Workshop bloggen van Ernst Jan Pfauth (nrc.next)

Brutale blogger komt wél in de buitenlucht

Ebele Wybenga, Matthijs Mentink (fotografie) ,

Hoe krijg ik volgend jaar een backstagepas voor Lowlands als blogger? Met deze vraag lokt nrc.next-blogger Ernst-Jan Pfauth bezoekers naar zijn workshop.

Brutale blogger komt wél in de buitenlucht

Hoe krijg ik volgend jaar een backstagepas voor Lowlands als blogger? Met deze vraag lokt nrc.next- blogger Ernst-Jan Pfauth bezoekers naar zijn workshop. Vrijdag verscheen zijn boek Sex, blogs & rock-'n-roll bij uitgeverij Thomas Rap, waarin hij prominente blogpioniers interviewt en vertelt hoe hij zelf een veelgelezen blogger werd. Niet door in zijn zolderkamertje achter het scherm te zitten, maar door de wereld onbescheiden te bestormen.

Een aantal belangstellenden vleit zich neer in met voorpagina's bedrukte nrc.next-fatboys, uit op lifechanging insights over het opstarten van een blog en alle vruchten daarvan. Ernst-Jan vertelt ontspannen de verhalen van drie bloggers. Over een Wit-Russische immigrant wiens videoblog over wijn hem wereldberoemd in de Verenigde Staten maakte. Over de invloedrijke netwerkbarbecues van een verveelde Amerikaanse advocaat en over de Nederlanse blog-ster Miss Lipgloss.

 

Op dutchproblogger.nl/startgids vind je de adviezen van Ernst-Jan over het beginnen van een succesblog. Het vergt een langetermijnplan, net kort genoeg om bij succes als lid van de pers mee te gaan naar Lowlands volgend jaar.

 

De essentie:

-Vind een onderwerp waarover je niet uitgepraat raakt.

- Kies een goede naam, niet die van jezelf.

- Steek er tijd in!

- Zoek een designer en onderscheid je met aantrekkelijke vormgeving

- Voeg waarde toe voor je lezers.

- Schrijf beknopt.

- Promoot je blog ook offline.

 

De 'rock-'n-roll' waaraan de titel van zijn boek refereert, moet je er volgens hem zelf in brengen. 
Je moet niet achter je computer blijven zitten. Ernst-Jan Pfauth is een blogger met bravoure.


Meer Lowlands op de spaciale festivalsite

Een bijdrage van DORST, het nieuwe jongerenmagazine van de VPRO