LCD Soundsystem slaat zich met precisie naar de top LCD Soundsystem slaat zich met precisie naar de top

Versterking maakt de band vetter, viezer en beter bij stem

, door Robert Lagendijk, foto's Jelmer de Haas

LCD Soundsystem slaat zich met precisie naar de top

Versterking maakt de band vetter, viezer en beter bij stem

door Robert Lagendijk, foto's Jelmer de Haas ,

Trouwe lezers van 3VOOR12 zagen de afgelopen jaren het cijfer voor de Lowlands-optredens van de band stijgen. Acht, achtenhalf, negen: zou het de Brooklynites lukken zichzelf vanavond te overtreffen?

Versterking maakt de band vetter, viezer en beter bij stem

Trouwe lezers van 3VOOR12 zagen de afgelopen jaren het cijfer voor de Lowlands-optredens van de band stijgen. Acht, achtenhalf, negen: zou het de Brooklynites lukken zichzelf vanavond te overtreffen?

CONCERT
LCD Soundsystem, Lowlands Grolsch, zaterdag 21 augustus 2010
 
MUZIEK
Moet het nog uitgelegd? LCD Soundsystem's frontman James Murphy is even punk als dance en evenveel zanger als dj. Hij kent de modernen en hij kent zijn klassiekers. Met een hedendaags dansrock geluid plukt Murphy uit de tombola van de jaren 80; van Bowie en Gary Numan tot Joy Division en Simple Minds. LCD staat dan ook al jaren in de hoogste regionen van bands die zich begeven op het snijvlak van dance en rock. Hij heeft vanavond een nieuwe tatoeage op zijn dikke bovenarm: THIS IS OUR MUSIC, staat er in droge blokletters.

PLUS
Het podium van de Grolsch lijkt wel een uitdragerij. Nog nooit stond er zoveel apparatuur op de bühne. Murphy heeft een flinke koerswijziging doorgevoerd naar aanleiding van het nieuwe, derde album This Is Happening. De band heeft versterking gekregen van extra percussionisten / toetsenisten. En omdat de nieuwe aanwinsten ook nog een gouden strotje blijken te hebben, komt dit vooral de scherpte in de achtergrondkoortjes ten goede. Daarnaast klinkt al die percussie indrukwekkender dan voorheen. Iedere swingende koebel, trommel, woodblock en conga wordt live gespeeld. Allemaal even raak en scherp. Er gaan zoveel handen in een continue cadans heen en weer dat het nog lijkt of er handen tekort zijn. Musiceren op de vierkante millimeter, Murphy heeft het vanavond tot kunst verheven. En dan zijn er nog de pompende repeterende bassen uit de synthesizer van twee-vinger wonder Nancy Whong. Nog niet eerder klonken deze zo scherp, strak en genadeloos bij LCD Soundsystem als vanavond. Kortom: we zien een band die tot volle wasdom is gekomen en vanavond een topavond heeft. Murphy pakt met hetzelfde gemak de hoge falsetnoten uit 'Daft Punk is Playing At My House' als de grote brulgrommen uit 'Yeah Yeah Yeah', wat vanavond het orgastische sluitstuk is van de set waarmee LCD Soundsystem de Grolsch werkelijk platwalst. Ander hoogtepunt uit de set, die een fraaie doorsnee is van het oeuvre: het sterk repeterende 'All My Friends' waarbij de sleutelvraag ‘Where Are Your Friends Tonight?’ luid wordt meegebruld door de hele tent. Het antwoord is overigens eenvoudig: recht voor je neus James. Recht voor je neus.

MIN
Er passen te weinig nummers in vijf kwartier. We zouden ze vanavond allemaal wel even hebben willen horen.

CONCLUSIE
LCD Soundsystem heeft zich ontwikkeld tot een festivalband pur sang. Ooit de Bravo, toen de Grolsch, volgend jaar de Alpha? Wedden?

CIJFER:
9.5

Meer Lowlands op de festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12