Lef van Balthazar wordt beloond Lef van Balthazar wordt beloond

Van minimalisme naar euforie

, door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen

Lef van Balthazar wordt beloond

Van minimalisme naar euforie

door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen ,

Het Vlaamse Balthazar heeft pas één album uit en zal er vast niet heel veel van verkocht hebben. Toch staan ze al op Lowlands en zelfs in de mooie India Tent.

Van minimalisme naar euforie

Het Vlaamse Balthazar heeft pas één album uit en zal er vast niet heel veel van verkocht hebben. Toch staan ze al op Lowlands en zelfs in de mooie India Tent. Dit hebben ze te danken aan hun knappe livevertaling die ook vandaag slaagt.

CONCERT
Balthazar, Lowlands India, vrijdag 20 augustus 2010

MUZIEK
Vlaamse minimalistische artpop. Denk aan Phoenix, LCD Soundsystem en het euforische van dEUS. Onderkoeld zonder kil te worden, bezeten zonder manisch te worden.

PLUS
Tijdens de gehele show is het geluid subliem. Soundchecken loont en een goede geluidsman betaalt zich dubbel uit. Balthazar heeft lef en knalt er in met het tergend trage 'The Boatman' dat tegen het einde ontploft met noise en geschreeuw. Dat gebrul komt vaker voor tijdens de set, zonder dat het maar een moment te dwars of ontoegankelijk wordt. Dit omdat het heel kundig wordt gedaan, maar ook omdat alle nummers van Balthazar enorm knap in elkaar zitten. Er wordt geen noot te veel gespeeld en net als op plaat is elk overbodig geluidje afwezig. De gehele set is clean, strak en raakt elk doel. Na een beeldschone versie van single 'Fifteen Floors', als vierde nummer in de set, lijkt een inkakmoment onvermijdelijk. Maar het achteloos melodramatische 'I’ll Stay Here' en 'Blues From Rosa' houden de aandacht er gewoon bij. De show eindigt in extase.

MIN
Tussen de twee voormannen is een bijzondere symbiose ontstaan. Af en toe irriteert een van de twee stemmen tijdens een samenzang, vaak werkt het wel. Knap is het sowieso. De twee cocky boys en de wat kleurloze band zijn niet zo likeable. Dat is bij dergelijke koele muziek gelukkig niet heel erg en soms zelfs een voordeel.

CONCLUSIE
Balthazar is in korte tijd uitgegroeid tot een van de tofste acts uit België. Het is weer een gitaarband, weer typisch Vlaams, maar ook heel eigen en fris. De band eindigt de set met het laatste nummer van het debuutalbum. 'Blood Like Wine' is een technisch lastig nummer om te spelen en vooral om te zingen. Werkelijk alles klopt aan de live-vertolking. Dan verdien je het om hier in de India tent te staan. Chapeau! Et merci.

CIJFER:
8-

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12