie avond.

Neon Indian - Children Of The Revolution (Stereogum)
Chillwave wunderkind Neon Indian covert een van mijn favoriete glamrockliedjes uit de jaren zeventig: Children Of The Revolution. Heel goed!


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

DJ Sandeman Song van het Jaar, The Remixx 2010

Een absoluut episch begin met Balthazar, De Jeugd en Kanye, maar eigenlijk blijft het van begin tot eind een gevecht tussen de beste songs van het jaar om het mooiste stukje van de mix te pakken.

Violens - Amoral (album, Static Recital/NEWS)

Op London Calling maakte Violens niet bijzonder indruk op mij. Het stak volledig niet boven de rest van de bands uit en eigenlijk was ik de band volledig vergeten. Tot ik de plaat op de luisterpaal zag en dacht: 'Waar ken ik die naam ook alweer van?'. Gelukkig heb ik toch even geluisterd, want het is best een fijn plaatje, dat Amoral.

The Benelux - Girl Singer (ep, Non Records)
Vooruit, nog ééntje van die EP luisterpaal dan. Deze EP bevat twee hele toffe tracks en geweldige remixes door Bear, Palmbomen en The Walk & Rogerseventytwo.


MENNO VISSER DRAAIT:

The Naked & Famous - Young Blood (single, Universal)

Nieuw-Zeelands trots overtreft MGMT dit jaar. Topsingle! Ieja-ieje-ieje-iejo!

DJ Sandeman's Jaarmix 2010
Hoe een heel matig popjaar toch top kan klinken...klasse!

Various Artists - Christmas Cover Up (album Sonic Scenery)
Oscar Smit was jarenlang VPRO's muzikale Kerstman met een eigen kerstkanaal. Nu exploiteert hij de luisterpaal met een heuse kerstrelease vol originele vondsten en geinige covers. Check vooral Jaap Boot's hilarische Kerstmis In De Tropen... Je hoeft geen kado's te kopen.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Song van het Jaar uitzending, live in Melkweg 16-12-2010
Om het een verademing te noemen gaat wat ver, maar dat de Song van het Jaar show best wel een ruimer jasje kon gebruiken, bleek gisteren. De oude zaal van de Melkweg zat in ieder geval als gegoten. De optredens van Tim Knol, Moss en vooral het Belgische Balthazar smaakte naar meer. Vooral de cover van The xx's Zebra van laatstgenoemde maakte heel, heel veel indruk.

DJ Sandeman Song van het Jaar, The Remixx 2010
Het zal 'm best wel weer wat slapeloze nachtjes hebben opgeleverd, maar ook dit jaar heeft ons aller dj Sandeman weer een grootse jaarmix afgeleverd: vooral het begin - een onwaarschijnlijke mooie samensmelting van De Jeugd Van Tegenwoordig, Balthazar en Kanye West - is geweldig!

John Cage in 3VOOR12 Draait en DWDD
Op tv zal het waarschijnlijk al geen hit worden, maar op de radio lijkt dat zo mogelijk nóg onwaarschijnlijker. Op de redactie is de hele middag gezinspeeld op een coverband of remixversie, uiteindelijk werd ´gewoon´ de echte versie gedraaid. Je kan het zien als een grap - is het allerminst - maar in ieder geval stukken beter dan de alternatieven die je in de UK naar een kerst-nummer 1 plek kan stemmen.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Song van het Jaar uitzending, live in Melkweg 16-12-2010
Goede sfeer, goede bands, goede songs, goede avond.

Zoon van Snook - (Falling From) The Nutty Tree (album, Mush/Konkurrent)

Gefreakte elektronica, rare beats, fijne bijgeluidjes en vreemde naam; meer moet dat soms niet zijn.

Applescal - Welcome To The Woods  (ep, Traum Schallplatten)
Fijne nieuwe EP van deze jonge Amsterdammer. Sfeervolle en speelse techno met een mooie melancholische onderlaag. Goed bezig die jongen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12