Storm richt ravage aan op kampeerterrein Vlieland

Into The Great Wide Open bouwt op met zonnig vooruitzicht

Ingmar Griffioen ,

In de nacht van zondag op maandag ploegde een storm het kampeerterrein Stortemelk op Vlieland om. Naar verluidt heeft zo'n 30% van de tenten grote schade opgelopen. Vele tenten zijn gescheurd, enkele zijn met haringen en al weggeblazen. Festival Into The Great Wide Open, dat vrijdag start, heeft geluk dat er nog geen tenten stonden. "Het is hier geweldig, de wind is gaan liggen en de zon schijnt."

Into The Great Wide Open bouwt op met zonnig vooruitzicht

In de nacht van zondag op maandag ploegde een storm het kampeerterrein Stortemelk op Vlieland om. Volgens Vliestroom nieuws heeft zo'n 30% van de tenten grote schade opgelopen. Vele tenten zijn gescheurd, enkele zijn met haringen en al weggeblazen. Festival Into The Great Wide Open, dat vrijdag start, heeft geluk dat er nog geen tenten stonden. "Het is hier geweldig, de wind is gaan liggen en de zon schijnt", rapporteert een enthousiaste Ferry Roseboom.

Vaste kampeerders of mensen die alvast hun tent hadden opgebouwd voor het festival hadden minder geluk. Onder hen is 3VOOR12-medewerker Ron van der Sterren, die nu op Vlieland zijn tent aan het oplappen is. "Ik heb nog hoop. Als ducttape het niet kan fixen, dan is het pas echt kapot." Van der Sterren taxeert de schade op Stortemelk: "Vooral onder de stoere, stevige tenten is het een ravage, er zijn echt veel tenten stuk. Ik zie nog weinig koepeltenten, alleen van medewerkers. Maar nu is alles weer mooi."

Festival-organisator Roseboom is ook opgewekt en luchtiger over de stormschade. "Mijn eigen tent lag ook half plat, die is aan één kant platgebeukt door windkracht negen. Maar we hebben de tent weer keurig weten op te bouwen en dat geldt voor de meeste mensen." Roseboom bevestigt dat sommige kampeerders wel 'serieuze panne' hebben. "Er zijn wat tenten gaan vliegen, zeker de goedkope koepeltjes en er zijn wat scheuren. Meestal helpt een beetje duct- en gaffertape wel."

De organisatie is druk bezig om alles op Vlieland klaar te zetten voor de tweede editie van het festival. "As we speak worden de podia opgebouwd." Roseboom ziet hoe deze ochtend op het Sportveld de balken voor het podium de lucht in worden gehesen. De opbouw verloopt grotendeels op schema. "Er zijn hooguit wat mensen die de boot hebben gemist, waardoor we een paar uurtjes vertraging hadden, maar dan komen er weer een paar eilanders helpen. Het komt allemaal wel weer goed."

"Ik denk dat het heel goed geweest is dat we die storm nu gehad hebben", meent Roseboom. "We kunnen ons opmaken voor beter weer." De vooruitzichten voor het weekend zijn zelfs ronduit goed met veel zon en zo'n 20 graden. "Als dat allemaal doorgaat zijn we spekkoper."