The Gaslight Anthem brult Springsteen naar huis

Band krijgt op karakter publiek aan zijn zijde

door Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

The Gaslight Anthem maakt Amerikaanse volksmuziek. Je haat het of droomt weg over het land van de onbegrensde mogelijkheden. De band verkoopt een prachtig jongensboek voor hen die er in willen geloven.

Band krijgt op karakter publiek aan zijn zijde

The Gaslight Anthem maakt Amerikaanse volksmuziek. Je haat het of droomt weg over het land van de onbegrensde mogelijkheden. De band verkoopt een prachtig jongensboek voor hen die er in willen geloven.

CONCERT
The Gaslight Anthem, Lowlands Grolsch, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
The Gaslight Anthem maakt typisch Amerikaanse rock met uitstapjes naar punkrock en wat Amerikanen folk noemen, maar voor Europeanen eerder naar classic rock neigt. De band heeft al drie albums uitgebracht. Met The ‘59 Sound bereikten ze voorzichtig dit continent. Met de recente opvolger American Slang vestigen ze zich definitief op Europese bodem.

PLUS
Elke band in het genre doet een moord of drie voor zanger Brian Fallon. Deze goedlachse volgetatoeëerde jongen brult anno nu Springsteen naar huis. De band is inmiddels toe aan de grote tenten, zalen en stadions en heeft eigenlijk altijd die instelling gehad. Ze spelen larger than life en weten ook dat rustige stelletje achterin het publiek te overtuigen. Opvallend genoeg werken zelfs of ‘juist’ de rustige nummers enorm goed. Het prachtige 'Even Cowgirls Get The Blues' van het tweede album is een eerste hoogtepunt van de set. Andere hoogtepunten van de sterke setlist zijn 'Old Haunts', 'American Slang' en slotnummer 'The Backseat'.

MIN
Het geluid laat de eerste vier nummers flink te wensen over. Het drumgeluid klinkt alsof Korn staat te spelen en halverwege de set irriteert de feedback van de tweede gitaar gigantisch. Je zou toch zeggen dat zoiets niet nodig is. De band deert het niets en speelt zeker de eerste helft routineus door. Het voelt net iets té gemakkelijk. Kom op heren, dit publiek moet je nog voor je winnen!

CONCLUSIE
Ja, de band doet iets te blasé in een land waar The Gaslight Anthem een paar honderd platen heeft verkocht. Ze zijn op een punt beland dat ze door kunnen stoten, maar moeten dat nog wel verdienen. In de loop van de set lijken ze dit aan te voelen en komt er meer souplesse en speelsheid in hun houding en spel. Het wordt beantwoord met een handvol slips in de richting van de zanger. The Gaslight Anthem spreekt de stem van de gewone Amerikaan met liedteksten over het dagelijks leven en de liefde. Wat zouden wij graag dergelijke volksmuziek kennen.

CIJFER:
7,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite