Original reggae van Burning Spear Original reggae van Burning Spear

Vette reggae zet iedereen aan tot bewegen

, door Charlie Crooijmans, foto's Jelmer de Haas

Original reggae van Burning Spear

Vette reggae zet iedereen aan tot bewegen

door Charlie Crooijmans, foto's Jelmer de Haas ,

De optredens van Burning Spear uit Jamaica zijn niet meer zo energiek als vroeger. De zanger (1948) houdt ondanks zijn hoge leeftijd zijn rastaspirit jong.

Vette reggae zet iedereen aan tot bewegen

De optredens van Burning Spear uit Jamaica zijn niet meer zo energiek als vroeger. De zanger (1948) houdt ondanks zijn hoge leeftijd zijn rastaspirit jong.

CONCERT
Burning Spear, Lowlands Grolsch, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Voordat Winston Rodney alias Burning Spear zich laat zien, speelt de band twee nummers, waaronder een medley. De vette bas die je in je hele lichaam voelt trillen, zet iedereen aan tot dansen, met een deinende massa in de tropisch warme tent als resultaat. Het strakke orgeltje, de drums en rythmguitar steken mooi af bij de laid back blazers. De solo's van de leadguitar zijn wat Amerikaanser georienteerd. Ze zouden niet misstaan in een heavy metal band. Ook 'original reggae' ontwikkelt zich. Een golf van enthousiasme klinkt als Burning Spear himself opkomt. Zijn stem klinkt een beetje afgemat en doorleefd. Maar als hij opeens wat danspasjes maakt onder luid gejuich, leeft hij weer een beetje op. Of hij schreeuwt keihard 'Talk to me!' om de spirit erin te houden. Als hij niet danst of zingt, speelt hij percussie, alhoewel dat meer voor de show is. Waarom zou hij anders alleen wat roffelen op de rechterhelft van de conga's. Natuurijk komen oude hits voorbij met als hoogtepunt 'Slavery Days'. En natuurljk is de boodschap van Rastafari nog steeds geldig: de kracht van de muziek, vrede en onafhankelijkheid. Zo heeft hij dit gedachtegoed ingezet in zijn eigen leven. Door een eigen label op te richten, is hij echt onafhankelijk.

PLUS
De band levert een portie reggae die staat als een huis. De enthousiaste muzikanten bewegen zich geanimeerd op het podium.

MIN
In plaats van die showvertoning op de conga's kan er wat meer ruimte gegeven worden aan solopartijen van de band. De drummer krijgt bijvoorbeeld alleen een uitleefmomentje in de allerlaatste minuten.

CONCLUSIE
Het pubiek kan geen moment stilstaan en laat zich fijn meevoeren met de reggaeritmes. De sympathieke Burning Spear wordt warm onthaald. Hij is al sinds 1969 actief bezig als muzikant en je merkt wel dat hij het wat rustiger aan doet, hoewel zijn conditie nog prima in orde is.

CIJFER:
7

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12