Magnetic Man is de McDonalds onder de dubstep Magnetic Man is de McDonalds onder de dubstep

Omslagpunt voor het genre

, door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen

Magnetic Man is de McDonalds onder de dubstep

Omslagpunt voor het genre

door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen ,

Een supergroep in de Bravo. De namen van de leden Artwork, Benga en Skream zullen nog niet veel bellen doen rinkelen, maar na vandaag is de naam Magnetic Man gevestigd.

Omslagpunt voor het genre

Een all-star formatie in de Bravo. De namen Artwork, Benga en Skream zullen nog niet veel bellen doen rinkelen, maar na vandaag is de naam Magnetic Man gevestigd.

CONCERT
Magnetic Man, Lowlands Bravo Stage, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Wie had dat gedacht: een live dubstep-optreden in de Lowlands Bravo. Anno 2010 is het mogelijk. Magnetic Man, een all-starformatie met Benga, Artwork en Skream binnen de gelederen, is er de ideale groep voor. Drie jochies die arbo-technisch onjuist achter hun laptop staan te hupsen en de meest harde en populaire dubsteptracks in de onderbuik blazen. Via dubstep maken ze uitstapjes naar techno, trance en drumnbass met opvallend veel vocalen. Aan de tafel van Magnetic Man ontstaan mooie subgenre’s als wobbletrance en kudurostep.

PLUS
Binnen drie minuten roepen de jongens met een bizar harde track en luchtalarm om een moshpit. Die krijgen ze en deze komt nog zeker vier keer terug. Het drietal zit zo diep in de clubtracks dat ze exact weten welke track werkt, hoe lang en op welk moment. Bij vlagen is het gewoon eng wat ze uitrichten bij het publiek dat volledig kapot gaat. Magnetic Man is effectief zonder te doordacht aan te voelen. Het is simpelweg gebaseerd op het draaien van de bangers die het best werken in de juiste volgorde met gevoel voor dynamiek en spanningsbogen. Wereldhit in wording 'I Need Air' wordt apart aangekondigd. Zou het de eerste wereldwijde dubstephit worden?

MIN
De taakverdeling is helder: Benga hitst het publiek op en zorgt voor gefreakte vocalen en de andere twee bouwen de set. Maar wat er nou precies live gebeurt, hoe en met wat voor apparatuur is onduidelijk. Het maakt de bezoeker overigens geen hol uit. Wel jammer dat deze beestenbende grotendeels in het donker afspeelt. Deze muziek leent zich juist voor een mooie lichtshow en bizarre visuals.

CONCLUSIE
Magnetic Man is de McDonalds onder de dubstep-acts; het is commercieel, niet duurzaam en morgen precies hetzelfde als vandaag. Maar tegelijkertijd altijd lekker, weinig gedoe en met leuke variaties. Als de set even inzakt met moeilijke drum 'n' bass zien de heren ruimte voor verbetering. Benga vraagt aan het publiek of het comfi wil gaan of gewoon keihard kapot. Het antwoord mag duidelijk zijn en direct gooien ze het roer om. Dit was een bijzonder moment voor het genre. Misschien wel een omslagpunt naar commerciële Tiesto-dubstep, maar ook dat hoort bij een volwassen muzieksoort. ‘Are we amazing or what?’ roept de hardop lachende Benga.

CIJFER:
8

Meer Lowlands op de speciale festivalwebsite

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12