Opposites, Dio en Flinke Namen met hun greatest hits

Bijna volle Alpha tot kookpunt

door Jacco Hupkens, foto's Tim van Veen ,

Op vrijdagmiddag zorgt een keurkorps van hiphoplabel Top Notch voor een explosieve set met veel oude Opposites-hits, en een geslaagde samenwerking tussen Dio en indierockers Go Back to the Zoo. Eigenlijk te veel goede muziek in één uurtje gepropt.

Bijna volle Alpha tot kookpunt

Op vrijdagmiddag zorgt een keurkorps van hiphoplabel Top Notch voor een explosieve set met veel oude Opposites-hits, en een geslaagde samenwerking tussen Dio en indierockers Go Back to the Zoo. Eigenlijk te veel goede muziek in één uurtje gepropt.

Halverwege het optreden vertelt rapper Willy van The Opposites, zichtbaar onder de indruk, aan het publiek: 'De manier waarop jullie los gaan, ik krijg er kippenvel van.' Even later onstaan er meerdere moshpits en zweeft bandgenoot Big2 over het uitzinnige publiek in een rubberbootje. Hun show met labelmaatjes op vrijdagmiddag is er direct een in de categorie 'dak eraf'.

CONCERT
The Opposites, Dio, Flinke Namen en gasten, Lowlands Alpha, vrijdag 20 augustus 2010

MUZIEK
Een showcase ('grande parade', zegt de spreekstalmeester) van het hiphoplabel Top Notch, in een krap uurtje gepropt. Dio heeft The Madd (met wie hij vorig jaar optrad op Lowlands) als begeleidingsband ingeruild voor de jonge indierockband Go Back To The Zoo, tussendoor doen ook de Flinke Namen, The Opposites én jongste aanwinst Jayh & Adje hun bekendste nummers - vooral beukende, dansbare hiphop met veel invloeden uit dancegenres als happy hardcore en dubstep.

PLUS
Het publiek in de bijna volle Alpha heeft er duidelijk zin in, en artiesten maken daar goed gebruik van. Direct aan het begin moet het publiek de handen in de lucht steken (altijd een spannend moment: lukt het of niet?), even later krijgt Sef van de Flinke Namen een verbazingwekkend enthousiaste reactie op zijn vraag 'Zijn er hoeren in de tent?'. De hits, waaronder veel producties van Big2 en Reverse, zijn op plaat al erg dansbaar, en de rappers brengen ze zo vol overgave dat bijna niemand in het publiek stilstaat. De samenwerking tussen Go Back to the Zoo en Dio pakt ook goed uit: harder dan met The Madd, erg energiek.

MIN
The Opposites hebben net een nieuwe plaat uit, het dubbelalbum Succes/Ik Ben Twan. Daarvan horen we alleen de singles 'Licht Uit', 'Broodje Bakpao' en 'Crazy Zin In', de laatste zelfs twee keer. Voor de rest zijn het vooral oude knallers als 'Dom, Lomp en Famous' en 'Me Nikes'. Met een paar aanpassingen zouden ze deze set ook een of twee jaar geleden hebben kunnen opvoeren. Ook zijn er wat schoonheidsfoutjes: de muziek wordt soms een beetje lelijk weggedraaid, Jayh en Adje vergeten hun tekst een keer, gastrapper Gers overschreewt zichzelf een beetje. Oh, en Dio zegt aan het einde 'India, we love you!' Het zijn geen funeste fouten.

CONCLUSIE
Een ondubbelzinnige zege voor het Top Notch-kamp: duizenden blije en dampende bezoekers, pakweg een dozijn al even blije artiesten voor wie hetzelfde geldt. Gezamenlijk hebben ze zo veel goede muziek dat het eigenlijk raar is dat ze collectief in een uurtje gepropt zijn. Afzonderlijke shows hadden ze ook tot een goed einde gebracht.

CIJFER:
8Meer Lowlands op de speciale festivalsite