Nightwriters veilige publiekstrekker Nightwriters veilige publiekstrekker

Letteren, light maar lekker

, door Ebele Wybenga

Nightwriters veilige publiekstrekker

Letteren, light maar lekker

door Ebele Wybenga ,

Bronstige voordracht in het Vlaams, een sfeervolle setting, cynisme en celebrities, foolproof thema's en veel vaart maken Nightwriters van Kluun en consorten tot een veilige publiekstrekker.

Letteren, light maar lekker

Bronstige voordracht in het Vlaams, een sfeervolle setting, cynisme en celebrities, foolproof thema's en veel vaart maken Nightwriters van Kluun en consorten tot een veilige publiekstrekker.

Niemand kan het woord 'rododendrons' zo bronstig uitspreken als de Vlaamse dichter Christophe Vekeman. Zijn goesting-in-de-broek poëzie heeft het ritme van De wereld draait door en grijpt ook de grootste literatuurhater bij de kloten. 'Christoph we love you!' gilde een groupie uit het publiek.

 

Nightwriters, een initiatief van bestsellerauteur Kluun, vult de OGONONOGO tent met jonge mensen die de vijf stappen in de stations-AKO van de toptientafel naar de kassa al eens hebben gezet. Het is een bewezen formule: een nachtclubsetting, veilige bekende acteurs en foolproof fragmenten. Dit keer maakte GIel Beelen er een radiouitzending van. Het voorleeszaaltje in de provinciale biblotheek waartoe veel schrijver veroordeeld zijn was ver weg en het programma was in deze opzet geen moment saai. De toegankelijkheid past bij de plaats en het moment, maar met een toch al volle zaal zou wat meer experiment goed kunnen uitpakken.

 

Tommy Wieringa sprak het woord 'camping' passend verafschuwd uit. Een somber stuk over naastenliefde onder kampeerders raakte een snaar bij iedereen die zich weleens verweest voelt in de oertoestand die heerst op het kampeerterrein achter de Lowlands toegangspoorten. 'Zij die kruipend leven op de camping...' Wieringa doseert zijn cynisme beter dan Kluun, die teleurstelde met een tirade over Nederlandse echtparen in uniseks regenjacks, driekwartsbroeken en rode piekhaarkapsels. Cliché-cabaretklachten die al in honderden columns zijn opgevoerd. Hij was meer in zijn element toen hij een vlot fragment voordroeg uit zijn aankomende boek over het decadente Amsterdam van eind jaren negentig vol commerciële hoogmoed. Hier kwam zijn klare taal en reclamevlotheid tot zijn recht. Boven de hoofden van de schrijvers hing een decorstuk dat leek op een half door de schredder gehaald A4'tje. Aaf Brandt Corstius las een aardige column voor over de positie van haar broer, VPRO-presentator Jelle, op de Bachelor top 50 van het glossy blad Jacky. In Kluuns macho-nederglamour setting detoneerde ze een beetje.

 

Interactie met het publiek bestond uit een ter plekke gejureerde six-word-stories wedstrijd. 'Door haar botox verdwenen zijn lachrimpels' - meer een goed aforisme oordeelde Tommy Wieringa - van inzender 'Joris205GTI' won het kaartje voor het Nightwriters-optreden van Brett Easton Ellis. Nightwriters staat stevig als publiekstrekker en kan sterker worden door meer durf. 

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

Een bijdrage van DORST, het nieuwe jongerenmagazine van de VPRO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12