Tjeerd Bomhof (Voicst) gaat solo

Twee shows in Kleine Komedie onder regie van Vincent van Warmerdam

Erik Zwennes ,

Tjeerd Bomhof, zanger van Voicst, gaat solo. Althans, voor twee speciale optredens in de Amsterdamse De Kleine Komedie op 25 en 26 oktober. Tijdens de Uitmarkt geeft Bomhof een eerste voorproefje in het Bellevue theater.

Twee shows in Kleine Komedie onder regie van Vincent van Warmerdam

Tjeerd Bomhof, zanger van Voicst, gaat solo. Althans, voor twee speciale optredens in de Amsterdamse De Kleine Komedie op 25 en 26 oktober. Tijdens de Uitmarkt geeft Bomhof een eerste voorproefje in het Bellevue theater. In eerste instantie reageerde hij negatief op het verzoek van het vermaarde theater. Dankzij hun vasthoudendheid trokken ze hem uiteindelijk over de streep. Vincent van Warmerdam, de huiscomponist en -muzikant van muziektheatergroep Orkater, gaat de twee shows regisseren.

Vorig seizoen was Tjeerd Bomhof onderdeel van De Muzikale Helden, een theaterprogramma in De Kleine Komedie die de muzes en achtergronden van artiesten belicht. Het theater roemt Bomhof als de ontdekking van vorig jaar. Ze benaderden hem om een volledige show te schrijven. “Alleen doordat zij maar vol bleven houden, komt dit programma er. Nu ben ik er heel blij mee. Althans, nóg wel. Ik vind het enorm spannend,” zegt Bomhof. Hij zag zichzelf al slecht ingestudeerde grappen maken of er een therapiesessie van maken. Na diverse gesprekken met de mensen van huisgezelschap Orkater zag hij het voor zich. Alle regisseurs die Orkater voorstelden, bleken geen tijd te hebben. Uiteindelijk besloot Vincent van Warmerdam de regie op zich te nemen.

“Vincent is in de basis muzikant, geen theatermaker. Hij begrijpt dat ik een hoofdrol zie voor de liedjes en niets anders. Daarna komen de verhalen achter de liedjes.” In het programma zullen Voicst liedjes langskomen, maar ook veel nieuwe nummers. Bomhof: “Ik heb het afgelopen jaar niet stilgezeten. De nummers zijn allemaal Engelstalig.” De zanger zal niet helemaal alleen op het podium staan. Hij heeft een nieuwe band om zich heen verzameld bestaande uit een Schotse percussionist, een bandoneonspeler, een pianist en mogelijk een bassist. Bomhof speelt verder met het idee mc Kapabel uit te nodigen.

Over een paar weken begint het gezelschap met de repetities. Zaterdag 28 augustus geeft Bomhof in Theater Bellevue een eerste voorproefje in het kader van de Uitmarkt. Vooralsnog blijft het bij de twee data in oktober. “Zeg nooit, nooit. Maar zo zie ik het wel. Dit is een te mooie kans om te laten liggen.”