Walls schuurt, wringt, knettert en rommelt Walls schuurt, wringt, knettert en rommelt

Maak van de set één geheel en zet het publiek gevangen

, door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen

Walls schuurt, wringt, knettert en rommelt

Maak van de set één geheel en zet het publiek gevangen

door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen ,

Twee creatieve producers zijn samen gaan werken onder de naam Walls en brachten onlangs een album uit bij technolabel Kompakt. Live werken de sterke producties goed, al moet het nog wel een geheel gaan vormen.

Maak van de set één geheel en zet het publiek gevangen

Twee creatieve producers zijn samen gaan werken onder de naam Walls en brachten onlangs een album uit bij technolabel Kompakt. Live werken de sterke producties goed, al moet het nog wel één geheel gaan vormen.

CONCERT
Walls, Lowlands X-Ray, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Walls bestaat uit Italiaan Alessio Natalizia, die ook bekend is van Banjo or Freakout, en Sam Willis die met Allez Allez's recent een leuke EP uitbracht. Samen brachten ze op technolabel Kompakt een goed ontvangen titelloos album uit. Met sequencers, samplers, veel effectdoosjes, stem en gitaar maken ze live boeiende uitgesponnen geluidsmuren. Van bezwerende soundscapes, drones met vocalen, synths naar pulserende technobeats met sterke melodieën.

PLUS
Walls heeft een enorm goed oor voor geluid. Zo produceert het duo er heel veel van, maar blijft het licht en behapbaar. De geheel elektronische producties klinken heel aards. Af en toe lijkt het te hagelen op de plastic X-Ray tunnel, maar het zijn bijzonder frisse knetterbeats. Natalizia heeft een mooie stem die hij vervormt en repetitief terug laat komen. Het doet denken aan chillwave vocalen. Net als in het nummer 'Norway' van Beach House (inmiddels gemeengoed toch?) gebruiken deze twee heren regelmatig tegen vals aan hangende monotone geluidslagen. Het schuurt en wringt, maar wordt prachtig gecomplimenteerd door herhalende disco- en technobeats. Walls eindigt de liveset met een glitchy technokraker. Er zitten zowaar hits in het repertoire.

MIN
Dient een liveshow één geheel te vormen? De meningen zullen hierover verschillen. Echter, vijftien seconden stilte laten vallen, dat kan niet. Walls speelt pas sinds februari van dit jaar live en dat merk je wel. Het heeft iets spontaans, maar is ook rommelig en van de hak op de tak. De twee creëren liedjes, maar dat is alleen fijn als je de plaat van binnen en buiten kent. Deze producties lenen zich beter voor een doorlopende set. Al zijn deze drie kwartier daar waarschijnlijk wat kort voor.

CONCLUSIE
Walls heeft het begrepen en heeft mooie producties in handen. Ze weten deze ook live te genereren met ruimte voor improvisatie en spontane wisselwerkingen tussen de twee leden. Nu is het zaak hier een mooier geheel van te brouwen zodat het publiek niet steeds kort gevangen wordt, maar de gehele set bevangen is door de prachtige geluiden en arrangementen.

CIJFER:
7

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12