Typhoon en New Cool Collective bouwen een wereldfeest Typhoon en New Cool Collective bouwen een wereldfeest

Geslaagd gelegenheidsproject triomfeert in Alpha

, door Robert Lagendijk, foto's Tim van Veeen

Typhoon en New Cool Collective bouwen een wereldfeest

Geslaagd gelegenheidsproject triomfeert in Alpha

door Robert Lagendijk, foto's Tim van Veeen ,

Niet veel mensen in de Alpha weten dat gitarist Anton Goudsmit van New Cool Collective dit jaar de Boy Edgarprijs – een felbegeerde prijs in jazzkringen - heeft gewonnen. En dat ook Benjamin Herman de award op zijn schoorsteenmantel heeft staan.

Geslaagd gelegenheidsproject triomfeert in Alpha

Niet veel mensen in de Alpha weten dat gitarist Anton Goudsmit van New Cool Collective dit jaar de VPRO/Boy Edgarprijs – een felbegeerde prijs in jazzkringen - heeft gewonnen. En dat ook Benjamin Herman de award op zijn schoorsteenmantel heeft staan. Dankzij een eerder project met Pete Philly en nu met Typhoon slaagt het hardwerkende collectief er in cool bij een jeugdig publiek te zijn. Erkenning na zestien jaar.

CONCERT
Typhoon en New Cool Collective, Lowlands Alpha, zaterdag 21 augustus 2010
 
MUZIEK
Tel het onnavolgbare New Cool Collective op bij de even onnavolgbare Typhoon en de som klinkt even onnavolgbaar. Maar soms ook verrassend toegankelijk, werelds, soulvol en feestelijk. Flarden van klezmer, funk, afrobeat, pure surfpunk en hiphop lopen door elkaar heen. De twee namen de EP Chocolade op en die wordt vandaag min of meer opgevoerd.

PLUS
Zowel Typhoon als het veelkoppige NCC zijn publiekspleasers en showmannen. Met een brede grijns stapt Benjamin Herman geregeld op de monitor en steekt zijn sax in de lucht. Alsof hij wil zeggen ‘kijk kids, dit is jazz, niet bang zijn’. En waarom zou je ook? Net als je misschien wordt afgeschrikt door een freaky solo'tje op gitaar of trompet is er weer die zalvende beat die de voeten weer in beweging zet. Soms exotisch in een vreemde maatsoort, soms lomp als een dikke partytrack. De gasten die Typhoon meeneemt, waaronder rappers Sticks en Rico en soulzangeres Giovanca zijn de kersen op de smakelijke taart.

MIN
Rap in de Alpha is eigenlijk niet zo’n goed idee. Hoe getalenteerd Typhoon ook is, zijn spraakwaterval wordt geregeld een drabberige brij. Terwijl de geluidsman zijn handen al vol heeft aan de achtkoppige band.

CONCLUSIE
Chocolade is een prima resultaat van een bijzondere samenwerking. Op Noorderslag lieten NCC en Typhoon al zien dat ze moeiteloos een kleine zaal konden vermaken. Maar het onthaal dat ze vandaag op Lowlands kregen, zullen ze niet snel vergeten! Chapeau.

CIJFER:
8

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12