Op zoek naar de Lowlands krakers: Crazy Zin In, Electric of I Need A Dollar?

Brutuzz, Dans Le Rock en Vic Crezée over de inhoud van hun cd map

Sander Kerkhof ,

We gaan natuurlijk niet alleen naar Lowlands voor de bands, we gaan ook om te dansen. Tussen de optredens door, midden op het terrein in de Groove Tube, diep in de nacht in de verschillende danstenten en bij het ochtendgloren in het Lowlands Café, formerly known as 24uurstent. Daar worden de echte hits van Lowlands geboren. De hits waar iedereen hard op gaat en die van alle kanten vanzelf naar je toe komen. 3VOOR12 belde een rondje langs de hitmakers, dj’s Brutuzz, Dans Le Rock en Vic Crezée.

Brutuzz, Dans Le Rock en Vic Crezée over de inhoud van hun cd map

Brutuzz staat dit jaar voor het eerst op Lowlands, hij draait samen met grime en dubstep veteraan Gomes. Op zaterdagmiddag staan ze in de Bravo als opwarmers voor Magnetic Man en op zondagavond sluit het Amsterdamse duo het festival af in de X-Ray. “Dat wordt raggen, maar met beleid”, zegt Brutuzz. Hij denkt dat Crazy Zin In van The Opposites de hit van het festival gaat worden. “Ik denk dat iedereen vrijdag als ze optreden in de Alpha al op z’n kop staat.” Binnen zijn eigen vakgebied tipt hij de instrumentale Joker remix van Professor Green & Lily Allen’s Just Be Good To Me. Het optreden waar hij zelf het meest naar uitkijkt is NOFX. “Niets vernieuwends natuurlijk, maar gewoon keihard feesten. Dat is toch waar je voor naar Lowlands komt.”

Martin Verhorst van het duo Dans Le Rock vindt het dit jaar erg moeilijk om een Lowlands hit aan te wijzen. “Ik kan geen Bonkers, Dance With Somebody of zoiets bedenken. Natuurlijk zijn er dit jaar hitjes geweest, Vampire Weekend, Yeasayer, 2 Door Cinema Club, Drunk Girls van LCD Soundsystem, ook Go Back To The Zoo heeft wat publieksfavorieten. Van die laatste werkt Electric vaak goed op de dansvloer.”Maar zijn dit nu de neusjes van de zalm? “Ook Die Antwoord heeft hun hype tot nog toe niet waar kunnen maken. Gelukkig hebben we dit jaar geen spots waar we geacht worden hits te draaien.”  

In 2007 stond Dans Le Rock voor het eerst op Lowlands, op zondagnacht van 5 tot 8 uur in de 24uurs tent. “Een uitputtingslag.” Het jaar daarna hadden ze een echte spot in de India op zaterdagavond. “Dat was kicken, voor het eerst echt op het podium op mijn festival waar ik al jaren heen ga, inclusief onze eigen vj en alles.” Verhorst komt bij het begin van een opbouwende set altijd zelf in de mood door een klassieker te draaien. “Deceptacon van Le Tigre in de DFA remix bijvoorbeeld. Als ik die hoor dan weet ik dat we begonnen zijn.” Dit jaar draait Dans Le Rock twee pauzespots in de Bravo. “Het moeilijkste is dat je begint als een band, waar mensen voor komen net afgelopen is. Dus sta je daar met je goede zin je eerste plaat op te zetten en dan zie je duizenden mensen de tent verlaten. Pas halverwege de set stroomt de volgende groep weer binnen, maar dat is ook leuk want dan kan je net doen alsof ze met z’n duizenden naar jou komen kijken en luisteren.”

Vic Crezée is inmiddels vaste klant op Lowlands. De afgelopen drie jaar had hij een felbegeerde spot in de Groove Tube en eerder was hij er ook als dj van Jawat! Op zaterdagavond is hij terug, samen met Danny De Funk als dj-team The Teenage Lady Killers. In de Groove Tube kun je als dj heel veel flikken, weet Crezée, maar wel op de juiste manier. “Je moet je inhouden tot een bepaalde tijd, een uur of half twee. Als je al eerder gaat knallen dan kan het publiek het waarschijnlijk wel vol houden maar jij zelf niet. Het leuke aan de Groove Tube is dat je flink kan experimenteren. Iedereen heeft knaldrang.” Ze gaan niet te veel klassiekers draaien, alhoewel Journey’s Don’t Stop Believing of een goede Gucci Mane of Dipset hit altijd goed werkt. “Het is makkelijk om de Groove Tube helemaal kapot te maken met rock en house classics. De kunst is een goede balans tussen nieuwe en oude shit. Niet alleen maar blijven beuken, mensen ook een beetje rust geven.”

Crezée gokt dit jaar op I Need A Dollar (“gewoon een meezingertje”) van Aloe Blacc en de nieuwe Congorock track Babylon (“gewoon snoeihard, dat wordt zagen”) als grote Lowlandshits. Fok Wachten van Reverse, Adje en Jayh komt ook zeker langs en wordt misschien wel doorgemixt naar Uniform van Faberyayo’s mixtape Het Grote Gedoe – niet geheel toevallig in elkaar gedraaid door Crezée zelf. Hij rapt zelf ook op die mixtape, maar is dat tijdens zijn eigen set niet van plan. “Als ik heel erg uit m’n reet ben misschien wel. Of alleen in de silent disco. Dat zou wel classic zijn.” Crezée gaat zelf in ieder geval kijken bij Hudson Mohawke, Massive Attack, Die Antwoord, LCD Soundsystem en “eeuwige hoop” Tom Trago. Op hun website komen de twee Teenage Lady Killers begin volgende week met een pre-Lowlandsmixtape.