Tim Knol verandert de India in één grote jongenskamer Tim Knol verandert de India in één grote jongenskamer

Lowlandsoptreden kroon op een jaar hard werken

, door Robert Lagendijk, foto´s Nick Helderman

Tim Knol verandert de India in één grote jongenskamer

Lowlandsoptreden kroon op een jaar hard werken

door Robert Lagendijk, foto´s Nick Helderman ,

Precies een jaar geleden tekende hij een contract bij Excelsior Recordings. Begin dit jaar verscheen zijn solodebuut, vol catchy popsongs en melancholische liedjes. Vandaag opent hij de India. Volgende maand wordt Tim Knol 21.

Lowlandsoptreden kroon op een jaar hard werken

Precies een jaar geleden tekende hij een contract bij Excelsior Recordings. Begin dit jaar verscheen zijn solodebuut, vol catchy popsongs en melancholische liedjes. Vandaag opent hij de India. Volgende maand wordt Tim Knol 21.

CONCERT
Tim Knol, Lowlands India, zaterdag 21 augustus 2010
 
MUZIEK
Popmuziek waarbij de hoofdrol is weggelegd voor de karakteristieke stem van Tim. Zijn akoestische gitaar is eigenlijk net zo belangrijk, evenals het keyboard van Matthijs van Duijvenbode en de elektrische gitaar van partner in crime Anne Soldaat (en dan zet je daar steevast achter: voorheen Daryl-Ann). Kortom, Tim Knol is solo, maar eigenlijk een band. Een band van muzikale jongens die hun Amerikaanse roots kennen.

PLUS
De muziek op het album Tim Knol valt eigenlijk uiteen in twee categorieën: uptempo rocky popsongs en ingetogen liedjes die het vooral goed in de huiskamer doen. Altijd lastig om zo’n mix live goed te doseren. Maar de band doet er vandaag goed aan om vol gas van start te gaan. ´Clean Up´, ´When I’m King´ en ´Silverman Hotel´ zijn de kickstart die het festivalpubliek aan het begin van de Lowlandszaterdag nodig heeft. ‘Dus jullie dachten dat je vandaag rustig kon wakker worden? Mis!’ Goed gedaan, want het publiek is meteen los. Pas in het vierde nummer gaat het gas eraf en verandert Tim Knol de India in één grote jongenskamer. En daar voelt Knol zich eigenlijk het meest thuis. Hij heeft er zelfs zijn schoenen voor uitgetrokken. Wonderwel blijft het muisstil tijdens de rustige stukken. En als Knol bijschakelt, gaan ook de handen van het publiek meteen op elkaar. De nieuwe single 'Sam' wordt in een lange opzwepende versie op het eind gespeeld. Hier had de set prima kunnen eindigen. Maar het enthousiasme van Knol is zo groot en de band verslikt zich bijna in het laatste nummer.

MIN
Hoewel Tim Knol vandaag een mooie, evenwichtige set speelt, zou ik er geen bezwaar tegen hebben als de vaart er van het begin van het optreden tot het eind werd ingehouden. Rustige ingetogen nummers doen het toch het best op andere festivals. Festivals met boeken, bijvoorbeeld. Of festivals op Waddeneilanden.

CONCLUSIE
Afgelopen week zag ik Tim Knol nog in de koffiewinkel op de hoek spelen. Vandaag overtuigt hij voor een groot publiek op Lowlands. Tot ver buiten de tent staat het publiek. Knol (nogmaals: bijna 21 jaar) is vandaag in vorm en toont zich een innemende entertainer, een hardwerkende man en vooral: het grootste talent dat de Nederpop op het moment rijk is. En als hij het komende jaar net zo hard blijft werken als het afgelopen, dan is de sky de limit en de Alpha voor Knol.

CIJFER:
8

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12