Stukjes van folkies Local Natives vallen op juiste plaats Stukjes van folkies Local Natives vallen op juiste plaats

In een jaar hechter collectief gesmeed

, door Ingmar Griffioen, foto's Nick Helderman

Stukjes van folkies Local Natives vallen op juiste plaats

In een jaar hechter collectief gesmeed

door Ingmar Griffioen, foto's Nick Helderman ,

Local Natives is een duidelijk geval van de juiste band, in de juiste tent op het juiste tijdstip. Het is 20.00 uur, de meeste bezoekers hebben net gegeten en in de India is het bijzonder goed natafelen met de uit drie gouden keeltjes schallende folkpop.

In een jaar hechter collectief gesmeed

Local Natives is een duidelijk geval van de juiste band, in de juiste tent op het juiste tijdstip. Het is 20.00 uur, de meeste bezoekers hebben net gegeten en in de India is het bijzonder goed natafelen met de uit drie gouden keeltjes schallende folkpop. De band uit Los Angeles verkeert na een jaar spelen ook nog eens in uitstekende vorm.

CONCERT
Local Natives, Lowlands India, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Harmonieuze indiefolkpop met meerdere stemmen en gezichten.

PLUS
De sfeer is bij Local Natives meteen bij het eerste nummer hartverwarmend. De band knalt er twee sterke songs achteraan: 'Camera Talk' en de opvallend goed getroffen Talking Heads-cover 'Warning Sign'. Ze weten dat niveau en de aandacht een uur lang vol te houden. En zo klapt het publiek tijdens de extatische afsluiter 'Sun Hands' volgaarne het eelt van de handen. Waar de drie zangers van Local Natives begin dit jaar nog na elke song van instrument wilden wisselen, kiezen ze die momenten nu veel beter: een keer halverwege de set en nog een keertje tegen het eind. Zo kan ieder lid zich vooral bezighouden met zijn sterkste punten, in plaats van het verhelpen van technische mankementen.

MIN
Het geluid van de gitaren, en soms ook de toetsen, staat veel te hard voor deze tent. Hallo meneer van het geluid? Ze mogen dan wat ongeschoren en wild rondspringen, maar dit is toch echt folkpop en geen rockband! De geluidsmix voorkomt een magische ervaring in de India.

CONCLUSIE
De rem op die eindeloze instrumentariumdans, waarmee de set een stuk strakker is, is het belangrijkste winstpunt van dit jaar. 'Airplanes' is Local Natives in optima forma: beeldschone samenzang, uitbundig gitaar- en ukelele-spel en Kelcey Ayer die tegelijk leadzang, toetsenspel en de dubbele percussielijnen voor zijn rekening neemt. Resultaat is een 14-karaats folkpopsong. Het is tekenend voor een band die bulkt van vertrouwen en talent. Troeven had Local Natives toch al genoeg; op debuutalbum Gorilla Manor staan zo nog zeven klassesongs. De band is in een jaar tijd bovendien alleen maar hechter geworden. We zien ze vast niet voor het laatst op Lowlands.

CIJFER
8

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12